Τρ. Απρ 23rd, 2024

Ζηλάκου: Τα παιδιά του Πειραιά να φιλοξενούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πειραιά Βρεφονηπιακών Σταθμών, Χαραλαμπία Ζηλάκου με άρθρο της στο peiraiasnews.gr, παρουσιάζει το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής σε σχέση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναλύοντας τις παρεμβάσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης αναφερόμενη στις δυσχέρειες που αντιμετώπισε, θέτει και τους στόχους, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να είναι λειτουργικοί, ασφαλείς και σύγχρονοι για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Αναλυτικά το άρθρο της Χαραλαμπίας Ζηλάκου:

Σκοπός  μας, ως δημοτική αρχή και ως σύνδεσμος, είναι το κάθε παιδί του Πειραιά να μπορεί να φιλοξενηθεί στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας.  Να καλύψουμε τις ανάγκες των Δημοτών και των κατοίκων της πόλης για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες έτσι ώστε  να είναι  τα παιδιά  ασφαλή υπό την σκέπη   του εξειδικευμένου και άρτια καταρτισμένου προσωπικού των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά μέσα σε κατάλληλους,  συγχρόνους και  καινοτόμους χώρους που να πληρούν  όλες τις προδιαγραφές.

Οι Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι βασικά  χώροι αγωγής και ασφαλούς διαμονής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, και σκοπό έχουν: 
• Να παρέχουν ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
• Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
• Να εξαλείφουν κατά το δυνατό, τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν από το πολιτιστικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους.
• Να εξασφαλίζουν χρόνο για εργασία στους γονείς.
• Να ενημερώνουν  τους γονείς και παράλληλα να τους ευαισθητοποιούν πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας.
• Να βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβαση τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
• Να παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούν  τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών  έγιναν οι κάτωθι προσλήψεις για τις οποίες από τον Ιανουάριο του 2018 είχαμε μεριμνήσει προκειμένου να εγκριθούν από τους αρμόδιους φορείς. 
1. Ανανεώθηκε για ένα χρόνο η σύμβαση τριανταένα (31) ατόμων, μέσω ΕΣΠΑ.
2. Εγκρίθηκε και προχωρησε η διαδικασία πρόσληψης 25 υπαλλήλων ΙΔΟΧ, μέσω ΑΣΕΠ, διαφόρων ειδικοτήτων
Για όλο το προσωπικό των Βρεφονηπιακών  Σταθμών τηρούνται  όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
Συμμετέχοντας, στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής (ΕΣΠΑ) εξυπηρετώντας α) παιδιά μέσω ΕΣΠΑ, β) παίρνοντας προσωπικό και πόρους  ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του ΕΣΠΑ που έχουν κάνει αίτηση στο Δήμο, Από τον Ιούνιο 2018 ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησης δέκα (10)  Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου μας, με την αποδοχή των όρων της:  με  αρ. πρωτ. 5180/14-6-18 της ΕΕΤΑΑ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε  επιτυχώς και για το τρέχον σχολικό έτος εξυπηρετούνται  κατά την πρώτη  και χρηματοδοτούνται μέσω του ανωτέρω προγράμματος εκατόν ογδόντα επτά  (187) παιδιά συνολικά.
Ύψιστης σημασίας πεδίο αποτελεί η υγεία και η ευημερία των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις καινούριες διατάξεις και με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου  παιδιάτρου μας, διαμορφώσαμε το πρόγραμμα διατροφής το οποίο αναρτάται σε εμφανές σημείο του Σταθμού για να  ενημερώνονται σχετικά οι γονείς. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την χορήγηση στα παιδιά νωπών φρούτων και λαχανικών, κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων σε επαρκείς για τις ανάγκες τους ποσότητες όπως επίσης και η μη χορήγηση ειδών   διατροφής που περιέχουν  συντηρητικές χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικές ουσίες, αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε αλάτι.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2018 διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 
• επιμορφωτικά σεμινάρια στο εκπαιδευτικό προσωπικό όπου συμμετείχαν  διάφοροι επιστήμονες με θέματα που αφορούν το ευαίσθητο κομμάτι των παιδιών.
• διαλέξεις και ομιλίες συζητήσεις για τους γονείς των παιδιών των Βρεφονηπιακών Σταθμών όπως διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν  στη Δημοτική Πινακοθήκη με θέματα σχετικά με το παιδί.
• δράσεις για τα παιδιά σε συνεργασία με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου μας και Φορείς.
Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν τα εξής προγράμματα-δράσεις προς όφελος των παιδιών μας:
• Πραγματοποίηση μίας (1) θεατρική παράσταση στο χώρο των παιδικών σταθμών του Δήμου μας.
• Πρόγραμμα «Πρόληψη-Προαγωγή Στοματικής Υγείας» και δωρεάν παροχή πιστοποιητικού στα παιδιά που πήγαν Νηπιαγωγείο σε συνεργασία με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας
• Μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού σε μηνιαία βάση «Ήχοι- Μύθοι – Παραμύθι»
• Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Αθλητικής Δραστηριότητας με γυμναστές από τον Ο.Π.Α.Ν.
•   Λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε όλους τους παιδικούς σταθμούς
• Εκτός – από τις εκδηλώσεις (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου, παγκόσμιες ημέρες παιδιού, μητέρας, περιβάλλοντος κ.λ.π.) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των Βρεφονηπιακών Σταθμών- έγιναν:
• Τον Απρίλιο 2018 πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση  σε όλα τα νηπιακά τμήματα, με θέμα : H σχέση των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα , σε συνεργασία  με τη με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
• Τον Μάρτιο 2018, σε συνεργασία με τη Δ/ΝΣΗ Πρασίνου και Περιβάλλοντος έγινε περιβαλλοντική δράση ανθοφύτευσης, σε όλους τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου, στα πλαίσια της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης.
• Η γιορτή Αθλητισμού και Θεατρικού Παιχνιδιού Βρεφονηπιακών Σταθμών  στα Βοτσαλάκια – Μάιος  2018.
• Στις 20 Μαΐου τα προνήπια του κάθε σταθμού συμμετείχαν στην εκδήλωση  «Παραμυθοδρομίες» που διοργανώθηκε από την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού  στο Δημοτικό Θέατρο.
• Η καλοκαιρινή γιορτή στο ΒΕΑΚΕΙΟ 14  και 15  Ιουνίου 2018.
Και δεν σταματάμε συνεχίζουμε, προγραμματίζουμε διοργανώνουμε και ακόμα περισσότερες δράσεις οι οποίες είναι οι παρακάτω:
1. Θα γίνουν δράσεις υγιεινής διατροφής σε  συνεργασία με τν Δ/νση Δημόσιας Υγείας
2. Θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο από  τον Ο.Α.Σ.Π. / Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας/Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης  το οποίο θα  στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς με τη διαρκή ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους.
3. Σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π τα τμήματα των Βρεφ/κων Σταθμών  θα συμπληρώσουν «Μνημόνιο Ενεργειών για την Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς», με στόχο να υπάρχει ένα πρότυπο σχέδιο, με βάση το οποίο να υλοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες πρόληψης και ετοιμότητας για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον παιδικό σταθμό (Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας κ.λπ.