Δε. Απρ 15th, 2024

Μετά και τη διευθέτηση των τελευταίων µετώπων σε ό,τι αφορά τα «γαλάζια» χρίσµατα στις περιφέρειες της χώρας, το ενδιαφέρον της Πειραιώς στρέφεται στα πρόσωπα που θα στηριχθούν από τη Ν.∆. στους µεγάλους δήµους, όπου το αποτέλεσµα παίζει παραδοσιακά καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση των εντυπώσεων και των πολιτικών ισορροπιών σε κάθε αυτοδιοικητική εκλογική αναµέτρηση.

Με δεδοµένο ότι στην Αθήνα έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη και οι ζυµώσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται µέχρι νεωτέρας στη σκιά της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Ορφανού, οι επιτελείς της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεµότητες στις πρωτεύουσες των υπόλοιπων 11 περιφερειών, στις οποίες έχει αποφασιστεί να δοθεί ισχυρό στίγµα, µέσω της επιλογής των καταλληλότερων «εκλεκτών» και της πολύπλευρης υποστήριξής τους από τον κοµµατικό µηχανισµό.

Στο κρίσιµο πεδίο της συµπρωτεύουσας, τα πάντα είναι για την ώρα ρευστά, αφού µετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας Καϊτεζίδη έχουν επιδιώξει να δηλώσουν παρόντες ή έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όπως ο δηµοτικός σύµβουλος Εφραίµ Κυριζίδης, ο δήµαρχος Αµπελοκήπων-Μενεµένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και ο πρώην αντιδήµαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είχε συµµετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης τον Σεπτέµβριο του 2015 (εκλογές που διεξήχθησαν µε λίστα), σηµατοδοτώντας το άνοιγµα του κόµµατος στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου.

Δεν συγκινούν

Πάντως, οι εν λόγω εναλλακτικές δεν φαίνεται να συγκινούν τον στενό «µητσοτακικό» πυρήνα και ως εκ τούτου κάθε άλλο παρά αποκλείονται ηχηρές εκπλήξεις, αφού ο µεν Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε πως θα διεκδικήσει εκ νέου τη δηµαρχία Πανοράµατος, και, την ίδια ώρα, το σενάριο νοµιµοποίησης της κίνησης Ορφανού φαντάζει εξαιρετικά αδύναµο, καθώς µια τέτοια προοπτική θα εξέπεµπε «επικίνδυνα» µηνύµατα στο εσωκοµµατικό πεδίο.

Στην Τρίπολη, η Ν.∆. κατέληξε στο πρόσωπο του πρώην δηµάρχου της πόλης, Γιάννη Σµυρνιώτη, ο οποίος διαθέτει βαθιές «γαλάζιες» αναφορές, ενώ στη Λάρισα για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια κατέστη εφικτή η συσπείρωση του συνόλου των τοπικών κοµµατικών δυνάµεων γύρω από έναν συνδυασµό. Επικεφαλής θα είναι η πολιτικός µηχανικός Ρένα Καραλαριώτου, η οποία στις προηγούµενες δηµοτικές κάλπες είχε προχωρήσει στη σύσταση διασπαστικής κίνησης.

Στα Γιάννενα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, µε χαρακτηριστικότερα παραδείγµατα τον πρώην δήµαρχο Νίκο Γκόντα και τον γιατρό-πολιτευτή Φίλιππο Σιάκα, ωστόσο, τόσο στους κόλπους του στελεχιακού δυναµικού της πόλης, όσο και στην Πειραιώς, ιδιαίτερα θετικές απόψεις καταγράφονται για τη νυν αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, αδελφή του πρώην βουλευτή. Στην εξίσωση εισέρχεται και ο καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ.

Στην Κέρκυρα, η Ν.∆. θα στηρίξει τη Μερόπη Υδραίου και στην Κοµοτηνή τον πρόεδρο του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Ροδόπης και στενό πολιτικό φίλο του Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Γραβάνη. Στην Κοζάνη επικρατούν οι υποψηφιότητες του Κυριάκου Μιχαηλίδη (πρώην συνεργάτη του Μιχάλη Παπαδόπουλου), του πρώην υπουργού Νίκου Τσιαρτσιώνη, αλλά και του ιστορικού Γιάννη Τσιόµπανου. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναζητούνται και κάποιες εναλλακτικές λύσεις, πιο… υπερκοµµατικού χαρακτήρα.

Στη Λαµία, νεοδηµοκρατικής προέλευσης είναι ο νυν δήµαρχος, Νίκος Σταυρογιάννης, αν και ισχυρά ερείσµατα όχι µόνο στην περιοχή, αλλά και στους κόλπους της ηγετικής οµάδας έχει και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ευθύµιος Καραΐσκος.

Στη Ρόδο, το άτυπο χρίσµα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης παίρνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Καµπουράκης, ενώ στη Λέσβο τις ίδιες πιθανότητες έχουν µέχρι στιγµής ο γιατρός Στρατής Κύτελης και ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βαλσαµίδης.

Θολό τοπίο

Στην Πάτρα και το Ηράκλειο η κατάσταση θυµίζει εν πολλοίς… Θεσσαλονίκη, αφού ακόµη το τοπίο παραµένει θολό. Για την πρωτεύουσα της Αχαΐας έχουν ακουστεί κατά καιρούς ο πολιτευτής Αγγελος Τσιγκρής, ο πρώην υποψήφιος δήµαρχος Κώστας Χριστόπουλος, ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδηµάτος και ο επιχειρηµατίας Κώστας Μπακαλάρος, πρόεδρος της Παναχαϊκής. Οσο για τη µεγαλύτερη πόλη της Μεγαλονήσου, φαίνεται να έχουν προβάδισµα οι περιπτώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του πρώην δηµάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, καθώς και του πρώην βουλευτή Μάξιµου Σενετάκη.