Σα. Απρ 20th, 2024

Η «γαλάζια» µάχη των εδρών στην Α΄Θεσσαλονίκης – Τα φαβορί και οι εκπλήξεις

Εκτός από τα τηλέφωνα, που κυριολεκτικά έχουν ανάψει μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και μεταξύ των «μνηστήρων» για τις λίστες των κομμάτων στη «νύμφη του Θερμαϊκού», έχουν πάρει φωτιά και τα εκλογικά σενάρια για την Α’ Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 6 έδρες, η Ν.Δ. 4 και από μία η Χρυσή Αυγή, η Ενωση Κεντρώων, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι ΑΝ.ΕΛ. Τώρα, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με φόντο τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, η κατανομή των εδρών αλλάζει ριζικά.

Στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. έλαβε 30,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7% και όλα τα άλλα κόμματα (Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) μικρότερο ποσοστό από ό,τι το εκλογικό μέτρο (6,25%), κάτι που κάνει πιο πιθανό σενάριο η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα να εκλέξει 7 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε 4 και όλοι οι υπόλοιποι (αν μπουν στη Βουλή) από έναν. Αν κάποιος από τους «μικρούς» μείνει εκτός, η έδρα θα πάει στη Ν.Δ., που έτσι μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 9. Αν, πάλι, κάποιο μικρό κόμμα ξεπεράσει κατά πολύ το 6,25%, μπορεί να κερδίσει και δεύτερη έδρα, αλλιώς όλες οι έδρες που μένουν αδιάθετες πάνε προς το πρώτο κόμμα.

Τώρα, όσο για τις δημοτικότητες, στη Ν.Δ., εκτός από τους 4 βουλευτές (Καραμανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη) που δεν αμφισβητούνται, έχουν μπει δυνατά στη μάχη για την εκλογή οι Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Σταμάτης, Δημήτρης Κούβελας και Νίκος Ταχιάος, ενώ πολλοί θεωρούν ότι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης μπορεί να κάνει την έκπληξη.