Πε. Μαρ 28th, 2024

Οι πέντε αρχές του Μπακογιάννη για τον δήμο Αθηναίων

Την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε ο Κώστας Μπακογιάννης στην αποψινή ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στον Κεραμεικό.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητας και της στρατηγικής του, καλώντας τους Αθηναίους να συνυπογράψουν μία συμφωνία εμπιστοσύνης που περιλαμβάνει πέντε αρχές, με βασικό στόχο τον “Πολιτισμό της Καθημερινότητας” που αποτελεί τη βάση της σχέσης του πολίτη με την πόλη.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε ότι η απόφαση του αυτή δεν ήταν καθόλου απλή. «Δεν μασάω τα λόγια μου. Δεν ήταν απλή και εύκολη. Από βαθύ σεβασμό γιατί η Αθήνα είναι μία και μοναδική. Εδώ στην Αθήνα χτυπά η καρδιά του ελληνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης ξεδίπλωσε το όραμά του για μία «σύγχρονη πόλη, μια πρωτεύουσα πρότυπο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη της δημόσιας ασφάλειας.

Έδωσε έμφαση στη σωστή λειτουργία της πόλης «ώστε», όπως είπε, «να είναι πιο ανθρώπινη», αλλά και στον «δημόσιο χώρο» που πρέπει, όπως ανέφερε, «να τον επανακτήσουμε».

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για μια «συμφωνία εμπιστοσύνης που μας δεσμεύει όλους. Πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη όχι μόνο προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ».

«Ο δήμαρχος δεν είναι τίποτα παραπάνω από διευθυντής ορχήστρας», ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων. «Αν μου κάνετε την τεράστια τιμή να σας υπηρετήσω ως δήμαρχος θέλω να ξέρετε ότι η πόλη αυτή θα είναι ευθύνη δική σας αλλά και δική μου»

Από την Τρίτη, ο Κώστας Μπακογιάννης θα ξεκινήσει -χωρίς κάμερες- περιοδείες σε γειτονιές της πρωτεύουσας, προκειμένου να συναντηθεί με τους πολίτες και να ενημερωθεί για τα προβλήματα της πόλης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο, κοστολογημένο, με σαφείς προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κώστα Μπακογιάννη:

Συμφωνία εμπιστοσύνης με πέντε αρχές
«Αρχή πρώτη: Η Αθήνα δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Είναι οι άνθρωποί της. Όσοι ζουν, όσοι εργάζονται και όσοι την επισκέπτονται. Έχετε ανάγκη επιτέλους, όσα δικαιούστε.

Αρχή δεύτερη: Ο Δήμαρχος δεν είναι διαιτητής μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, ούτε τερματοφύλακας απέναντι σε ένα επιθετικό κράτος που βαράει πέναλτι. Είναι σύμμαχος με τα όνειρα των δημοτών. Ο Δήμαρχος είναι παντού. Για τα πάντα. Και πάντα. Μαχητικά, πέρα και πάνω από αρμοδιότητες. Γι αυτά που λέμε και κάνουμε ή δεν κάνουμε, θα φταίμε εμείς. Εδώ θα ισχύει στα αλήθεια το γνωστό… Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο.

Αρχή τρίτη: Η αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να ξεπερνά γραμμές και να γκρεμίζει τείχη. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία και οι λακκούβες δεν έχουν χρώμα. Δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές μας επιλογές. Η κοινωνία όμως είναι πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Να σπάσουμε τις φυλακές που έχουμε χτίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να μάθουμε στην συνεννόηση, στην συναίνεση και την συνεργασία.

Αρχή τέταρτη: Δεν υπάρχει τζάμπα σχέδιο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει γεράσει. Για να ξανανιώσει χρειάζεται να γυρίσει ανάποδα. Ασυμβίβαστα. Για να αναμετρηθούμε, όχι με το παρελθόν αλλά με το μέλλον. Όχι με τους πολιτικούς μας αντιπάλους αλλά με τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Αρχή πέμπτη: Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ιστορία γράφουν οι παρέες. Ο Δήμαρχος δεν είναι τίποτα παραπάνω από διευθυντής ορχήστρας. Και η αλλαγή έρχεται μόνο από κάτω προς τα πάνω.”

Πολιτισμός της Καθημερινότητας σε τρεις άξονες
Δημόσια ασφάλεια χωρίς την οποία, οτιδήποτε άλλο, καθίσταται άκυρο. Ο Δήμος πρέπει να πάρει επάνω του το ζήτημα και ας μην έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Κατάρτιση σχεδίου δράσης με συντονιστικό ρόλο του Δήμου Αθηναίων και συμμετοχή όλων των φορέων.

Λειτουργία της πόλης ώστε να είναι ανθρώπινη. Είναι το πως μαζεύουμε τα σκουπίδια και η διαχείριση των 11.500 σημείων αποκομιδής. Είναι η ανακύκλωση η οποία σήμερα δεν ξεπερνάει το 10%. Είναι τα πεζοδρόμια που δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται.

Είναι ο φωτισμός που τόσο μας λείπει. οφείλουμε να κάνουμε στην πόλη ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ

Ανάκτηση του δημόσιου χώρου με παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά. Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες μας, όλα είναι κομμάτια του πάζλ που ονομάζεται δημόσιος χώρος. Μιλάω για ένα πλέγμα πολύ συγκεκριμένων έργων στις γειτονιές για να αναδείξουμε τους κρυμμένους μας θησαυρούς. Ότι κάνουμε με τον δημόσιο χώρο, μικρό ή μεγάλο, θέλουμε να διαπνέεται από μια απλή φιλοσοφία, να έχει έναν και μοναδικό στρατηγικό στόχο: Τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας. Την ωραιότερη βόλτα της Ευρώπης. Τον μεγάλο περίπατο που να συνδέει το ένδοξο χθες με ό,τι σύγχρονο, πραγματικό και ζωντανό διαφοροποιεί ετούτη εδώ την πόλη από τις άλλες σπουδαίες πόλεις του κόσμου…

Την αυτοδιοίκηση την ξέρουμε καλά
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί το έργο μας αναγνωρίστηκε. Εντός και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε, γι’ αυτό κάνουμε αυτή τη δουλειά. Και μετά από όλα αυτά τα χρόνια μέσα σ’ αυτή, μπορούμε, ελπίζω χωρίς να ακουστεί αλαζονικό, να ισχυριστούμε πως την αυτοδιοίκηση την ξέρουμε καλά. Την ξέρουμε από την καλή και από την ανάποδη. Και πιστέψτε με, δεν είναι απλό έτσι που είναι δομημένη αυτή η χώρα. Είναι σαν να κολυμπάς καθημερινά ενάντια στο ρεύμα.»

Ελάτε να σηκώσουμε ανάστημα
«Αυτή η πόλη πρέπει να μας χωράει όλους. Να μας αγκαλιάζει και να μας αποδέχεται.Θέλω να απελευθερώσουμε τη δύναμη αυτής της πόλης. Να πατήσουμε γερά στη γη και να τολμήσουμε να σηκώσουμε τα μάτια ψηλά. Να σηκωθούμε εμείς για να ξανασηκώσουμε τη πόλη μας εκεί που της πρέπει.Περήφανοι, όπως αξίζει σ’εμάς που αξιωθήκαμε μια τέτοια πόλη.Ελάτε να σηκώσουμε ανάστημα.»

Κοσμοσυρροή στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας 
Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να παραστεί στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων έκλεισε και τα δύο ρεύματος της Πειραιώς και χρειάστηκε η παρέμβαση της Τροχαίας αφού ακολούθησε κυκλοφοριακό κομφούζιο σε κεντρικές παρακείμενες οδούς.

Πηγές ΝΔ: Πετυχημένος δήμαρχος και περιφερειάρχης ο Κ. Μπακογιάννης
Το εγκώμιο του υποψηφίου δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, πλέκει η Πειραιώς κάνοντας λόγο για έναν «πολύ καλό Δήμαρχο Καρπενησίου κι ένας πολύ αποτελεσματικός Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας».

Πιο συγκεκριμένα, πηγές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία σχολιάζουν για την υποψηφιότητα Μπακογιάννη στον κεντρικό δήμο της πρωτεύουσας: «Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει υπάρξει ένας πολύ καλός Δήμαρχος Καρπενησίου κι ένας πολύ αποτελεσματικός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Eίμαστε σίγουροι ότι θα είναι και ένας πολύ επιτυχημένος δήμαρχος Αθηναίων που θα κάνει καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας».

«Άλλωστε οι περισσότερες ιδέες και προτάσεις του ευθυγραμμίζονται πλήρως με το σχέδιο της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.