Πα. Απρ 19th, 2024

Αισιοδοξία στη Νέα Δημοκρατία για τριπλή νίκη στις 26 Μαΐου

«Το βράδυ των εκλογών δεν θα υπάρχει καµία αµφιβολία ποιος θα έχει κερδίσει και ποιος θα έχει χάσει». Με τη φράση αυτή συνοψίζει, µιλώντας στα «Π», στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη την εκτίµηση της Νέας ∆ηµοκρατίας για το αποτέλεσµα της κάλπης των ευρωεκλογών. Στα στελέχη και τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.∆. έχει τεθεί «απαγορευτικό» να µιλούν για νούµερα και για διαφορές και να µπαίνουν στη λογική των εκλογικών αριθµών. Η αισιοδοξία, ωστόσο, στο επιτελείο της οδού Πειραιώς για το τελικό αποτέλεσµα είναι διάχυτη, καθώς πλέον εισερχόµαστε στην τελευταία εβδοµάδα πριν την πρώτη εθνική κάλπη που θα στηθεί στη χώρα έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Η ανάλυση των στοιχείων των δηµοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήµατος που γίνεται στην Πειραιώς δείχνει µια µικρή -και αναµενόµενη, όπως τονίζουν- αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως εκτιµούν, όµως, δεν αλλάζει την εικόνα της καθαρής νίκης της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στη δε Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εκτίµηση κάνει λόγο ακόµα και για 13 στα 13: Πρωτιά, δηλαδή, για τους υποψηφίους που στηρίζει η Νέα ∆ηµοκρατία και στις 13 περιφέρειες της χώρας (εκτός ίσως της Κρήτης), οι οποίοι στον β’ γύρο είτε θα αναµετρηθούν µε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ είτε µε «αντάρτη» της Ν.∆. Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπουν στην Πειραιώς, στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών «ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα είναι θεατής είτε θα “κρύβεται” πίσω από τους υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ.». Στις δηµοτικές εκλογές εκτιµάται ότι κανείς από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στους τρεις µεγάλους δήµους (Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου, Μπελαβίλας) δεν θα καταφέρει τελικά να περάσει στον β’ γύρο.

Στην τελική ευθεία για την αναµέτρηση της Κυριακής, τον κεντρικό ρόλο, τόσο στις δηµόσιες εµφανίσεις όσο και στα τηλεοπτικά σποτ, έχει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόµµατος. Ηδη από χθες κυκλοφόρησε το νέο «γαλάζιο» σποτάκι, όπου πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης, µε εικόνες από τις ανά την Ελλάδα περιοδείες του, µε τις ελληνικές σηµαίες σε πρώτο πλάνο και µε θετικό µήνυµα για την επόµενη ηµέρα: «Ψηφίζουµε για το µέλλον µας. Το µέλλον της Ελλάδας δεν µπορεί να περιµένει. Αρχίζει τώρα». Αυτό το µήνυµα θα µεταφέρει και στις οµιλίες και παρεµβάσεις του τις προσεχείς ηµέρες, µε τρία κεντρικά «συνθήµατα»: µείωση φόρων, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια.

Εμφαση

Παράλληλα, έµφαση θα δίνεται και στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι είναι ένα από τα ατού του κόµµατος στις εκλογές, αφού κρίνει ότι υπερέχει ξεκάθαρα σε επίπεδο προσώπων. Αναφορές στις δηµόσιες παρεµβάσεις του θα υπάρχουν επίσης και στη µάχη για την Ευρώπη, για καλύτερη προστασία των συνόρων, χαµηλότερα πλεονάσµατα και περισσότερους πόρους για την Ελλάδα και περισσότερη ασφάλεια  και δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδική στόχευση υπάρχει σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων, τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και τους παλιούς, παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.∆., που στην πορεία την «εγκατέλειψαν» επιλέγοντας είτε την αποχή είτε κάποιο άλλο κόµµα. Στο ζήτηµα της κυβερνητικής παροχολογίας, που θα συνεχιστεί µε ένταση την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές, η πεποίθηση της Ν.∆. είναι ότι έχει ήδη εξαντλήσει την όποια πολιτική δυναµική είχε και δεν θα επηρεάσει παρά ελάχιστα το εκλογικό αποτέλεσµα.

Περιοδείες

Πρώτος σταθµός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τελικό σπριντ πριν από την κάλπη δεν θα µπορούσε να είναι άλλος από τα Χανιά. Την Κυριακή, το απόγευµα, ο κ. Μητσοτάκης θα µιλήσει σε µεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο Παλιό Ενετικό Λιµάνι Χανίων. Ακολουθεί τη ∆ευτέρα η Πάτρα και ένα από τα προσωπικά στοιχήµατα του προέδρου της Ν.∆., που «πόνταρε» στον νεαρό Νεκτάριο Φαρµάκη για να διεκδικήσει την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας απέναντι στον νυν περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα.

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Ν.∆. επιστρέφει στην Αθήνα και την Τετάρτη ή την Πέµπτη θα πραγµατοποιήσει την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στο Λεκανοπέδιο, πιθανώς στο Περιστέρι, όπου θα στείλει και µήνυµα στήριξης στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Στη συνέχεια θα ανέβει στη Μακεδονία και η καµπάνια θα κλείσει µε ανοιχτή οµιλία την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, µάλλον στην περιοχή του Ευόσµου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/5/2019

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/esiodoxia-sti-nea-dimokratia-gia-tripli-niki-stis-26-maou