Πε. Απρ 25th, 2024

Εκλογικό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Αχαΐα

Είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από αφέλεια, είτε από κακή στρατηγική ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισε να είναι και ο ίδιος υποψήφιος στο Νομό Αχαΐας, ως έχει το δικαίωμα σαν αρχηγός κόμματος.

Η επιλογή του ίδιου νομού με τον Πρόεδρο της ΝΔ, για πολλούς αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό και ο κομματικό στοίχημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι αυτός που εμφανίζεται σε αδύναμη θέση, έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το εκλογικό «μπρα ντε φερ» μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο η ανάγνωση δεν θα είναι μόνο κομματική και πολιτική, αλλά και προσωπική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είτε από άγνοια, είτε από αλαζονεία επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του «άχαστο», δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει το μήνυμα του λαού και φυσικά ότι τα αποθέματα αλαζονείας τόσο του ίδιου, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τελειώσει ακόμη.

Η ιδεολογική, πολιτική, διαχειριστική και ηθική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, φαίνεται ότι δεν δίδαξε τίποτα στο στρατηγικά ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή ο «ηττημένος» και σε προσωπικό επίπεδο πρόεδρος Αλέξης επιχειρεί να δώσει την προσωπική του μάχη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοστάκη, τον οποίο όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις του δίνουν το προβάδισμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυτοδυναμία για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των ερωτηθέντων «δείχνουν» ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Και μόνο αυτό το εύρημα για πολλούς δείχνει ότι η μάχη της Αχαΐας, σε προσωπικό επίπεδο, έχει κριθεί.

Εκτός από την «πολιτική αυτοκτονία» που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας με το να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα και να τεθεί απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει και το σενάριο που θέλει την επιλογή αυτή να γίνει ως μια κίνηση που κάνει εκ του ασφαλούς. Ο νομός Αχαΐας είναι ο μοναδικός νομός που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε αρκετό μέρος της δύναμής του, με δεδομένο ότι ήταν ο μοναδικός στην ηπειρωτική επικράτεια στις Ευρωεκλογές που είχε τα πρωτεία από τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 31,2%.

Προφανώς, ο πρόεδρος Αλέξης δεν σκέφτηκε να ρισκάρει ή να το παίξει «άχαστος» σε κάποιο άλλο νομό, που ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνει υποψήφιος στην Αχαΐα. Την πρώτη ήταν το 2012 όταν είχε επιλέξει τον νομό ως δεύτερη εκλογική περιφέρεια, με πρώτη αυτή της Α’ Αθηνών.
Αυτή φορά εκτός από την Αχαΐα θα είναι υποψήφιος και στη Λάρισα και σύντομα θα ανακοινωθεί και η τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία θα θέσει υποψηφιότητα.