Δε. Απρ 15th, 2024

Πατούλης: Για άλλη μία φορά η Δούρου επέλεξε να κρυφτεί – Προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης

Την επιλογή της Περιφερειάρχου Αττικής Ρ. Δούρου να μην εμφανιστεί στην έναρξη των εργασιών της 8ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης επικαλούμενη «προσωπικό κόλλημα», καυτηρίασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε το απόγευμα στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης με αφορμή την έναρξη της  Συνδιάσκεψης.

Η Περιφερειάρχης Αττικής είχε οριστεί με πρόσφατη απόφαση του Έλληνα  Πρωθυπουργού ως εντεταλμένη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο Γ. Πατούλης αφού υπογράμμισε ότι πιστεύει στην Ευρώπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ευρώπη που αναδεικνύει ανθρώπινες αξίες και τη συνεργασία σημείωσε ότι «Με βάση αυτές τις αρχές συνεργάζεται η Ελληνική Τοπική με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας και όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών οφείλουν να βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς προκειμένου να επιλυθούν, ανοικτά ζητήματα όπως είναι οι αποζημιώσεις.  Η Ελληνική Κυβέρνηση με ισότιμο τρόπο οφείλει να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη θέση».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στο ατόπημα της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέλεξε να είναι απούσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

«Την ώρα όμως που εμείς βρισκόμαστε εδώ στη Χερσόνησο για να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση κρύβεται και επιλέγει το δρόμο του λαϊκισμού και της κοροϊδίας. Η εντεταλμένη της Ελληνικής Κυβέρνησης κυρία Δούρου όφειλε σήμερα να μην απουσιάζει από τις εργασίες της Συνέλευσης. Αντ΄αυτού επέλεξε για άλλη μία φορά να κρυφτεί, φοβούμενη άραγε τι; Η απαξιωτική στάση της προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας.

Η κα Δούρου όφειλε να βρίσκεται εδώ όπως το πράξαμε και εμείς διεκδικώντας αυτή η Συνδιάσκεψη να αποτελέσει μια ευκαιρία προκειμένου οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, μέσα από την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών να επιτύχουν τον κεντρικό στόχο της αλληλεγγύης, της συνοχής και της   ανάπτυξης των οικονομιών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

      «Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης»

Να σημειωθεί ότι κεντρικό θέμα της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ξεκινάει απόψε τις εργασίες της στη Χερσόνησο της Κρήτης και τις ολοκληρώνει το Σάββατο  03 Νοεμβρίου,  είναι «από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης».

Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν  Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Γερμανός επιτετραμμένος και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Ν. Μπάρτλε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να διαμορφωθούν ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών και υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάσουμε σωστά και να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές σε πεδία που θα έχουμε καθορίσει με σαφήνεια. Ο Τουρισμός, η ενέργεια και διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της Συνδιάσκεψης.

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Jens Plonte  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σημείωσε ότι πρόκειται μία νέα αρχή με συγκεκριμένο περιεχόμενο που στόχο έχει τη βιωσιμότητα και την αειφόρα ανάπτυξη.

Την απουσία της Ρ. Δούρου ως εντεταλμένης της Ελληνικής Κυβέρνησης σχολίασε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. «Η κυρία Δούρου όφειλε να βρίσκεται εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης αφού καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους εξέφρασε την ευχή από τη συνεργασία των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών να βγουν κερδισμένοι οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.