Σα. Απρ 20th, 2024

Έσπασε «παράδοση» 55 χρόνων στην Καλαμαριά ο γαλάζιος Γιάννης Δαρδαμανέλης

Τον παραδοσιακά «πράσινο» δήμο Καλαμαριάς κατάφερε να κερδίσει ο νεοδημοκράτης Γιάννης Δαρδαμανέλης στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή.

Ο γαλάζιος δήμαρχος που έλαβε ποσοστό 57,65% έναντι 42,35% του απερχόμενου δημάρχου, Θεοδόση Μπακογλίδη, στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κατάφερε να σπάσει μία παράδοση 55 χρόνων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που εξελέγη κεντροδεξιός δήμαρχος στον δήμο Καλαμαριάς ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν τις εκλογές κέρδισε ο Σταύρος Καρατζάς που, όμως, δεν προερχόταν από την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης ξεκίνησε την προεκλογική προσπάθειά του έχοντας συγκρατημένη φιλοδοξία και στόχο να καταγράψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κατάφερε, όμως, στην πορεία, να πείσει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων και πέραν της Νέας Δημοκρατίας η οποία τον στήριξε και να πετύχει μια μεγάλη ανατροπή, φτάνοντας από το 23,56% του πρώτου γύρου στο 57,65%.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1980. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από όπου αποφοίτησε το 2007. Εν συνεχεία, παρακολούθησε επιτυχώς τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Υδραυλικά Έργα και Περιβάλλον” του Δ.Π.Θ. το 2008 και “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ. το 2010, εμβαθύνοντας σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το voria.gr, Επί σειρά ετών υπήρξε ναυτοπρόσκοπος. Έχει συμμετάσχει σε σειρά εθελοντικών ομάδων διάσωσης (Ερυθρός Σταυρός, ΕΕΕΔ, ΟΜΑΚ κ.α.), ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου – Κοιτίδα νεολαίας “Ο Πόντος”, του συλλόγου Πτολεμαϊτών Θεσσαλονίκης καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Καλαμαριάς.

Εδώ και μια δεκαετία ασχολείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός με γραφείο μελετών – κατασκευών, που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Καλαμαριάς. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του αείμνηστου Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του καθηγητή και αθλητή Στέλιου Ματσαρίδη το 2014. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών αντιπρόεδρος στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου.

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), εκπροσωπώντας τον Δήμο Καλαμαριάς. Είναι Μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης από το 2012. Εκλέγεται μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας από το 2010 και αναδείχθηκε σε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής αυτού το 2014.

Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Χατζηκυριάκου, ιδιωτική υπάλληλο, οικονομολόγο και έχουν ένα κοριτσάκι την Αργυρώ, 4 ετών. Γονείς του είναι ο Θρασύβουλος Δαρδαμανέλης, συνταξιούχος καθηγητής – γυμνασιάρχης του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και η Αργυρώ Δαρδαμανέλη συνταξιούχος νομικός του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας με αδέλφια την Ιφιγένεια (36) ιδιωτική υπάλληλο σε εμπορικό κατάστημα, τον Γιώργο (34) πολιτικό μηχανικό Μελετητή Δημοσίων Έργων και την Ελισάβετ (24) οικονομολόγο με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά.