Πε. Μαρ 28th, 2024

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ σε 14 δήμους της Θεσσαλονίκης

Οι δημαρχικές υποψηφιότητες έχουν πλέον ανακοινωθεί και στους 14 δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, οι συνδυασμοί έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί, ενώ αυτό που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει είναι οι συζητήσεις και τα σενάρια για τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, αλλά και τις πιθανές αλλαγές στις δημοτικές διοικήσεις.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν…

Σίγουρα θα αλλάξουν χέρια δύο δήμοι του νομού, όπου οι εν ενεργεία δήμαρχοι δεν είναι ξανά υποψήφιοι: ο ένας είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ανακοινώσει ότι δεν ξανακατεβαίνει, και ο άλλος ο Δήμος Λαγκαδά, όπου ο Γιάννης Καραγιάννης θα διεκδικήσει την εκλογή του στη λίστα της Ν.Δ. στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Ως φαβορί για τον κεντρικό δήμο, με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, προβάλλει ο Νίκος Ταχιάος. Πολύ αμφίρροπες θεωρούνται οι μάχες στους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά, όπου οι σημερινοί δήμαρχοι (Πέτρος Σούλας, Αστέριος Γαβώτσης και Δημήτρης Δεμουρτζίδης, αντίστοιχα) είναι ξανά υποψήφιοι, αλλά δεν αποκλείονται οι ανατροπές, ενώ θα έχουμε πιθανότατα δεύτερο γύρο.

Αμφίρροπες μάχες, με το προβάδισμα να βρίσκεται στους εν ενεργεία δημάρχους, αναμένεται να γίνουν στους δήμους Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θερμαϊκού και Χαλκηδόνας, όπου, αντίστοιχα, οι δήμαρχοι Θεοδόσης Μπακογλίδης, Σίμος Δανιηλίδης, Μίμης Φωτόπουλος, Γιάννης Μαυρομάτης και Γιάννης Τσουκνιδάς θεωρούνται φαβορί.

Τέλος, σε τέσσερις δήμους η επανεκλογή των δημάρχων θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Πρόκειται για τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη (Ιγνάτιος Καϊτεζίδης), Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Λάζαρος Κυρίζογλου), Βόλβης (Διαμαντής Λιάμας) και Θέρμης (Θόδωρος Παπαδόπουλος).