Πε. Μάι 2nd, 2024

Εύα Καϊλή: Διψήφιο ποσοστό στο ΚΙΝΑΛ για να συντριβεί το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ

στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Αισιοδοξία για διψήφιο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές εκφράζει η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ και εκ νέου υποψήφια Εύα Καϊλή, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το βασικό είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τις μάχες στις Βρυξέλες για τη «Μακεδονία», η κα Καϊλή θυμάται κυρίως τη στιγμή της αντιπαράθεσης με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Δημητρόφ, ενώ δεν θα ξεχάσει ποτέ τη διαρροή από το email του Παπαδημούλη που «την έδινε στους Γερμανούς φίλους του».

1) Τι προσδοκά το Κίνημα Αλλαγής από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές;

Κεντρικός στόχος μας είναι η αποκατάσταση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης στο τιμόνι της χώρας. Πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι η στρατηγική ήττα του μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ και του αντεθνικού, αντι-αναπτυξιακού και φτωχοποιητικού του ρόλου κατά την τραγική πενταετία της διακυβέρνησης του. Πιστεύω ότι εδραιώνεται σταδιακά τα διψήφιο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της αλλαγής του πολιτικού χάρτη. Το βασικό είναι η στρατηγική ήττα Σύριζα, για να επανέλθει η ηθική στην πολιτική και σε ένα ηθικό πλαίσιο να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά με την ΝΔ, κυρίως για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

2) Ποιες είναι οι αρχές τις σύγχρονης προοδευτικής διακυβέρνησης κατά τη γνώμη σας;

Είναι πράγματι σημαντικό να ορίσουμε τον χαρακτήρα της σύγχρονης προοδευτικής διακυβέρνησης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων αλλά και των ανισοτήτων πρόσβασης στις ευκαιρίες με επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο των πολιτών μας. Δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση και επιτάχυνση των δομών κοινωνικής κινητικότητας και αντιμετώπιση των ψηφιακών αποκλεισμών και στρεβλώσεων. Τρίτος στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός της διαδικασίας παραγωγής πλούτου με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις νεοφυής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέταρτος στόχος είναι η εγγύηση ότι όλοι θα έχουν μέρισμα προόδου στη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία δραστικού επιμερισμού του ρίσκου και εργαλεία γρήγορης αλλά και υπεύθυνης τεχνολογικής μετάβασης. Πέμπτος στόχος είναι η σταδιακή κατοχύρωση γενικού κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος για όλα τα νοικοκυριά. Ειδικά το τελευταίο είναι ζωτικής σημασίας καθώς με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα οι δουλειές που χάνονται σε σχέση με τις δουλειές που δημιουργούνται δημιουργούν ένα κενό που σηματοδοτεί πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποσυνδεθεί το βιοποριστικό εισόδημα από την εργασία.

3) Η εργασία σας στις νέες τεχνολογίες, και ιδιαίτερα στη Ένωση της Ψηφιακής Αγοράς είναι γνωστή παγκοσμίως και βραβευμένη από του συναδέλφους σας Ευρωβουλευτές. Πως αυτό συνδέεται με την καθημερινότητά μας σαν πολίτες;

Πράγματι οι νέες τεχνολογίες έρχονται για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας τόσο σαν καταναλωτές όσο και σαν πολίτες. Εκθετικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το machine learning, το blockchain, οι εφαρμογές του Internet of Things, όλες δημιουργούν μία ψηφιακή επίστρωση σε κάθε υποδομή και σε κάθε επιχειρηματικό μοντέλο και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσουμε ή μεταφέρουμε περιουσιακά στοιχεία, επιβεβαιώνουμε τα έγγραφά μας, ψηφίζουμε, πληρώνουμε, πληρωνόμαστε από τα δεδομένα που παράγουμε, χρησιμοποιούμε τις συσκευές στο σπίτι μας, έχουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, συνεργαζόμαστε με το Δημόσιο, εργαζόμαστε κλπ. Η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία είναι ήδη εδώ. Δημιουργεί νέα δεδομένα, ανατρέπει εργασιακές σχέσεις, επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τις σχέσεις του ανθρώπου με τις μηχανές. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να διευκολύνει την μετάβαση σε υγιή πρότυπα καινοτομίας αλλά και να προστατεύει τον πολίτη, να τον θωρακίζει κοινωνικά, να του εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και να μην τον αποκλείει από την κοινωνία όταν επιλέγει να μην είναι «δικτυωμένος». Καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας θα χάνονται εξαιτίας της τεχνολογικής μετάβασης, ξεκινά πλέον με αποφασιστικότητα στην Ένωση η συζήτηση για γενικό πανευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν κάποιος εργάζεται ή όχι. Αυτές είναι οι επόμενες μεγάλες μάχες για τη Προοδευτική παράταξη.

4) Έχετε δώσει μεγάλες μάχες στις Βρυξέλλες για τη Μακεδονία. Τι έχετε να θυμάστε πιο πολύ από αυτή τη περιπέτεια;

Θα ήθελα να θυμάμαι τις μάχες στα έδρανα της Ολομέλειας και των Επιτροπών, κυρίως τη στιγμή της αντιπαράθεσης με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Δημητρόφ. Δυστυχώς όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ τη διαρροή από το email του Παπαδημούλη που με έδινε στους Γερμανούς φίλους του εκφράζοντας την «αγανάκτησή του» που κατέβηκα με την «ακροδεξιά» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Εύχομαι η επόμενη Ευρωβουλή να μην απαρτίζεται από διαλυτικές και καταγγελτικές παρουσίες. Χωρίς αυτούς και τα βαρίδια τους, δεν θα χάνουμε τις εθνικές μάχες.

5) Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

Είναι κρίσιμο να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες γενικά, ότι η Ένωση είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει και όχι για να τιμωρεί ή να φέρνει σε απόγνωση τους πολίτες. Επιπλέον, έχει μακρά ιστορία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Είμαι περήφανη για τις δυο πιο πρόσφατες παρεμβάσεις μου που καταδεικνύουν αυτό που σας λέω. Το πρώτο ήταν όταν μετά τη παρέμβασή μας για τις συντάξεις χηρείας που σκανδαλωδώς επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρέμβασή μου η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και πρέπει να καταργηθεί. Το δεύτερο παράδειγμα είναι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και της μισθοδοσίας των «ντιλιβεράδων» και των εργαζομένων σε πλατφόρμες. Με την έντονη παρέμβασή μας, η Επιτροπή άμεσα δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα σε νόμο-οδηγία για τη προστασία των εργαζομένων. Αυτά τα δύο παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη είναι ένα εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, εξαρτάται από αυτόν που θέλει να το χρησιμοποιήσει και τις ικανότητές του το πόσο αποδοτικό θα είναι. Αυτό ήταν οδηγός μου κατά τη πρώτη πενταετία. Αυτό θα είναι και κατά τη δεύτερη, αυτή τη φορά με περισσότερη εμπειρία.

6) Είστε πολιτικός με πλήρη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρηματικών τάσεων. Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο επιχειρηματία;

Θέλω πρωτίστως να ζητήσω από κάθε νέο να μείνει στον τόπο του. Τα δύσκολα περάσανε και με την επικείμενη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας πλούτου, του οργανικού πολλαπλασιασμού θέσεων εργασίας και σταδιακά της αποκατάστασης της μεσαίας τάξης που διέλυσε η παρούσα κυβέρνηση. Ο εξορθολογισμός των συνθηκών της αγοράς συνοδεύεται ήδη από δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για επενδύσεις στη καινοτομία μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που εισηγήθηκα με τη νομοθεσία έχοντας στο μυαλό μου της ειδικές συνθήκες της Ελλάδας. Ήδη με το Σχέδιο Γιουνκερ δημιουργήθηκε και λειτουργεί το πρώτο Fund of Funds που ρίχνει αυτή τη στιγμή το πρώτο δισεκατομμύριο στην αγορά, και ακολουθούν και άλλα. Παράλληλα πρέπει οι νέοι επιχειρηματίες να επιδιώξουν άμεσα συνέργειες με συναδέλφους από άλλα κράτη-μέλη. Είναι πρώτη προτεραιότητα μου να ενδυναμώσω τις συνέργειες σε hubs, και να πιέσω για τη δημιουργία sand boxes που θα τεστάρονται οι νέες τεχνολογίες. Ζητάω λοιπόν υπομονή και διαβεβαιώνω όλους τους νέους ότι είμαι στο πλευρό τους για όποια πληροφορία ή επιχειρηματική κατεύθυνση θέλουν να συζητήσουν με εμένα και τους συνεργάτες μου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»