Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Διψήφια διαφορά υπέρ ΝΔ δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις

*του Γιώργου Κατσίγιαννη

Ισχυρό προβάδισμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με παγίωση της εκτίμησης για μη αναστροφή της διαφοράς των 10 ποσοστιαίων μονάδων, που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα για τις κάλπες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνουν τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μηνύματα που εισπράττει το πρωθυπουργικό επιτελείο από τις «κυλιόμενες δημοσκοπήσεις» των συνεργαζόμενων με το Μέγαρο Μαξίμου εταιρειών των κ. Παναγόπουλου και Ρουτζούνη, δηλαδή της ALCO και της Κapa research, βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις διαβεβαιώσεις που δίνει δημοσίως ο Αλ. Τσίπρας για πολιτική ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που καθημερινά μελετά με τους στενούς του συνεργάτες όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται η θέση πως «το ματς γυρίζει», αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος η διαφορά να εκτοξευτεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του δημοσκοπήσεις που σε πανελλαδικό επίπεδο έδειχναν πως η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 10 μονάδες. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν στο 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5%, το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 7%, το ΚΚΕ στο 5%, η Χρυσή Αυγή στο 4%, ενώ δυναμική εισόδου στη Βουλή καταγραφόταν για το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, με ποσοστό 4% και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3%. Στο 1,5% εμφανιζόταν το κόμμα της Ενωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη.

Λεκανοπέδιο Αττικής

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και οι επιμέρους μετρήσεις της εκλογικής συμπεριφοράς της κοινής γνώμης, από άλλες δημοσκοπήσεις, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, που, αν μη τι άλλο, είναι βαρόμετρο για την έκβαση του εθνικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την Αττική, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν έλθει σε γνώση του πρωθυπουργικού επιτελείου δείχνουν πως στην Α’ Αθηνών η Ν.Δ. φέρεται να αγγίζει το 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινείται κοντά στο 22%.

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 41,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%, ενώ στον Νότιο προηγείται με 36%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Δυτικό Τομέα η Ν.Δ. επίσης αποκτά πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά των κομμάτων να κυμαίνεται σε τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, η Ν.Δ. βαδίζει με ασφάλεια στο 27% και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 25%.

Τα άσχημα μαντάτα από τις δημοσκοπήσεις επηρεάζουν καθοριστικά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς η διαφαινόμενη ήττα του κόμματος έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά όλων των αντιμαχόμενων πλευρών της απερχόμενης κυβερνώσας Αριστεράς.

Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, υπό την καθοδήγηση του Π. Σκουρλέτη, έχουν γίνει «μαλλιά-κουβάρια» με το περιβάλλον του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις προηγούμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Π. Σκουρλέτης έχει γίνει έξω φρενών με όσους επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως «στρατηγό της ήττας» στη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών, δηλαδή πρόσωπα από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα με προνομιακή σχέση μαζί του και καθοριστική συμβολή στη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σημασίας. Οπως οι Ν. Παππάς, Χρ. Βερναρδάκης και Δ. Τζανακόπουλος, οι οποίοι, ενώ πήραν επάνω τους όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι του στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος, όταν η κάλπη της 26ης Μαΐου επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. στο εκλογικό σώμα, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιχείρησαν να χρεώσουν το δυσμενές αποτέλεσμα στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Π. Σκουρλέτης ακόμα και σήμερα θεωρεί πως το Μέγαρο Μαξίμου και τα επιμέρους συστήματα εξουσίας του, όπως αυτά ελέγχονται από κυβερνητικούς παράγοντες, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για το εκλογικό στραπάτσο του κόμματος στις ευρωπαϊκές εκλογές και σε αυτό που μπορεί να ακολουθήσει στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/6/2019