Δε. Απρ 15th, 2024
Γιάννης Δημητριάδης

Γιάννης Δημητριάδης: Θέλω να συνεχίσω το έργο μου στον Πόρο

Παραλάβαμε έναν διαλυμένο Δήμο, χωρίς μελέτες, χωρίς προγραμματισμένα έργα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πόρου.

Ο Γιάννης Δημητριάδης, είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ασχολείται με τα κοινά και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση. Το Μάιο του 2014, εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Πόρου από την πρώτη Κυριακή μάλιστα, λαμβάνοντας ποσοστό 56%. Ο επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή Πορείας για τον Πόρο που όλοι ονειρευόμαστε” μέσω της συνέντευξής του αυτής κάνει έναν σύντομο απολογισμό, για το έργο που έχει παράξει η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, ενώ παρουσιάζει παράλληλα και το σχεδιασμό του για τον Πόρο μετά τις εκλογές του 2019, όπου και φιλοδοξεί να να λάβει εκ νέου την εντολή από τους Ποριώτες, για συνεχίσει το έργο του στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Στην συνέντευξή του, μας παρουσιάζει μέρος των πρωτοβουλιών που έλαβε σε σχέση με το τουρισμό, την κοινωνική πρόνοια, την διαχείριση και αξιοποίηση  των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αναλύοντας παράλληλα την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Παράλληλα, θέτει τους στόχους, για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καθώς και για το Master Plan που βρίσκεται σε εξέλιξη για το λιμάνι του Πόρου, το οποίο και θα αλλάξει την εικόνα του νησιού.

Δεν διστάζει να επισημάνει επιπλέον, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την επίλυση των προβλημάτων οι οποίες οφείλονται πολλές φορές σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η γραφειοκρατία, αλλά και οι καταγγελίες της τοπικής αντιπολίτευσης,  ενώ σε σχέση με τον Κλεισθένη Ι και το αναλογικό σύστημα, θεωρεί ότι για τους περισσότερους Δήμους, θα αποτελέσει αιτία στασιμότητας.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

1 ) Kύριε Δημητριάδη, συμπληρώθηκαν 4 χρόνια της θητείας σας, ως Δήμαρχος Πόρου; Ποια είναι πρώτη σας αποτίμηση από αυτήν την θητεία;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει και από τον βαθμό κάλυψης των θεμάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Από την άλλη, η ταχύτητα επίλυσης των περισσότερων θεμάτων είναι πολύ πιο αργή από όσο θα θέλαμε, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως η γραφειοκρατία, οι καταγγελίες από τη μεριά της τοπικής αντιπολίτευσης και κυρίως η αργή ανταπόκριση των περισσότερων κεντρικών Υπηρεσιών στη διεκπεραίωση των θεμάτων αρμοδιότητάς τους.

2) Ποια είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει κερδίσει ως τώρα η παρούσα Δημοτική Αρχή; Τι παραλάβατε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τι αλλαγές κάνατε;

Παραλάβαμε ένα διαλυμένο Δήμο, χωρίς διευθετημένες διαδικασίες και αρμοδιότητες, χωρίς Μελέτες, χωρίς προγραμματισμένα έργα και χωρίς εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, με κτήρια, υποδομές και εξοπλισμούς χωρίς άδειες και σε κάκιστη κατάσταση. Ο Δήμος αυτός λειτουργούσε αποτελεσματικά μόνο προς όφελος λίγων προνομιούχων που είχαν συγγενικές και φιλικές σχέσεις με την προηγούμενη διοίκηση. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε όταν διεκδικήσαμε τη δημοτική διοίκηση το 2014 και το έργο μας στη συνέχεια ήταν ακριβώς να διαχειριστούμε την κρίση, να αντιμετωπίσουμε τις κακοτεχνίες, να νομιμοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες, να καταρτίσουμε από μηδενική βάση έναν προγραμματισμό μελέτης – χρηματοδότησης – εκτέλεσης έργων, να εγκρίνουμε Κανονισμούς και να επιφέρουμε την ισονομία σε όλους τους τομείς. Το στοίχημα αυτό το κερδίσαμε σταδιακά και πλέον είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη φάση της δημιουργίας.

3) Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πόρου; Υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό από τις υπηρεσίες του Δήμου ή σε υποδομές;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι τα ίδια που αφορούν όλους τους μικρούς Δήμους. Σε αντίθεση με τους μεγάλους Δήμους, οι μικροί Δήμοι δεν επιτρέπεται να έχουν Γενικό Γραμματέα, ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των Υπηρεσιών, δεν έχουν δυνατότητες να στελεχώσουν Νομική Υπηρεσία, ενώ ο αριθμός των αντιδημάρχων και των ειδικών συνεργατών είναι μικρός παρότι οι αρμοδιότητες είναι ίδιες. Έτσι, σε ένα Δήμο σαν τον Πόρο ο δήμαρχος και οι δύο αντιδήμαρχοι επωμίζονται πολύ περισσότερες πραγματικές ευθύνες από εκείνες στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν χρονικά και από εκείνες που έχουν οι συνάδελφοί τους στους μεγάλους Δήμους.

4) Πριν λίγες μέρες άρχισαν τα έργα για τον Βιολογικό Καθαρισμό στο νησί. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε για την επανέναρξη του σημαντικού έργου αυτού που ήταν στις καλένδες για χρόνια;

Για την ακρίβεια το έργο δεν ήταν στις καλένδες, αλλά έχει εκτελεσθεί ήδη δύο φορές τις προηγούμενες δεκαετίες με κακοτεχνίες, με αποτέλεσμα σήμερα να το φτιάχνουμε για τρίτη φορά. Οι δυσκολίες ήταν κυρίως χρονικές, αφού χρειάστηκε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, καθώς δεν υπήρχαν Μελέτες για τα αναγκαία έργα. Από την άλλη, ευτυχώς υπήρχε κοινή αντίληψη των πραγμάτων με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και παρείχε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για το έργο που ήδη ξεκίνησε, καθώς και για επόμενες αναγκαίες Μελέτες. Το έργο που εκτελείται σήμερα στην πόλη του Πόρου θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι, ενώ, τα επόμενα έργα στη μονάδα επεξεργασίας και στο δίκτυο μεταφοράς ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν περίπου σε ένα χρόνο με αντίστοιχο ορίζοντα ολοκλήρωσης.

5) Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, τα τελευταία τουλάχιστον 8 χρόνια. Σε σχέση με την βοήθεια και ενίσχυση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων ποια μέτρα έχετε λάβει ως δημοτική αρχή;

Ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας είναι ένας τομέας στον οποίο ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος. Σήμερα λειτουργούμε, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης», «Παιδικός Σταθμός», ενώ ξεκινάνε άμεσα τη λειτουργία τους το «Κοινωνικό Φαρμακείο» και το «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Επίσης, ο Δήμος μας παρέχει τακτικά βοηθήματα σε δικαιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας και έχει θεσπίσει παγίως μειωμένα δημοτικά τέλη για όλες τις ευπαθείς ομάδες που επιτρέπει ο νόμος.

6) Μια βασική πηγή χρηματοδότησης για τους Ο.Τ.Α, είναι το ΕΣΠΑ. Ως Δήμος πώς έχετε αξιοποιήσει τον μοχλό αυτό ανάπτυξης; Ποια έργα έχετε υλοποιήσει έως τώρα και ποια έχετε στο σχεδιασμό σας;

Από το 2006 μέχρι το 2014 ο Δήμος Πόρου δεν είχε υποβάλει ούτε μία πρόταση χρηματοδότησης έργων μέσω ΕΣΠΑ. Αυτή η περίοδος παρακμής έκλεισε οριστικά, αφού τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας έχει υποβάλει πλήθος προτάσεων και έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις άνω των 3εκ.€ μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, για έργα ύδρευσης, παιδικές χαρές, υποδομές ΑΜΕΑ κ.α. Μέσω των χρηματοδοτήσεων αυτών, αλλά και μέσω εκείνων που εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος μας στα 5 χρόνια της δημοτικής μας διοίκησης υπερδιπλασίασε τον Προϋπολογισμό του, γεγονός που συνιστά μια πρωτοφανή αναπτυξιακή επίδοση, ειδικά στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Για τα επόμενα χρόνια, προτεραιότητες είναι η λειτουργία αφαλάτωσης και η ανάπλαση κτηρίων και περιοχών που έχουν μείνει ξεχασμένες μέχρι σήμερα.

7) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του πεσμένου λιμανιού;

Πρόκειται για ένα έργο της Περιφέρειας Αττικής και όχι του Δήμου, το οποίο δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Το συγκεκριμένο τμήμα κατέρρευσε το 2012 λόγω κακοτεχνιών που σχετίζονταν με το πρώτο έργο του Βιολογικού. Από τότε και μέχρι το 2014 Δήμος και Περιφέρεια αδράνησαν στη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών για την επισκευή του. Με την αλλαγή των διοικήσεων, από τις αρχές του 2015 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, το οποίο τελικά δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια τον Ιούνιο του 2017. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει ξεκινήσει, παρά τις πιέσεις του Δήμου και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νόμο και τη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και εργολάβου.

8) Είναι στα σχέδια σας, η περεταίρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πόρου;

Ο Πόρος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς θαλάσσιου τουρισμού και το λιμάνι του έχει τεράστιες προοπτικές σε ό,τι αφορά την υποδοχή διερχόμενων σκαφών. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου έχει αναθέσει μέσω διαγωνισμού την εκπόνηση masterplan για το λιμάνι και θεσμοθέτησε για πρώτη φορά το 2017 Κανονισμό καθορισμού ζωνών ελλιμενισμού. Στόχος είναι η αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού, τόσο στην πόλη του Πόρου, όσο και στην ακτή προς το Νεώριο, ώστε να εξυπηρετεί περισσότερα σκάφη και να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες υποδοχής.

9) Ο Πόρος είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός και οι εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια τον αναδεικνύουν περισσότερο. Όπως π.χ τα Συνοριακά, τα οποία ξεκίνησαν επί δική σας δημαρχιακής περιόδου και έγιναν θεσμός. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την διεξαγωγή των Συνοριακών; Ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα λάβετε για ανάδειξη του νησιού;

Η ιδέα για την θεσμοθέτηση της τοπικής γιορτής των Συνοριακών ανήκε στον αείμνηστο Ποριώτη Υπουργό Γιώργο Καλό, ο οποίος, μέσω ιστορικής έρευνας και δημοσιεύσεων, υπογράμμισε την τεράστια σημασία των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στον Πόρο το 1828, με τον καθορισμό των πρώτων ελληνικών συνόρων, στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Από την μεριά μου αντιλήφθηκα αμέσως ως αυτονόητη την αναγκαιότητα ανάδειξης των γεγονότων αυτών και θεσμοθέτησης των σχετικών εορτασμών, με παράλληλη αξιοποίησή τους σε επίπεδο τουριστικής προβολής. Γενικότερα, η δημοτική μου αρχή έδωσε πολύ μεγάλη βάση στις πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις, οι οποίες μέχρι το 2014 ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτες, και σταδιακά καθιέρωσε νέα δρώμενα όλο το χρόνο, όπως τα Συνοριακά, τη Γειτονιά των Χριστουγέννων, τη διοργάνωση τριάθλου POROSEA κ.α. Έτσι, όταν μέχρι το 2014 ο Προϋπολογισμός του Δήμου είχε μηδενικές δαπάνες για τέτοιες δράσεις, το 2018 οι δαπάνες που εκτελέστηκαν άγγιξαν τις 100.000€. Τα επόμενα χρόνια οι δράσεις αυτές πρόκειται να εμπλουτιστούν, καθώς και να υλοποιηθούν νέες δράσεις, όπως η λειτουργία δικτύου μονοπατιών, για την οποία αναθέσαμε και ήδη έχουμε την απαραίτητη Μελέτη.

10) Ποια η γνώμη σας, για τον Κλεισθένη; Το αναλογικό σύστημα στις εκλογές θα βοηθήσει τη λειτουργία των δήμων ή θα προκαλέσει προβλήματα;

Ο Κλεισθένης, με την εξαίρεση ελάχιστων διατάξεων, αποτελεί ένα νομοθέτημα αμιγώς πολιτικής σκοπιμότητας. Τη στιγμή που οι Δήμοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κυβερνησιμότητας, και που μέχρι σήμερα η πολιτική κουλτούρα στη χώρας μας δεν έχει επιτρέψει την χρηστή διοίκηση μέσω συνεργασιών ούτε καν σε εθνικό επίπεδο (και μάλιστα υπό τον προβολέα των μεγάλων Μ.Μ.Ε.), η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση θεωρώ βέβαιο ότι θα αποτελέσει για τους περισσότερους Δήμους αιτία στασιμότητας και βάση για ανήθικες συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι». Ευτυχώς, στους Δήμους με μικρό εκλογικό σώμα, σαν τον Πόρο, οι στρεβλώσεις αυτές είναι πιθανότερο να αποφευχθούν, αφού οι πλειοψηφούντες συνδυασμοί είναι πιο εύκολο να αναδεικνύονται στον πρώτο γύρο με «καθαρά» ποσοστά.

11) Θα διεκδικήσετε ξανά τη Δημαρχία του Πόρου στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποιοι οι στόχοι σας για την επόμενη τετραετία εάν και εφόσον επανεκλεγείτε στη θέση του Δημάρχου;

Έχω ανακοινώσει την υποψηφιότητά μου από τις αρχές του 2017. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω το έργο μου, όπως ακριβώς το κάνω μέχρι τώρα.

Πηγή: peiraiasnews.gr

Γιάννης Δημητριάδης