Πα. Μαρ 29th, 2024

Ο Δήμος Αθηναίων «διαλύει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ο Δήμος Αθηναίων και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παύλο Γερουλάνο δευτερευόντως. Η δυσκολία της Κουμουνδρούρου να καταλήξει στο πρόσωπο αυτό αποδεικνύει του λόγου το αληθές καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν την έκπληξη, κάτι που είχαν κάνει το 2014 με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος είχε φτάσει ένα βήμα πριν το δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τον Ιανουάριο 4 χρόνια στην εξουσία, έχει φθαρεί από τα λουκέτα στην Αθήνα, την έκρηξη της εγκληματικότητας και ένα Μνημόνιο που έφερε μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψήφιο που να έχει αξιώσεις καταδεικνύει και ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος και δείχνει τόσο την αλλοίωση στον χαρακτήρα του κόμματος, όσο και την απόσταση που διαπιστώνεται μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Μέσα στην περίοδο που έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες Μπακογιάννη και Γερουλάνου, έχουν πέσει ονόματα και προτάσεις στο τραπέζι και έχουν απορριφθεί καθώς η κάθε μία ξεχωριστά περιλαμβάνει αντιφάσεις και δυσκολίες.

Νίκος Μπελαβίλας

Το όνομα του καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., ήταν το πρώτο που έπεσε στο τραπέζι και έφερε τις υπογραφές Σκουρλέτη και Φίλη. Η επιλογή του, είχε χαρακτηριστεί ως “επιλογή του 3%” και η δημόσια άρνησή του, ναι μεν ανακούφισε κάποιους, από την άλλη όμως έφερε σε δύσκολη θέση όσους πρόκριναν τη “λύση Μπελαβίλα”, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και το περιβάλλον του Μαξίμου.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Το όνομά του ακούστηκε για δύο λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι φέρει ένα βαρύ όνομα για την Αριστερά, καθώς είναι γιος του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και δεύτερον ότι έχει εμπειρία σε ένα φλέγον ζήτημα για την πόλη όπως είναι το Μεταναστευτικό καθώς είναι αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων στον Δήμο Αθηναίων. Το βασικότερο πρόβλημα που αποτέλεσε εμπόδιο για τη στήριξη στο πρόσωπο του Παπαγιαννάκη ήταν ότι τον είχε προλάβει το Κίνημα Αλλαγής, παρόλο που τελικά κατέφυγε στη λύση Γερουλάνου.

Παύλος Γερουλάνος

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και μία μειοψηφική τάση που πρότεινε να στηριχθει το πρόσωπο του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος έχει το χρίσμα του Κινήματος Αλλαγής και ήδη κινειται δυναμικά. Η λύση αυτή, όσο παράξενη κι αν ακούγεται, εντάσσεται στη σταθερή στρατηγική του Κουμουνδούρου η οποία εφαρμόζεται κυρίως σε περιφερειακούς δήμους. Όπου δεν υπάρχει υποψήφιος και αξιώσεις, υποστηρίζεται ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ. Η επιλογή Γερουλάνου, όπως ήταν λογικό δεν “περπάτησε”.

Οι τρεις παραπάνω λύσεις περικλείουν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Από τη μία είναι οι “σκληροί κομματικοί” που προκρίνουν πρόσωπα που μετά βίας θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 5% και από την άλλη όσοι στηρίζουν τη στρατηγική διελμβολισμού του κομματικού ακροατηρίου του Κινήματος Αλλαγήςκαι την υποστήριξη στους υποψηφίους τους.

Νάσος Ηλιόπουλος

Ο υφυπουργός Εργασίας παρουσιάστηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως μία υποψηφιότητα που μοιάζει αρκετά με εκείνη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το 2014. Νέος με ήπιο προφίλ, καλές σπουδές ενώ διαθέτει και κυβερνητική εμπειρία χωρίς όμως να έχει φθορά. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα όμως είναι ότι στις αστάθμητες μετρήσεις που έγιναν, συγκεντρώνει απελπιστικά χαμηλά ποσοστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στα χέρια των ιθυνόντων δεν ανταποκρίνονται στα “θέλω” τους με αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε αδιέξοδο. Αποτέλεσμα ήταν η φράση που αποδόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. “Στον δήμο Αθήνας, θα κατεβάσω πρόσωπο – έκπληξη «που δεν ξέρει να χάνει»” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Alpha.

Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον καλείται να ισορροπήσεις μεταξύ του κόμματος του 3% που ζητάει υποψήφιο από τους κόλπους του και του ρεύματος που θέλει στροφή προς το κέντρο. Στόχος να μη διχαστεί το κόμμα μέχρι τις εθνικές εκλογές.