Σα. Απρ 20th, 2024

«Ζυμώσεις» και παρασκήνιο στα κόμματα για τις υποψηφιότητες στη Λάρισα (Ονόματα)

Έντονες οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο στην περιοχή της Λάρισας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται στην τελική φάση της επιλογής των κατάλληλων προσώπων.

Στο Δήμο Λαρισαίων η ένταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του ΚΙΝ.ΑΛ, όσον αφορά τη στήριξη η μη του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, είναι απόρροια ακριβώς αυτής στρατηγικής επιλογής του πρωθυπουργού, να μειώσει την εκλογική επιρροή του Κινήματος. Οι υπέρμαχοι της επιλογής ενός «καθαρού ψηφοδελτίου» απέναντι στον δήμαρχο Λαρισαίων κινούνται στην πολιτική λογική πως «είναι αδύνατο, ενώ στρατηγικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς να δίνουμε πολιτική στήριξη στους υποψηφίους του». Στελέχη όπως ο Κώστας Σάββας και ο Βασίλης Ραούλης, καθώς και ο σκληρός πυρήνας της δημοτικής ομάδας του Έκτορα Νασιώκα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν την κεντρική γραμμή του ΚΙ. ΝΑΛ, καθώς και τις προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι καλοβλέπουν τη συνεργασία με τον Απόστολο Καλογιάννη.

Η απόφαση του νυν δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση να είναι ξανά υποψήφιος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση στήριξη από τον χώρο του ΚΙΝ. ΑΛ, αφού και στον Τύρναβο γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία ξεχωριστού ψηφοδελτίου, με τα ονόματα του Σαμερ Αμάρι και του Απόστολου Γκανάτσιου να ακούγονται στις σχετικές συζητήσεις.

Η επιλογή της απλής αναλογικής και ότι αυτή συνεπάγεται για την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, αντανακλάται έντονα στους δήμους Αγιάς και Φαρσάλων. Ενώ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αυτό δεν εμποδίζει άλλα κεντρώα στελέχη, όπως η Βάσω Αλεξανδρίδου και ο Αντώνης Μπεϊνας να προσανατολίζονται στην κατάρτιση ξεχωριστών ψηφοδελτίων. Στα δε Φάρσαλα, ανεξαρτήτως της απόφασης του νυν δημάρχου Άρη Καραχάλιου να είναι και πάλι υποψήφιος, ο Κώστας Τύμπας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ενώ οι Σταύρος Πουλαράκης και η Δέσποινα Συροπούλου ξεκαθάρισαν πως θα είναι απέναντι.

Στην Ελασσόνα η αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στις παρατάξεις που πρόσκεινται ιδεολογικά στο ΚΙΝ.ΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τον Νίκο Γάτσα να δηλώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, με τον Δημήτρη Καραγιάννη του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει καταλήξει ακόμα στις οριστικές του αποφάσεις, ενώ στο δήμο Τεμπών φαίνεται πως ο νυν δήμαρχος Κώστας Κολλάτος θα καταφέρει να ενώσει τις δυνάμεις στον χώρο του κέντρου και όχι μόνο, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και στον δήμο Κιλελέρ με την υποψηφιότητα του Θανάση Μούσιου.

Στην αντίπερα όχθη, η λογική της εξουσίας που έρχεται κρατάει τους «γαλάζιους» πιο αισιόδοξους πως δεν θα υπάρξουν «αντάρτες». Στον δήμο Λαρισαίων η Ρένα Καραλαριώτου έχει «κλειδώσει» όλα τα ρεύματα, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένονται νέες προσχωρήσεις στελεχών από την δημοτική ομάδα του Ντίνου Διαμάντου, ο οποίος αποτελεί πλέον «ξένο σώμα» στην παράταξη.

Στο δήμο Κιλελέρ ο νυν δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος θα έχει στα «δεξιά» του τον Γιώργο Ακριβούλη, ενώ στον δήμο Ελασσόνας ο Νίκος Ευαγγέλου δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει προβλήματα. Στον δήμο Τεμπών θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Μανώλη, ενώ στον δήμο Αγιάς παίζει δυνατά το όνομα του Γιώργου Ζέικου, σε μια προσπάθεια να «μαζευτεί η κατάσταση», αφού ο Αντίγονος Βατζιάς και ο Γρηγόρης Καλαγιάς φαίνεται πως επιμένουν στις υποψηφιότητες τους, ενώ ενδιαφέρον εκφράζει και ο Δημήτρης Ευθυμίου.  Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα Φάρσαλα, όπου μετά την απόφαση του Χρήστου Καπετάνου να μην κατέβει ξανά υποψήφιος, τα ονόματα του Τάσου Δραχμάνη και του Γιώργου Τασιόπουλου ακούγονται ως πιθανά να διεκδικήσουν τον δήμο, ενώ «παίζει» και το όνομα γνωστού μικροβιολόγου, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα εκφράσει καθαρά τις προθέσεις του. Στον δήμο Τυρνάβου, τέλος, «αγκάθι» αποτελεί ο συνδυασμός του πρώην υφυπουργού Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος έχει ήδη στο πλευρό του κάποια γαλάζια στελέχη τα οποία αντιδρούν στην στήριξη του Γιάννη Κόκκουρα.

Λ.Π.