Πα. Μαρ 29th, 2024

Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών

Τρεις μόνον υποψήφιοι ευρωβουλευτές έμειναν για να ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο της 26ης Μαΐου για τη Νέα Δημοκρατία, με τις πληροφορίες να θέλουν τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, την παρουσιάστρια Βίκυ Φλέσσα κι ένα ακόμα γυναικείο όνομα-έκπληξη να είναι οι τελευταίοι που θα ανακοινωθούν.

Η πανηγυρική παρουσίαση ολόκληρου του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 17 Απριλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου, όπως αποκλειστικά έχουν γράψει τα «Π», θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η εκδήλωση για την έναρξη της τελικής φάσης της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις αποτελούν μια ευκαιρία που θα αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρουσιάσει το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση της επόμενης πενταετίας και να δώσει το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας για την κάλπη των ευρωεκλογών. Ενόψει της ανησυχητικής ανόδου της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα στείλει για μια ακόμα φορά το μήνυμα ότι ο εθνικισμός και ο πατριωτισμός είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες: «Ο πρώτος είναι μια συνταγή για την καταστροφή, ενώ ο δεύτερος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ των στόχων που πρέπει να τεθούν σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τρία είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης, που αποτελούν για τον ίδιο και τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα. Το πρώτο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί επιτακτική ανάγκη για τη νέα ηγεσία της Ε.Ε. να βρει τρόπους να καινοτομήσει και να δημιουργήσει νέες και καλές θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους, που παραμένουν απογοητευμένοι και αποστασιοποιημένοι από την πολιτική. Το δεύτερο είναι η διαχείριση του Μεταναστευτικού και η προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σχετικά με το πώς θα προστατευθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το τρίτο σημείο είναι η διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών για τις αλλαγές που έρχονται: την τεχνολογική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή κ.ά. Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί από μόνη της να σταθεί σε τέτοια ζητήματα απέναντι σε κολοσσούς όπως, για παράδειγμα, είναι η Κίνα.

Πέρα από την πολιτική και στρατηγική αυτή ευρωπαϊκή ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στις παρεμβάσεις του να σταθεί ιδιαίτερα στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα τονίσει ότι το ΕΛΚ είναι η πιο σταθερή δύναμη στην Ευρώπη, με τους πολιτικούς πατέρες της παράταξης να είναι ανάμεσα στους συνιδρυτές της ΕΟΚ.