Τε. Απρ 24th, 2024

Γερουλάνος: Μαζί να χτίσουμε το πρόγραμμα για κάθε γειτονιά της Αθήνας

Τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του θα κερδίσει τις εκλογές εκφράζει ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξη του «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.
Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ανοίγει τα χαρτιά του για το όραμά του για την πρωτεύουσα της χώρας, τις ανάγκες της αλλά και το «σπιράλ εγκατάλειψης», μέσα στο οποίο βρίσκεται και το δικό του στοίχημα να το αντιστρέψει, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ που «ένωνε» τους Έλληνες και την ανάγκη της κοινωνίας σήμερα για σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου
 Όσον αφορά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, διαβεβαιώνει ότι αυτό θα προκύψει μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι «όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν βαθιά πίστη στην κεντρική ιδέα που διαπνέει την προσπάθειά μας».
Ο κ. Γερουλάνος τάσσεται υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου αλλά, όπως υπογραμμίζει, «πάνω σε μία κοινή οραματική βάση με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για την ελληνική κοινωνία του σήμερα».
Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας;
Προτιμώ να μιλάμε για τον «Δήμο των Αθηναίων». Ο «Δήμος της Αθήνας» παραπέμπει σε μια απρόσωπη γραφειοκρατία, ίδια με του κεντρικού κράτους, που αφήνει τον Αθηναίο χαμένο ανάμεσα σε κενά κι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και θολές συναρμοδιότητες. Ο Δήμος Αθηναίων όμως είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς που ζωντανεύουμε τις γειτονιές της Αθήνας, εμείς που ζούμε τα προβλήματά της αλλά και εμείς που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις πιθανές λύσεις. Γι’ αυτό αποφασίσαμε μαζί με μια ομάδα ανθρώπων να πάρουμε την πρωτοβουλία και να βγουμε μπροστά. Να επισκεφθούμε κάθε γειτονιά, κάθε δρόμο της Αθήνας, αναζητώντας όλες εκείνες τις μικρές ιδέες που θα φέρουν ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Και το κάνουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η πόλη μας είναι γεμάτη ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, γεμάτη ανεκτίμητη αξία που περιμένει να αναδειχθεί.
Γιατί οι Αθηναίοι να ψηφίσουν εσάς και όχι τον Κώστα Μπακογιάννη; Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντί τους;
Δεν θα πω ποτέ στους ψηφοφόρους ποιον να μην ψηφίσουν. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ κρίσιμη για εμάς τους Αθηναίους διότι καλούμαστε να αντιστρέψουμε την αίσθηση εγκατάλειψης κι ανασφάλειας που διακατέχει μεγάλο κομμάτι της πόλης. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε αλλιώς,«από κάτω προς τα πάνω» όπως λέω εξαρχής και να αναζητήσουμε γειτονιά-γειτονιά τις λύσεις που βρίσκονται ανάμεσά μας. Θέλω να ακούσω πριν μιλήσω, θέλω να μαζέψουμε προτάσεις που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, να συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και μαζί να χτίσουμε το πρόγραμμα για κάθε γειτονιά της Αθήνας.
Προσωπικά έχω ήδη ξεκινήσει να οργώνω κάθε άκρη, κάθε γωνιά του δήμου. Μιλάω συνέχεια με δεκάδες συνδημότες, κατοίκους, επαγγελματίες. Υπάρχει αγωνία για το πώς θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη που δεν θα δυσκολεύει τη ζωή μας. Που θα κάνει εμάς τους Αθηναίους να αισθανόμαστε περήφανοι για το πού ζουμε και για την ταυτότητά μας. Να γίνει η Αθήνα μας μια πόλη φιλική που προσφέρει ευκαιρίες, ανάσες και προοπτική.
Τι μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να αλλάξει στην Αθήνα αν εκλεγείτε και ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;
Προτεραιότητα είναι να αντιστρέψουμε το σπιράλ της εγκατάλειψης. Σβήνει ένα φως σε έναν δρόμο στα Πετράλωνα, κλείνει ένα εμπορικό κέντρο στην πλατεία Αμερικής, γεμίζει ακαθαρσίες ένα πάρκο στην Κυψέλη κι αμέσως τα σημεία εγκαταλείπονται. Γύρω από αυτές τις εστίες εγκατάλειψης μαζεύονται όλα τα στοιχεία που επιβαρύνουν την πόλη, όπως η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί πολλές φορές τους κατοίκους στην παραίτηση και τη φυγή. Εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτό το σπιράλ. Καμιά φορά χρειάζεται μόνο να φωτίσεις έναν δρόμο, να κατοικηθεί ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο ή να καθαρίσεις μια πλατεία για να διώξεις από μια γειτονιά κρούσματα ανομίας που μοιάζουν βουνό. Και έτσι ξεκινάει η συμμαχία δήμου-δημότη. Αν στην προσπάθεια προστεθεί και το κεντρικό κράτος, τότε αρχίζεις να αντιμετωπίζεις και τα μεγάλα προβλήματα.
Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι ακόμα όμως: Για εμάς, Αθήνα είναι ο εργαζόμενος στο Σύνταγμα, ο μαγαζάτορας στα Πετράλωνα, ο κάτοικος των Αμπελοκήπων, η νοικοκυρά στα Πατήσια. Η Αθήνα ανήκει σε όλους όσοι ζουν, διαμένουν, εργάζονται εδώ. Ξαναλέω ότι αν θέλουμε όντως να αλλάξουμε τα πράγματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με την έννοια του Δήμου των Αθηναίων, όχι της Αθήνας. Αυτή η μετατόπιση στον τρόπο σκέψης μας, θα δώσει στον δήμο κάτι διαφορετικό, έναν ξεχωριστό σκοπό. Ποιος είναι αυτός; Να είναι στο πλευρό του πολίτη νύχτα-μέρα, σύμμαχος σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει. Κι ακόμα κι αν δεν έχει ο ίδιος την αρμοδιότητα να βρίσκει τρόπους, να ξεπερνάει εμπόδια, να τραβάει την προσοχή του κεντρικού κράτους και να μην αφήνει ούτε στιγμή τον δημότη μόνο του μπροστά στο χάος που αντιμετωπίζει καθημερινά.
* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Στο Καρφί” το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018