Πα. Μαρ 29th, 2024

Αναγκαία η αύξηση της εμπορικότητας των δήμων και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

* Του  Παναγιώτη Ηλιόπουλου 

Η εμπορικότητα στους δήμους αποτελεί παθογένεια τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές και δήμους της Ελλάδας , γεγονός που αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα στις μικρομεσαίες επενδύσεις και στην πρόοδο των γειτονιών μας . Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί τροχοπέδη σε πολλά πεδία της καθημερινότητας μας και αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα στην βιοτική ανάπτυξη των δήμων . Ο φόβος λόγω της οικονομικής κρίσης έχει συρρικνώσει τα ελληνικά νοικοκυριά και η λέξη επένδυση είναι το μόνο που δεν σκέφτεται η ελληνική μικρομεσαία οικογένεια.

Όπως μας έλεγαν πολλές φορές οι δάσκαλοι μας , ότι για να πας στο “Β” πρέπει να έχεις περπατήσει καλά το “Α”, έτσι και για να υπάρξει συνολικά άνοδος στην ελληνική οικονομία σίγουρα απαιτείται κίνητρο και βοήθεια των μικρών επενδύσεων στους δήμους και όχι να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ μεγάλων εμπορικών σημείων και εξαφάνιση των μικρών ιδιωτικών επενδύσεων.

Ελλοχεύει κίνδυνος σε λίγα χρόνια απομόνωσης των δήμων και το σύνολο του καταναλωτικού κοινού να συρρικνώνεται στα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία των μεγαλύτερων δήμων, γεγονός που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινότητα μας , όπως , συσσώρευση μονάδων υγείας στους μεγαλύτερους δήμους , συσσώρευση πολιτιστικών , κοινωνικών γεγονότων επίσης στις μεγάλες περιοχές της Αθήνας . Τρανό παράδειγμα όλων αυτών είναι και ο δήμος Πεντέλης που τα τελευταία χρόνια απουσιάζουν ολα εκείνα τα γνωρίσματα που κάνουν έναν δήμο προσφιλή σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις , κοινωνικές εκδηλώσεις και πολιτιστική πρόοδο . Ίσως μια λύση σε όλα αυτά για τον δήμο μας εκτός της ανανέωσης σε πρόσωπα που διοικούν το δήμο είναι να δημιουργηθεί και ενα σωστό πολεοδομικό σχέδιο που θα έδινε στους δημότες ανταποδοτικά το κίνητρο να διασκεδάσουν , αγοράσουν , καταναλώσουν , επενδύσουν , μορφώσουν τα παιδιά τους

Αλλά και τους ίδιους , μέσω μελέτης που θα συσσώρευε το σύνολο των επενδύσεων της περιοχής σε κεντρικό σημείο του Δήμου . Έτσι θα εγκρίνονταν άδειες για καταστήματα λιανικής και όχι μόνο εστιατόρια και καφέ , που θα αποτελούσε “ένεση” τουριστικού ενδιαφέροντος και ενίσχυση του Brand name του δήμου μας.

Επιβάλλεται ο δημότης να το δει αυτό και να το απαιτήσει , καθώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν καλύτερο δήμο ανταποδοτικά για τον ίδιο , πιο κοντά στα ευρωπαϊκά μεγέθη , πράγμα που τώρα δεν συμβαίνει και αντί να μειώνεται, διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

* Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πεντέλης με τον συνδυασμό «Συμπολιτεία» και επικεφαλής την Δήμητρα Κεχαγιά