Σα. Απρ 20th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε ποιους δήμους και περιφέρειες συγκρούονται υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς (Ονόματα)

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Σε εκλογικό «πυρετό» βρίσκονται στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς δεν μένουν παρά μόλις δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στόχος των επιτελικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και της Φώφης Γεννηματά προσωπικά είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς να επικρατήσουν σε όσο το δυνατό περισσότερους δήμους και Περιφέρειες, ώστε το βράδυ των εκλογών να «βαφτεί» ο χάρτης και με τα χρώματα του νέου φορέα.

Άλλωστε, στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η Κεντροαριστερά παραδοσιακά διατηρεί πολύ ισχυρά ερείσματα και είναι εκείνος που κράτησε όρθιο το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα ενώ, στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να μετρήσει τις δικές του δυνάμεις, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από τους υποψηφίους και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Τα μηνύματα που έρχονται από όλη τη χώρα είναι πέρα για πέρα αισιόδοξα, ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή σοβαρό αγκάθι αποτελεί η πολυδιάσπαση των προοδευτικών – Κεντροαριστερών δυνάμεων, που παρατηρείται σε μικρό αριθμό δήμων και περιφερειών.

Εξάλλου ήταν εξαρχής δεδομένο ότι η ψήφιση του «Κλεισθένη», με την εισαγωγή της απλής αναλογικής και στους δήμους, θα «ξυπνούσε» τις φιλοδοξίες πολλών στελεχών και θα ενίσχυε την τάση για πολλές υποψηφιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, μπροστά στον κίνδυνο να διχάσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, και αυτός να της γυρίσει την πλάτη του στις ευρωεκλογές και στις εθνικές, η Χαριλάου Τρικούπη τους «αγκαλιάζει» όλους, αποφεύγοντας παράλληλα να δώσει «χρίσμα» ή επίσημη στήριξη στους δήμους, όπου οι προερχόμενοι από το χώρο είναι περισσότεροι του ενός.

To «Κ» επιχειρεί μια καταγραφή των δήμων και των Περιφερειών, όπου το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε διάφορους συνδυασμούς.

Σε ό,τι αφορά τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες που εντοπίζονται τα προβλήματα είναι της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Στην μεν πρώτη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επίσηµη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στον Γιάννη Μπουντρούκα, φαίνεται ότι τα προβλήµατα δεν έχουν λυθεί. Ο χώρος φαίνεται να έχει σοβαρές απώλειες προς την πλευρά του Πέτρου Τατούλη, αφού αρκετά στελέχη, αλλά και πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι, είτε ανοιχτά, είτε κεκαλυμμένα, έχουν επιλέξει να στηρίξουν την υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη.

Διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το τοπικό ΚΙΝΑΛ να είναι μοιρασμένο μεταξύ του νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου Απόστολου Κατσιφάρα και του Κώστα Σπηλιόπουλου. Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επικρατήσει ο «εκλεκτός» της, ενώ με το βλέμμα στραμμένο στο β΄γύρο των εκλογών, έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα κατά των στελεχών που στηρίζουν τον Κώστα Σπηλιόπουλο.

Όσον αφορά τη «Νύμφη του Θερμαϊκού», η «δεξαμενή» της Κεντροαριστεράς πολυδιασπάται στα πρόσωπα του Σπύρου Βούγια, που έχει το «χρίσμα» του ΚΙΝΑΛ, καθώς και του Πέτρου Λεκάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει πάση θυσία να περάσει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στο β΄γύρο των εκλογών, όπου για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου έχει κινητοποιήσει όλες τις κομματικές δυνάμεις που διαθέτει στη συμπρωτεύουσα.

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, «κονταροχτυπιούνται» δύο Κεντροαριστεροί συνδυασμοί. Του νυν δημάρχου Σίμος Δανιηλίδης, που έχει την επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του Λάζαρου Ωραιόπουλου, στο πλευρό του οποίου βρίσκονται στελέχη, κυρίως, από τη νεότερη γενιά. Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο νυν δήμαρχος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο και θα έχει άνετη επικράτηση.

Στην Κομοτηνή, τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις ο πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος, ωστόσο, έχει απέναντί του τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχο Τάσο Βαβατσικλή.

Προβληματισμό στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ προκαλεί και η εικόνα πολυδιάσπασης στον δήμο Ηρακλείου, καθώς ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι υποψήφιοι, που προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, ο οποίος έχει αποσπάσει την επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που φαίνεται να του δίνει άνεση κινήσεων, τον νυν δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, την πρώην βουλευτή και Νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, το πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ινιωτάκη, τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη και τον Γιώργο Σισαμάκη.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον δήμο Χανίων, όπου το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δώσει «χρίσμα» ή στήριξη σε κανέναν υποψήφιο. Τα πρόσωπα που διεκδικούν το δήμο είναι ο νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβακας, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, καθώς και το στέλεχος της νέας γενιάς Παναγιώτης Σημαντιράκης που έχει αναπτύξει ήδη μεγάλη δυναμική.

Διχασμός υπάρχει και στον δήμο Τρίπολης, όπου ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε τέσσερις συνδυασμούς, με τη Χαριλάου Τρικούπη να παρακολουθεί βουβή χωρίς να εκφράζει επίσημη στήριξη σε κάποιον εκ των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων. Υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο είναι ο νυν δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παυλής, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο καρδιολόγος Κώστας Τζιούμης, που οδεύει με αξιώσεις στις κάλπες του Μαΐου, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Βόσνος και ο Νίκος Τσαμούλος.

Στους «πονοκεφάλους» της Χαριλάου Τρικούπη συγκαταλέγεται και ο δήμος Λάρισας. Τα «κλειδιά της πόλης» διεκδικούν ο Απόστολος Καλογιάννης, που έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Γούλας, στο πλευρό του οποίου βρίσκονται, κυρίως, εκσυγχρονιστικά στελέχη της περιοχής. Το σκηνικό πάντως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του νυν δημάρχου.

Στον δήμο Ιωαννιτών, η «δεξαμενή» της Κεντροαριστεράς πολυδιασπάται στα πρόσωπα του νυν δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του Μωυσή Ελισάφ, που διεκδικεί στα ίσα και με αξιώσεις τη δημαρχία. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δώσει χρίσμα, ούτε στήριξη σε κάποιον υποψήφιο, αφού τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του είναι μοιρασμένοι στους δυο συνδυασμούς.

Στον δήμο Πατρέων, ο «εκλεκτός» του ΚΙΝΑΛ είναι ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, που διεκδικεί επάξια την είσοδο στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ υποψήφιος από το χώρο είναι και ο σημερινός δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος, που αξιώνει μια καλή καταγραφή.

Αλαλούμ επικρατεί και στον δήμο Πύργου, καθώς οι «πράσινοι» διασπείρονται σε τέσσερα επιμέρους «στρατόπεδα». Υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο Πύργου είναι εκ νέου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Στάθης Καννής, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αργυρόπουλος.

Στους «πονοκεφάλους» της Χαριλάου Τρικούπη συγκαταλέγονται και ορισμένοι δήμοι του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στην Ηλιούπολη, υπάρχει πολυδιάσπαση μεταξύ δύο συνδυασμών. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δώσει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο, ωστόσο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς έχει ταχθεί στο πλευρό του νυν Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου, που αναδεικνύεται μεγάλο φαβορί, όπως αποτυπώνουν οι στοιχηματικές αποδόσεις, ενώ κάποια άλλα στελέχη έχουν συνταχθεί με τον Γιώργο Χατζηδάκη.

Εικόνα πολυδιάσπασης εμφανίζει η Κεντροαριστερά και στον δήμο Νέας Ιωνίας. Υποψήφιοι είναι ο Παναγιώτης Μανούρης, που έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ και η Δέσποινα Θωμαϊδου, η οποία έχει εντάξει στο συνδυασμό της αρκετά στελέχη του χώρου, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Κώστας Κουλούρης.

Στον δήμο Αγίας Βαρβάρας η κατάσταση εκπέµπει σύγχυση, µε αποτέλεσµα να µην έχει δοθεί επίσηµη στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, αφού το δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λάμπρος Μίχος και ο Μιχάλης Γιάγκας.

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει τον νυν δήμαρχο Νίκο Σαράντη, ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν Κεντροαριστερές «διαρροές» και προς τον συνδυασμό του Σωτήρη Καμαρινόπουλου.

Πολυδιάσπαση επικρατεί και στο δήμο Ζωγράφου. Υποψήφιοι από το χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο Γιώργος Γιαννακόπουλος και ο Άγης Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της συντονιστικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Γιαννακόπουλου.

Μεγάλη πολυδιάσπαση παρατηρείται και στους δήμους της ανατολικής Αττικής. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε κανέναν από τους 13 δήμους δεν έχει δοθεί επίσημη στήριξη από την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αχαρνών – Μενιδίου, όπου τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν σκορπίσει προς διάφορους συνδυασμούς, τόσο κεντροαριστερούς όσο και δεξιούς.

Υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός και ο πρώην αντιδήμαρχος του Θεόφιλος Αφουξενίδης και οι δύο κεντροαριστερών καταβολών.

Στον δήμο Ραφήνας, η Κεντροαριστερή «δεξαµενή» πολυδιασπάται στα πρόσωπα του πρώην δημάρχου Βασίλη Πιστικίδη και Δαμιανού Φαφούτη.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον δήμο Παιανίας. Στο ψηφοδέλτιο του εν ενεργεία δημάρχου Σπύρου Στάμου συμμετέχουν στελέχη ενεργά, όπως ο γραμματέας της δημοτικής οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ.

Συσπείρωση στελεχών του ΚΙΝΑΛ υπάρχει επίσης στα ψηφοδέλτια του Σταύρου Θανάση (Ντούλιου), κυρίως στην δημοτική ενότητα των Γλυκών Νερών και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μάδη Ισίδωρου, στην περιοχή της Παιανίας. Τέλος μια μικρότερη ομάδα στηρίζει για δήμαρχο τον Κώστα Μπουλμέτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 11,05/2019