Δε. Απρ 15th, 2024

Ελένη Αλειφέρη: Πρώτο μας μέλημα η εξωστρέφεια – Να γίνει η Καλαμάτα πόλη-πρωτεύουσα της Πελοποννήσου

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να διεκδικήσει τον δήμο Καλαμάτας, η αντιπερειφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα, κάνοντας γνωστούς τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφια δήμαρχος στην Καλαμάτα.

Η κ. Αλειφέρη επισήμανε ότι προέρχεται ιδεολογικά από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και είναι ευτυχής που χαίρει της αποδοχής και εκτίμησης των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το kalp19.gr βρίσκεται πολύ κοντά στο να λάβει επίσημα το “γαλάζιο” χρίσμα καθώς βρίσκεται ήδη σε επαφή με την ηγεσία του κόμματος και όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς φαίνεται ότι είναι το καλληλότερο πρόσωπο για τη διαδοχή του Παναγιώτη Νίκα στον δήμο Καλαμάτας.

Η ίδια τόνισε ότι: “Προτεραιότητά της είναι η να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Καλαμάτας, καθώς βασική πεποίθησή της είναι ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη.”

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια, στην αυτοδιοικητική της πορεία,αποδεικνύει στην  ότι ζει για την Αυτοδιοίκηση και όχι από την Αυτοδιοίκηση.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Έχω αποδείξει από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατέκτησα και υπηρέτησα τις ικανότητές μου στη διαχείριση κρίσιμων – πολυσύνθετων καταστάσεων, στην παραγωγή έργων, στη δημιουργία καινοτόμων δράσεων, στη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στο περιβάλλον, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Διαχρονικά έχω αποδείξει το ενδιαφέρον μου ως δήμαρχος και ως αντιπεριφερειάρχης, λειτουργώντας πάντοτε χωρίς καμία σκοπιμότητα, με συνέπεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».

Αναφορικά με την απόφασή της να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας, σημείωσε ότι δεν είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε από προσωπική πολιτική φιλοδοξία, ούτε γιατί θεωρεί ότι μετά τον πετυχημένο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα δεν υπάρχουν αξιόλογα και ικανά στελέχη να συνεχίσουν το έργο τους στο Δήμο…

Εν συνεχεία παρέθεσε τους τρεις κύριους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση:

«Πρώτος λόγος. Είναι πολύ απλός και ξεκάθαρος: Εδώ ζω, εδώ δραστηριοποιούμαι, εδώ θέλω να προσφέρω. Αισθάνομαι καθήκον και υποχρέωση να εισφέρω όλη τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτω στο Δήμο με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Εδώ θεωρώ ότι θα είμαι χρήσιμη. Πίστευα και πιστεύω ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών. Εξίσου, όμως, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν στην Αυτοδιοίκηση τα πρόσωπα, για το παρόν και το μέλλον των δημοτών, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Το έχω ζήσει και στον δήμο Μελιγαλά ως δήμαρχος και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου ως αντιπεριφερειάρχης.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος Καλαμάτας είναι ένας φερέγγυος νοικοκυρεμένος δήμος, με υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά και επειδή τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ, υπάρχουν και στην Καλαμάτα και στα χωριά πάρα πολλές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε περιοχή του δήμου. Και μέριμνά μας θα είναι η ικανοποίηση και των αναγκών και προτεραιοτήτων της κάθε γειτονιάς και κάθε γωνιάς του δήμου.

Δεύτερος λόγος. Με το νέο νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις επερχόμενες εκλογές, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κλυδωνισθεί, θα δοκιμαστεί από νέες αναταράξεις. Πολιτικά είναι η περίοδος κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση αποκτά νέα χαρακτηριστικά και είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οφείλουμε να υπηρετήσουμε το νέο πλαίσιο μέχρι να βρει η Αυτοδιοίκηση ένα σίγουρο βηματισμό μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, στείρα αντιπολίτευση, μιζέρια, πρακτικές διχασμού και προσωπικές στρατηγικές οποιουδήποτε. Θα πρέπει να επιτύχουμε ένα διοικητικό και αυτοδιοικητικό μοντέλο δημοκρατικής λειτουργίας, με συνέργειες, συνεργασίες, συγκλίσεις προγραμμάτων και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, το οποίο όμως θα είναι άμεσο και αποτελεσματικό, έτσι ώστε να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά.

Και αυτή την απαίτηση των καιρών είμαι βέβαιη πως μπορώ να την επιτύχω.

Τρίτος και, φυσικά, ο κυριότερος λόγος. Το όραμά μου για τον δήμο Καλαμάτας δεν είναι ούτε ουτοπικό, ούτε άπιαστο. Είναι το όραμα κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Είναι το ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας, που για εμένα και τους συνεργάτες μου είναι διαταγή, είναι δέσμευση. Πολύ απλά να γίνει η Καλαμάτα μας, η πρώτη πόλη, η πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου, με αιχμή του δόρατος το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Θέλουμε να αναδείξουμε την Καλαμάτα, όχι μόνο ως προορισμό, αλλά και ως πύλη και αφετηρία (τουριστική, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης) για όλη την Πελοπόννησο.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας, η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική, η συνέχιση των έργων υποδομής στην πόλη, στο κέντρο, στις γειτονιές της Καλαμάτας, αλλά και στις δημοτικές ενότητες, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αντιθέτως, θα αποτελούν προτεραιότητά μας.

Με όλα αυτά τονίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η εξωστρέφεια του δήμου μας θα είναι το πρώτο μας μέλημα, ώστε να καταστεί η Καλαμάτα πόλη – πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, γιατί το αξίζει».

Όλα τα παραπάνω για να γίνουν τα έργα πράξη, χρειάζεται χρόνος, σημείωσε. Όπως, επίσης, για να γίνει κτήμα του κάθε δημότη το μήνυμά της, το όραμά της για το αύριο του δήμου μας, απαιτείται χρόνος. Γι’ αυτό και ξεκίνησε από σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το νωρίς μπορεί να είναι αργά».

Επίσης, τόνισε ότι όσοι έχουν το ίδιο όραμα, τον ίδιο στόχο, είναι καλοδεχούμενοι στην παράταξή της υπογραμμίζοντας ότι σ’ αυτή τη δημοτική παράταξη δε θα υπάρχουν ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά διακρίσεις. Όλοι θα είναι ίσοι με στόχο να προχωρήσουν όλοι μαζί, Δήμος και πολίτες.

Όπως έκανε γνωστό η κα Αλειφέρη, η ιδρυτική διακήρυξη αρχών και θέσεων θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση μαζί με τους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τη δημοτική της παράταξη, και εκεί θα ανακοινωθεί το όνομα του συνδυασμού και στη συνέχεια το πρόγραμμα.

Κλείνοντας, υποσχέθηκε πως το πρόγραμμα του συνδυασμού της δε θα είναι μια εξαγγελία πλειοδοσίας έργων και δράσεων που απλώς θα αποτυπώνονται στο χαρτί. Θα είναι η συνέχεια των σημαντικών που είναι ήδη προγραμματισμένα και σε εξέλιξη, αλλά θα περιλαμβάνονται και νέες ιδέες, ολοκληρωμένη στρατηγική μελετημένη και με στόχευση, ώστε να προσδώσει διαφορετικά δεδομένα στο μέλλον των συμπολιτών μας, ιδέες που θα τις προτείνει σε όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους και, φυσικά, για έγκριση στους δημότες.

Αμέσως μετά την τοποθέτησή της η κα Αλειφέρη δέχθηκε ερωτήσεις, καθώς, όπως η ίδια δήλωσε, «επιθυμεί το διάλογο, καθώς και την καλοπροαίρετη κριτική όλων υμών, των εκπροσώπων των ΜΜΕ», την οποία θεωρεί, «γόνιμο λίπασμα» για κάθε Αρχή, προεκλογικά και μετεκλογικά.

Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν αναφορικά με το γεγονός ότι από τον ιδεολογικό χώρο που ανήκει και η ίδια υπάρχει μια δηλωμένη ακόμα υποψηφιότητα, της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ επίκειται πιθανώς ακόμα μία, που θα προέρχεται επίσης από την παράταξη Νίκα.

Απαντώντας η κα Αλειφέρη σημείωσε πως είναι γνωστό ότι ιδεολογικά ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και νιώθει υπερήφανη η ίδια που χαίρει της εκτίμησης του κόμματος όσο και των στελεχών της. Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαπροσωπικές της σχέσεις, τόσο με τη Μαρία Οικονομάκου όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης του Παναγιώτη Νίκα, είναι άριστες, και πρόθεσή της είναι η συνεργασία και οι συνέργειες, κάτι που θα επιδιώξει.

Σε ερώτηση για το αν το γεγονός ότι έχει διατελέσει δήμαρχος Μελιγαλά είναι «εμπόδιο» για να διεκδικήσει τον δήμο Καλαμάτας, απάντησε ότι μπορεί στην καταγωγή να μην είναι από την Καλαμάτα, ωστόσο 30 χρόνια ζώντας σ’ αυτή την πόλη και μεγαλώνοντας τα παιδιά της εδώ, είναι σε θέση να γνωρίζει τις «ανάγκες» της πρωτεύουσας του νομού.

Σχετικά με τα άτομα που θα πλαισιώνουν την παράταξή της, σημείωσε ότι, αν και είναι και τώρα σε θέση να πει ονόματα, ωστόσο δεν επιθυμεί να υπάρχουν σ’ αυτό το συνδυασμό «πρωταγωνιστές» και «κομπάρσοι», και υποστηρίζοντας το «όλοι ίσοι», υποσχέθηκε ότι θα ανακοινωθούν όλοι μαζί προσεχώς…

Έκανε γνωστό, όμως, ότι η δημοτική της παράταξη θα στελεχώνεται από αρκετά «νέα» πρόσωπα τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην ηλικία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που βρίσκει η υποψηφιότητά της, ειδικά στη νέα γενιά.

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, και αν η διαμάχη της με την Περιφερειακή Αρχή επηρεάζει την υποψηφιότητά της στον δήμο, τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως αυτά περιγράφονται από το νόμο, καθώς δεν υπάρχει κανένα «κώλυμα».

Κλείνοντας, η κα Αλειφέρη δέχθηκε και ερώτηση για το αν θα «επωμιστεί» την κριτική στη Δημοτική Αρχή της περιόδου Νίκα, που υπερασπίστηκε κατά την τοποθέτησή της. Απάντησε λέγοντας ότι την ίδια την αφορά το «μέλλον» του δήμου και η επόμενη μέρα για την Καλαμάτα μετά τη μακροχρόνια περίοδο του Παναγιώτη Νίκα.