Πε. Μαρ 28th, 2024

Ένας Παππάς… δεν φέρνει την Άνοιξη

Μα γιατί ένα κόμμα που διατυμπανίζει ότι έχει πιάσει τον παλμό της κοινωνίας να στηρίξει υποψήφιο δήμαρχο για τον Δήμο Αθηναίων, την προμετωπίδα της μάχης στην τοπική αυτοδιοίκηση, έναν αμφιβόλου πολίτικης προελεύσεως, άπειρο και «οξύθυμο» μπασκετμπολίστα;

Η εύλογη απορία δεν προκύπτει ουδόλως βάσει κομματικών κριτηρίων. Αντιθέτως η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να αποτελεί μια δυναμική ρελάνς του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.  Άφθαρτος, νέος, κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, συμπαθής στο κοινό του, θα σκέφτηκαν εντός του κόμματος. Είναι προφανές ότι αυτά τα χαρακτηριστικά απομόνωσαν και έσπρωξαν τον Παππά να μπει στη μάχη της Αθήνας.

Μέχρι εδώ καλά.

Από εδώ και πέρα όμως ξεκινούν τα προβλήματα.

Ο Νίκος Παππάς θα υποβληθεί σε μια σειρά από ταχύρυθμα σεμινάρια με σκοπό να μάθει την Αθήνα πολιτικά και πρακτικά. Θα μπει σε πρόγραμμα με στόχο την υιοθέτηση αντιπολιτευτικού λόγου. Ηλεκτρονικά θα προσπαθήσει να παρουσιάσει έναν «κανονικό» άνθρωπο που όμως δεν είναι ένας εκατομμυριούχος, και πολύ καλά κάνει, και πως είναι ένας από εμάς. Είναι δεδομένο πως θα αφορίσει δηλώσεις του παρελθόντος, όπως ότι οι φίλοι του είναι φυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις και οργανώσεις, ότι δεν έχει ψηφίσει ποτέ αλλά και ότι αγόραζε παπούτσια με διατακτικές της ΔΕΗ. Θα αρνηθεί ότι το τζιπ στις φωτογραφίες που θα κυκλοφορήσουν, παρκαρισμένο πάνω σε πεζοδρόμιο στην Κυψέλη, είναι δικό του και πως «τραμπούκιζε» όσους του έκαναν παρατήρηση.

Συνολικά ο Νίκος Παππάς, θετικά και αρνητικά, μπορεί να παίξει παιχνίδι για πολύ λίγο. Η υποψηφιότητά του απέναντι στον Μπακογιάννη που, αν εξαιρέσεις την αστοχία του περιπάτου, έχει κάνει δουλειά στις γειτονιές της Αθήνας ατονεί και ξεφουσκώνει γρήγορα και εύκολα. Ο Μπακογιάννης επιπροσθέτως έχει πολλά «ράμματα» για τη γούνα του Παππά αν αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του. Κάτι μου λέει όμως ότι επειδή είναι έξυπνος και οξυδερκής θα τον αφήσει να καεί στο ζέσταμα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων το μόνο που έχει να κάνει είναι να παρουσιάσει τα μικρά και τα μεγάλα που έκανε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Και πιστέψτε με δεν είναι λίγα. Έχει φτιάξει πολλά και δουλεύει ανελλιπώς με σχέδιο και στρατηγική γιατί ξέρει πως η πολιτική είναι εκεί έξω. Στα καθημερινά και τα μετρήσιμα.

Και μιλώντας λίγο μπασκετικά, μιας και το κλίμα το σηκώνει, με δυο ψηλούς κάτω από το καλάθι ο Μπακογιάννης έχει πλεονέκτημα έδρας και εμπειρία. Αν συνυπολογίσεις και την γκρίνια στα αποδυτήρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παππά, η επερχόμενη αναμέτρηση πιο πολύ για φιλικό διπλό θα μοιάζει παρά για ντέρμπι.

Σ.Π.