Σα. Απρ 27th, 2024

Στέργιος Γιαννάκης στο «Κ19»: Μοιράζομαι τα προβλήματα και τις ανησυχίες των συμπατριωτών μου

*στον Σωτήρη Πολύζο

«Επιδιώκουµε και θέλουµε την αυτοδυναµία, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από µια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, που θα µπορεί να πάρει απρόσκοπτα τις αναγκαίες εθνικές αποφάσεις», τονίζει µιλώντας στο «Κάλπη 19» ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.∆. στην Πρέβεζα, Στέργιος Γιαννάκης. «Στα τέσσερα χρόνια που ήµουν βουλευτής, µοναδική µου φιλοδοξία ήταν να µεταφέρω µε αφοσίωση και πάθος τις διεκδικήσεις όλων των κοινωνικών οµάδων. Υπερασπίστηκα τα συµφέροντα του νοµού µου», προσθέτει.

Κύριε Γιαννάκη, ποιο είναι, κατά τη γνώµη σας, το διακύβευµα των εκλογών στις 7 Ιουλίου;

Το διακύβευµα αυτή τη φορά είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο: Ή θα προχωρήσουµε µπροστά ως χώρα και ως κοινωνία µε µια νέα, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, που έχει το προαπαιτούµενο συγκροτηµένο, κοστολογηµένο και µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα και µπορεί να πάει την Ελλάδα µπροστά µε όχηµά της την ισχυρή ανάπτυξη, ή θα συνεχίσουµε να βαλτώνουµε στα θολά νερά της σηµερινής ΣΥΡΙΖΑϊκής στασιµότητας.

Στόχος σας είναι η αυτοδυναµία;

Επιδιώκουµε και θέλουµε την αυτοδυναµία, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από µια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, που θα µπορεί να πάρει απρόσκοπτα τις αναγκαίες εθνικές αποφάσεις. Στην πορεία, όµως, ανάταξης της χώρας δεν περισσεύει κανείς, γι’ αυτό και είναι διακηρυγµένη η θέση µας ότι, ακόµα και µε αυτοδυναµία, θα αναζητήσουµε τις µεγαλύτερες δυνατές πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συναινέσεις.

Υπήρξατε ήδη τέσσερα χρόνια βουλευτής Πρεβέζης. Ποιος είναι ο απολογισµός της κοινοβουλευτικής σας θητείας;

Το σηµαντικότερο πράγµα για µένα, όχι µόνο ασχολούµενος µε την πολιτική, αλλά και από πολύ πριν, είναι η σχέση ζωής που έχω οικοδοµήσει µε την κοινωνία συνολικά του νοµού µου, και ιδιαίτερα µε τους νέους µας. Και αυτήν τη σχέση φρόντισα να µην τη χάσω ούτε στιγµή και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής µου θητείας. Μοιράστηκα και µοιράζοµαι τα προβλήµατα και τις ανησυχίες, αλλά και τις φιλοδοξίες, τους στόχους και τα όνειρα των συµπατριωτών µου. ∆εν υπήρξε ούτε µία κοµµατική, πολιτική, θρησκευτική ή κοινωνική εκδήλωση που να µην είµαι παρών, δίπλα στους ανθρώπους του νοµού µας. Στα τέσσερα χρόνια, λοιπόν, που ήµουν βουλευτής -δυστυχώς, στην αντιπολίτευση- µοναδική µου φιλοδοξία ήταν να µεταφέρω µε αφοσίωση και πάθος τις διεκδικήσεις των κοινωνικών οµάδων, είτε αυτοί ήταν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, είτε εκπαιδευτικοί, µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες και µαγαζάτορες, είτε άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων ∆υνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας, είτε εργαζόµενοι και ωφελούµενοι στους τοµείς Υγείας και Πρόνοιας, είτε ασχολούµενοι στον τουρισµό. Υπερασπίστηκα ως αντιπολίτευση τα συµφέροντα του νοµού µου, είτε αυτά αφορούσαν αποζηµιώσεις και αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές, είτε ολιγωρίες και ελλείψεις στις παντός είδους υποδοµές, είτε καθυστερήσεις σε µεγάλα αναπτυξιακά έργα. Θεωρούµαι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που η ίδια η Βουλή των Ελλήνων δηµοσιοποιεί, από τους βουλευτές µε πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, αφού στα τέσσερα αυτά χρόνια, σε ό,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έκανα για τον νοµό µας 341 ερωτήσεις, 29 επίκαιρες ερωτήσεις, 87 αναφορές, 15 οµιλίες, 31 ερωτήσεις κατάθεσης εγγράφων, 2 αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων και µία επερώτηση.

Στη νέα σας εκλογική θητεία, ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;

Στο νέο πολιτικό σκηνικό, όπως διαγράφεται και µε κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, που αναλαµβάνει από τις 8 Ιουλίου, θα είµαι ουσιαστικότερα χρήσιµος και οι παρεµβάσεις µου ως βουλευτή της πλειοψηφίας πλέον θα έχουν θετικό αποτέλεσµα. Στόχος µου είναι, κεφαλαιοποιώντας την αποκτηθείσα εµπειρία µου, τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από την κοινοβουλευτική µου θητεία, αλλά και τις άριστες σχέσεις που έχω οικοδοµήσει, τέσσερα χρόνια τώρα, µε τον µελλοντικό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και µε ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας και το στελεχιακό µας δυναµικό, να καταφέρω να δροµολογήσω για τον νοµό µας εκείνα τα έργα που απαιτούνται, να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που χρειάζονται, για να υπάρξουν εκείνες οι υποδοµές που καθυστερούν ή επιβάλλεται να γίνουν, έτσι ώστε να οδηγηθούµε ως τόπος στον δρόµο της προαπαιτούµενης ανάπτυξης. Είναι, π.χ., αδιανόητο η Πρέβεζα να είναι ο µόνος νοµός της Ηπείρου που δεν έχει πρόσβαση στους µεγάλους οδικούς άξονες, την Εγνατία, την Ιόνια, την Αµβρακία, οπότε πρώτιστος στόχος µου είναι η άµεση ολοκλήρωση ή η κατασκευή αυτών των συνδέσεων, που καρκινοβατούν χρόνια τώρα από την επιδειχθείσα κυβερνητική αδιαφορία. Είναι, επίσης, προσβλητικό, αλλά και επικίνδυνο, να έχουµε γηρασµένες και υποστελεχωµένες δοµές στον τοµέα της Υγείας. Ο νοµός µας είναι ένας ευλογηµένος από τη φύση τόπος. Με αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή που χρειάζεται στήριξη, µε δυνατότητα περισσότερης ανάπτυξης της αλιείας, µε τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, µε ιαµατικά λουτρά αναξιοποίητα και τη δίκαιη απαίτηση για τη δηµιουργία θερµαλιστικού κέντρου, µε µοναδικά ιστορικά µνηµεία και τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονοµιά. Για όλα αυτά είµαι αποφασισµένος να δώσω τον καλύτερό µου εαυτό, τιµώντας την εµπιστοσύνη των συµπατριωτών µου.