Πα. Ιούλ 19th, 2024

Παραιτείται από βουλευτής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Μια απόφαση τεράστιας πολιτικής σημασίας πήρε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εν όψει της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή-ευρωβουλευτή.

Όπως αναφέρει σε συνεργάτες του, «στην πολιτική υπάρχει ηθική και οι άγραφοι κανόνες, δεν θα κάνει χρήση της ρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση για το ασυμβίβαστο».

Έτσι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραιτηθεί από βουλευτής της ΝΔ, δεδομένου ότι είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Η ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αίρει το κώλυμα που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που για να ανακηρυχθούν, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από βουλευτές.

Η ρύθμιση αφορά κυρίως την Ελενα Κουντουρά, νυν βουλευτή και υπουργό Τουρισμού, αλλά και τον βουλευτή Ηρακλείου, πρώην Ποτάμι, σήμερα ανεξάρτητο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Δανέλλη.

Με τις τροπολογίες, διατηρείται, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή.

Με τον τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιθυμεί να διατηρήσει τις ψήφους των «προθύμων» για να δηλώνει στη Βουλή πλειοψηφία και να περνούν τα νομοσχέδια.

Διότι στην περίπτωση που ίσχυε ο σημερινός εκλογικός νόμος, αν η κ. Κουντουρά εντασσόταν στο ευρωψηφοδέλτιο θα έπρεπε και να παραιτηθεί και τη θέση της θα έπαιρνε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ντίμης Αργυρόπουλος, ο οποίος είναι στο κλίμα Πάνου Καμμένου.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη. Η έδρα ανήκει στο Ποτάμι και ενδεχόμενη παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα θα σήμαινε την αντικατάστασή του από τον πρώτο αναπληρωματικό του κόμματος.

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. «Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνον εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και σημείωσε πως αν παραιτηθεί η υπουργός Τουρισμού θα πάρει την έδρα της ο πρώτος επιλαχών των ΑΝΕΛ που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο.

«Θα μπορούσατε να λέγατε στην Κουντουρά μην κατεβαίνεις, δεν θα έχανε η βενετιά βελόνι, αλλά και το χατίρι στην Κουντουρά και κυβέρνηση –κυβέρνηση και γαία πυρί μιχθήτω» είπε.

«Ωμή και κυνική συναλλαγή είναι αυτό που φέρνει η τροπολογία», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη στον Μάκη Βορίδη είπε πως δεν πρόκειται για «τροπολογία Κουντουρά», αλλά για «τροπολογία Τσίπρα».