Πε. Μαρ 28th, 2024

Κώστας Μπακογιάννης: Ο δήμαρχος δεν είναι τροχονόμος αρμοδιοτήτων

«Ο Δήμαρχος δεν είναι τροχονόμος αρμοδιοτήτων. Δεν μπορεί να έχει μία τυπολατρική γραφειοκρατική προσέγγιση, να κάθεται δηλαδή πίσω από ένα μεγάλο γραφείο, να διαβάζει και να λέει, νόμος Χ, άρθρο Ψ, παράγραφος Ζ και να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Το αντίθετο. Ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος σε όλους».

Αυτό επισημαίνει ο Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το θέμα των συναρμοδιοτήτων στον Δήμο Αθηναίων. Προσθέτει μάλιστα τα εξής :

«Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα, ότι ο Δήμαρχος πρέπει να είναι έτοιμος να υπερβεί τις αρμοδιότητές του. Να είναι μαχητικός. Δεν μπορεί να αναζητάει μόνο δικαιολογίες και άλλοθι. Ταυτόχρονα ο Δήμος – και αυτή είναι μία πρόσκληση που έχω απευθύνει σε όλους τους ανθυποψηφίους μου γιατί είναι ένας κοινός στόχος που μπορεί να μας ενώσει όλους- μπορεί να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος μερικές ξεκάθαρες λύσεις. Εμείς τι λέμε ; Πως ό,τι είναι εντός των χωρικών ορίων του Δήμου της Αθήνας, είτε είναι δρόμοι, είτε είναι πεζοδρόμια, είτε είναι νησίδες, είτε υπόγειες διαβάσεις, είτε χώροι πρασίνου ,όπως π.χ. το Πεδίον του Άρεως, να αποδοθούν στο Δήμο της Αθήνας.

Επιπλέον, να καταργηθεί επιτέλους η Ανάπλαση Α.Ε. Μία ιδιωτική Αναπτυξιακή Εταιρεία που έχει δημιουργήσει το κράτος, με πρόεδρο τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά, που υποκαθιστά τον Δήμο μέσα στον Δήμο. Έλεος. Να ξέρει και ο δημότης με ποιον να τα βάζει. Να ισχύει στα αλήθεια το «τα παράπονα σας στο Δήμαρχο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο θεωρούν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων τονίζει: « Ένα μήνυμα λαμβάνω όπου σταθώ και όπου βρεθώ: ότι θέλουν να ξανακερδίσουν τις ζωές τους. Θέλουν να ξανακερδίσουν την γειτονιά τους, την πόλη τους και αυτό έχει να κάνει με τον Πολιτισμό της καθημερινότητας.

Είναι όλα αυτά τα πολύ μικρά, τα οποία κάνουν τα μεγάλα. Είναι η ασφάλεια, χωρίς την οποία προφανώς οτιδήποτε άλλο είναι άκυρο. Είναι η καθαριότητα. Η Αθήνα αντικειμενικά είναι μία βρώμικη πόλη και θα πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να είμαστε έτοιμοι να ξανασχεδιάσουμε το μοντέλο από την αρχή. Είναι ο φωτισμός, με πάρα πολλές μαύρες τρύπες στην πρωτεύουσα. Είναι όμως και το λιγοστό και εγκαταλειμμένο πράσινο και βεβαίως είναι ο δημόσιος χώρος, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί».