Τρ. Απρ 30th, 2024

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογικές περιφέρειες του ΣΥΡΙΖΑ

Ενας από τους βασικούς στόχους που φαίνεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 7η Ιουλίου είναι να βαφτούν «γαλάζιοι» και οι νομοί όπου κατάφερε να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες αναμετρήσεις πέτυχε ευρεία νίκη, ωστόσο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες ήρθε δεύτερη, πίσω από το κόμμα της Αριστεράς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αχαΐας, όπου θα εκτυλιχθεί ένα εκλογικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, υψηλής σημειολογίας, δεδομένου ότι και οι δύο πλέον συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματός τους στον εν λόγω νομό.

Η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έκλεισε στις 7.718 ψήφους στις ευρωεκλογές, εν αντιθέσει με τις εθνικές εκλογές του 2015, όταν η διαφορά ήταν 41.785 ψήφοι. «Κλειδί» στην έκβαση της μάχης αποτελεί η επικράτηση του Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών απέσπασε 62.033 ψήφους, δείχνοντας ότι η Ν.Δ. έχει χτίσει ισχυρό έρεισμα στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε επίσης το ρίσκο να τεθεί επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου σε δύο παραδοσιακά δύσκολες περιφέρειες για τη Ν.Δ., τη Β΄ Πειραιώς και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ισχυροποιώντας τα ψηφοδέλτια του κόμματος και στοχεύοντας σε ιστορική επικράτηση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Παράλληλα, το βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη πέφτει στα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου η Ν.Δ. με ανανεωμένα ψηφοδέλτια επιδιώκει την επικράτηση που κατάφερε στις ευρωεκλογές στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στην εκλογικά ευαίσθητη περιφέρεια Αρτας, η Ν.Δ. επίσης επιχειρεί να ανατρέψει τη διαφορά των 711 ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στοχευμένες περιοδείες του προέδρου της. Κομβικό ρόλο στην ανάκτηση του εν λόγω νομού θα διαδραματίσουν ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, και ο «γαλάζιος» δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, οι οποίοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέτυχαν νίκες για λογαριασμό της Ν.Δ.