Πα. Απρ 19th, 2024

Η «πορτοκαλί επανάσταση» του Σάκη Ιωαννίδη στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών

Στο λυκαυγές του 2005 στην Ουκρανία συντελούταν μία ειρηνική πολιτική επανάσταση που έμεινε στην ιστορία κυρίως για το… χρώμα της. Οι διαδηλωτές, έχοντας υιοθετήσει το πορτοκαλί χρώμα του φιλοδυτικού υποψηφίου προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, επιδόθηκαν σε μία σειρά πρωτοβουλιών όπως συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, και γενικές απεργίες, κατάφεραν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2004 που αναδείκνυαν πρόεδρο τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κηρύσσονταν άκυρες, υπό το βάρος αναφορών για στημένα αποτελέσματα, και στις επαναληπτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο Γιούσενκο λαμβάνει περίπου το 52% των ψήφων.

Η «πορτοκαλί επανάσταση» με το αίτημα της πολιτικής αλλαγής πετυχαίνει τον σκοπό της όταν ο Βίκτορ Γιούσενκο αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 23 Ιανουαρίου 2005 στο Κίεβο.

Μετά από 14 χρόνια, ένας υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ενός κεντροδεξιού κόμματος που οι χρωματικές του επιλογές περιστρέφονται γύρω από τις αποχρώσεις του μπλε, αποφάσισε να κάνει τη δική του «πορτοκαλί επανάσταση» στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, στο πνεύμα του αιτήματος για πολιτική αλλαγή που διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία.

Το βασικό χρώμα της προεκλογικής εκστρατείας του Σάκη Ιωαννίδη, το οποίο έχει προκαλέσει εντύπωση, δεν είναι κάποια απόχρωση του μπλε, αλλά το πορτοκαλί, ένα χρώμα που πάντα υπήρχε στο λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στη φλόγα του πυρσού.

Το μήνυμα που περνάει ο Σάκης Ιωαννίδης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είναι η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού και η αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τι ταυτίζεται και συνδέεται το συγκεκριμένο χρώμα όμως και πώς ερμηνεύεται από την ψυχολογία;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και με τις γνώμες ειδικών, το πορτοκαλί χρώμα, συνδυάζει τις ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου, με τη μίξη των οποίων δημιουργείται. Τα δύο αυτά χρώματα χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για να τραβούν την προσοχή. Παράλληλα ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με θετικά συναισθήματα και επιθυμία ενώ συνδέεται με τον ανοιχτό του χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται ως φιλικό, ευχάριστοι και ζεστό.

Σύμφωνα με ψυχολόγου εκφράζει δημιουργικότητα, ενθουσιασμό, ζωντανό πνεύμα, νεανικότητα ενώ χαρακτηρίζεται ως προσιτό, πρόσχαρο και ανοιχτόκαρδο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πορτοκαλί έχει καθιερωθεί ως το χρώμα για την Παγκόσμια ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας.