Πα. Απρ 19th, 2024

Ελλάς Βερυκάκη: Απαραίτητη η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για μία ευρύτερη κοινωνική συναίνεση

*Στην Πένυ Αβραμίδη

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπαίνει στις στείρες αντιπαραθέσεις των υπαρχόντων κομμάτων διότι δεν οδηγούν πουθενά. Η Ένωση Κεντρώων λέει την αλήθεια και βασίζεται στον απλό κόσμο. Γι’ αυτό και θα αντέξει στην πίεση» τονίζει µιλώντας στο «Κάλπη 19», η υποψήφια βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με την Ένωση Κεντρώων, Ελλάς Βερυκάκη.

Τι ώθησε έναν νέο άνθρωπο σαν και εσάς να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά και να συστρατευθεί με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη;

Καταρχήν να διευκρινίσω πώς υπάρχουν πολιτικοί τουλάχιστον δύο ειδών, αυτοί που επαγγέλλονται την πολιτική και αυτοί που λειτουργούν την πολιτική. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

Τώρα όσον αφορά την ερώτησή σας θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα σημεία που με έκαναν να θέσω υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές.

  • Πρώτον, θεωρώ αυτές τις εκλογές ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας,
  • δεύτερον, πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ένωση Κεντρώων να μπορέσει να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο σε μία πιθανόν κυβερνητική συμμαχία
  • και τρίτον, επειδή από τη φύση μου σαν άνθρωπος ενδιαφερόμουν και ενδιαφέρομαι πάντα για τα κοινά και το κοινό καλό.

Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα για το μέλλον της χώρας μας. Επέλεξα να πολιτευθώ με την Ένωση Κεντρώων διότι με εκφράζουν οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει. Είναι η φωνή της λογικής και του μέτρου, μακριά από τον λαϊκισμό που μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει επιλέξει εδώ και χρόνια το δύσκολο δρόμο του ρεαλισμού και όχι των υποσχέσεων».

Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας, είναι πολύ εύκολο να επισημάνει ότι είστε ένας άνθρωπος δραστήριος. Πιστεύετε πώς αυτό θα αντικατοπτριστεί και μέσα στη Βουλή σε περίπτωση εκλογικής σας επιτυχίας;

Για την απάντηση σε αυτή σας την ερώτηση θα επικαλεστώ  τον πρόλογο της απάντησης μου στην πρώτη ερώτηση. Ως πολιτικός που δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που ασκούν την πολιτική κατά επάγγελμα αλλά σε αυτούς που την θεωρούν λειτούργημα, αισθάνομαι πως έχω το πάθος και τη δύναμη να εργαστώ σκληρά πάνω σε αυτό για το οποίο πιθανόν να με εκλέξει ο λαός του Πειραιά.

Με βάση το έντονο προεκλογικό κλίμα και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, θεωρείτε ότι η Ένωση Κεντρώων θα αντέξει;

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπαίνει στις στείρες αντιπαραθέσεις των υπαρχόντων κομμάτων διότι δεν οδηγούν πουθενά. Η Ένωση Κεντρώων λέει την αλήθεια και βασίζεται στον απλό κόσμο. Γι’ αυτό και θα αντέξει στην πίεση. Πιστεύουμε ότι η αντιπαράθεση των κομμάτων είναι άκαρπη. Η συζήτηση έπρεπε να περιστρέφεται γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Η Ένωση Κεντρώων δεν αναλώνεται σε διαμάχες αλλά πάει στην ουσία, δηλαδή την αναγέννηση της χώρας μέσα από πραγματικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθογένειες της χώρας»

Πιστεύετε πώς αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Πιστεύω πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση ΔΕΝ πρέπει να αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχουμε διδαχθεί από την πρόσφατη πολιτική ιστορία μας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πετύχουμε μία ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Αυτή τη στιγμή είναι τόσο ρευστό το πολιτικό σκηνικό που μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας μόνο εκφράζοντας αυτό που πιστεύω ως πολιτικά ορθό.

Κυρία Βερυκάκη, ποσό μεγάλο ρόλο πιστεύετε ότι θα παίξει το ποσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές;

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα τον κύριο ρόλο της σωστής λειτουργίας τους έχουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Το δικαίωμα της ψήφου, έχω την εντύπωση ό,τι είναι υποτιμημένο στις σύγχρονες δημοκρατίες, κάτι που το θεωρώ τελείως λάθος. Η ΜΗ συμμετοχή στις εκλογές, είναι ΜΗ αποδοχή της συμμετοχής μας στη διακυβέρνηση της χώρας στην οποία ζούμε.

Στην ουσία απέχοντας από τις εκλογές υπογράφουμε λευκή επιταγή σε αυτούς που κάποιοι άλλοι θα επιλέξουν να μας κυβερνήσουν.

Εσείς θα υπογράφατε μία λευκή επιταγή σε έναν άνθρωπο να καθορίσει το μέλλον των παιδιών σας;

H ερώτηση βέβαια είναι ρητορική αλλά νομίζω πως είναι ενδεικτική του μεγέθους της ευθύνης της συμμετοχής όλων μας στο δικαίωμα του εκλέγειν.

Γιατί πιστεύετε ότι η Ένωση Κεντρώων θα μπορέσει να φέρει νέο «αέρα» στη Βουλή;

«Η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή θα φέρει ανανέωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή με ένα νέο ήθος. Πιστεύουμε στην συνέπεια λόγων και έργων, κάτι που έχει εκλείψει στις μέρες μας. Ο Πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης θα κάνει πράξη αυτά που λέει και θα επιβάλλει τις ορθές μεταρρυθμίσεις και όχι τις άκαρπες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εμείς θα προτείνουμε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα φέρει ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε εμείς δεν υπερ-προστατεύουν τον δημόσιο τομέα εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Θα περιορίσουμε τη κρατική σπατάλη ώστε να ανακουφιστεί η ιδιωτική οικονομία. Η Ένωση Κεντρώων μπορεί να μας βγάλει από τα μνημόνια χωρίς να διακινδυνεύσει την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Αυτή είναι η νεωτερικότητα της Ένωσης Κεντρώων».

Κλείνοντας αυτή τη μικρή συνέντευξη, θα ήθελα να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία και να σας ευχαριστήσω για τη συνομιλία που είχαμε.

Από τη μεριά μου θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω κάποιες απόψεις μου, αλλά θα ήθελα συγχρόνως να τονίσω και να κλείσω αυτή την μικρή συνέντευξη ακριβώς όπως την άρχισα. Δεν θα είναι προσωπική επιτυχία μία πιθανόν εκλογή μου στη Νέα Βουλή, πιστεύω ότι θα είναι επιτυχία της έκφρασης και της φωνής του λαού του Πειραιά. Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ για το χρόνο σας.