Πε. Μαρ 28th, 2024

Σανίδα σωτηρίας στην Κεντροαριστερά αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει οι επιτελείς της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να υποστηρίξει μια σειρά από περιφερειάρχες και δημάρχους που εκλέχθηκαν το 2014 με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική αυτή δείχνει το ένστικτο αυτοσυντήρησης που επικρατεί, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει την ένδεια προσώπων του κόμματός του για να διεκδικήσουν σημαντικούς αυτοδιοικητικούς θώκους. Κάτι που, άλλωστε, είχε φανεί και το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κάλπαζε προς την εξουσία, κατέγραψε πενιχρά αποτελέσματα τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες.

Μιλάμε, πάντα, για τις περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση. Διότι, για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Αττικής το πιθανότερο είναι πως η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι έως τις 30 Αυγούστου 2019 η κυρία Δούρου έχει ασυμβίβαστο και δεν μπορεί να είναι υποψήφια είτε για τη Βουλή είτε για την Ευρωβουλή. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, θα υποστηρίξει τον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη. Ο τελευταίος έχει ενημερώσει την κυρία Γεννηματά για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση πως δεν μπορεί να αρνηθεί τη στήριξη από κανένα κόμμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βοηθάει και το γεγονός ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, Μιχάλης Κριτσωτάκης, αποχώρησε από το κόμμα το 2015, ακολουθώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Επιλογή συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα. Και στη Δυτική Ελλάδα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, Βασίλης Χατζηλάμπρου, έχει αποχωρήσει εδώ και τρία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στην Πελοπόννησο τα πράγματα είναι αρκετά μπλεγμένα. Το 2014 είχε υποστηριχτεί ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος τα επόμενα χρόνια κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να υποστηριχτεί ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Η πολύ κακή σχέση του κ. Τατούλη τόσο με τον κ. Μητσοτάκη όσο και με τον κ. Σαμαρά, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο της συνεργασίας. Παρά ταύτα, δεν φαίνεται να περπατά η συγκεκριμένη επιλογή. Η άλλη σκέψη έχει να κάνει με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν ο υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη το 2014. Παραδοσιακά και λόγω καταγωγής, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου «παίζει» και το όνομα του καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και κύρος στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός περιφερειάρχης, Θοδωρής Γαλιατσάτος, παρότι το προφίλ του έχει τρωθεί πάρα πολύ. Σε ό,τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει στην παρούσα φάση κάποιο πρόσωπο που να συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα της σημερινής υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη. Πολύ δύσκολα η κυρία Γεροβασίλη θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφια, γι’ αυτό και στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα άλλων εν ενεργεία βουλευτών, όπως του Κώστα Μπάρκα. Δυστοκία καταγράφεται στην ανεύρεση προσώπου από πλευράς Κινήματος Αλλαγής. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να υποστηρίξει τον νυν περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος ήταν η αρχική του επιλογή και το 2014, ωστόσο κόπηκε λόγω κάποιων δηλώσεων που είχε κάνει και θεωρήθηκαν ρατσιστικές από τα τοπικά στελέχη του κόμματος. Το Κίνημα Αλλαγής θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει είτε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη (σ.σ.: ακούγεται και για τον Δήμο Χαλκιδέων), είτε τον σημερινό δήμαρχο Σκύρου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη. Το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει την πρώην βουλευτή Κατερίνα Μπατζελή.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να στηρίξει τον υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Τσιλιμίγκα. Η υποψήφιά του το 2014, Ηρώ Διώτη, έχει αποχωρήσει με την ομάδα Λαφαζάνη. Στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφεται η πιο μεγάλη δυσκολία για τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Η υποψήφια του 2014, Βάσω Χαραλαμπίδου, έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει και η «τρύπα» λόγω του «Μακεδονικού». Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚογενούς Μάρκου Μπόλαρη.

Το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται να υποστηρίξει κάποιον από τους πρώην βουλευτές του κόμματος. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρότι ο τελευταίος δεν δείχνει πολύ ζεστός. Εχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα του βουλευτή Καβάλας Κώστα Μορφίδη, που ήταν υποψήφιος και το 2014, αλλά και του στελέχους του κόμματος Μενέλαου Μαλτέζου. Σκέψεις υπάρχουν και για το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής, στην περίπτωση που θελήσει να είναι υποψήφιος με το χρίσμα του Κινήματος Αλλαγής. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Βιομηχανίας, Στράτου Ζαφειρίου. Η υποψήφιά του το 2014, Αγλαΐα Κυρίτση, αποχώρησε με την ομάδα Λαφαζάνη. Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει να υποστηρίξει τον γνωστό δημοσιογράφο Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος ήδη καταγράφει σημαντική δυναμική και ευρύτερη αποδοχή. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να επαναληφθεί το Βατερλώ του 2014, όπου κατέβασε ένα άγνωστο πρόσωπο, γι’ αυτό και προσανατολίζεται σε υποψηφιότητες όπως του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Νίκου Συρμαλένιου. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ακούγεται εντόνως το όνομα του Μανώλη Γλυνού.