Πα. Απρ 19th, 2024

ΚΙΝΑΛ: Τα φαβορί και τα δίδυμα των εκλογών – Ποιοι και που διεκδικούν βουλευτική έδρα (Ονόματα)

*του Χρήστου Δ. Δρούζια

Ανεβάζει στροφές το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η ολιγοήμερη ανάπαυλα των στελεχών λαμβάνει τέλος και άπαντες επανέρχονται σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν μπροστά τους.

Πέραν των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται πυρετωδώς και για τις εθνικές εκλογές , αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει έναν αιφνιδιασμό ακόμα και πριν τα μπάνια του λαού.

Η εκτίμηση μάλιστα που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι «πήχης επιβίωσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, σε σχέση τουλάχιστον με τους συσχετισμούς που εκτιμά ως «ανεκτούς» για την επιβίωση Τσίπρα το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι το +7% υπέρ της Ν.Δ στις ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν πανέτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το κόμμα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εκλογική ετοιμότητα. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει από τα στελέχη της να αξιοποιήσουν «πολιτικά και οργανωτικά» τις εορτές του Πάσχα, για την πλήρη προετοιμασία του κόμματος ενόψει εκλογών.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται, εξάλλου, τόσο το εκλογικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και το πρόγραμμα της Φώφης Γεννηματά και των στελεχών του κόμματος, καθώς σχεδιάζονται περιοδείες για ολόκληρο τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Παράλληλα, μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται τα τελευταία κομμάτια στο παζλ των ψηφοδελτίων.

Στόχος του ΚΙΝΑΛ, η τρίτη θέση και ένα διψήφιο ποσοστό, ώστε να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και σε καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων.

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου περνάει μέσα από την εκλογή όσο το δυνατό περισσότερων βουλευτών, όπου αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τον εκλογικό πήχη στο 10+%, θα οδηγήσει στην επόμενη βουλή 30 με 32 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση εκλογική επιρροής που έχει κάνει η Χαριλάου Τρικούπη, οι έδρες που διεκδικεί με αξιώσεις είναι στους τρεις τομείς -σπασμένης στα τρία, πλέον- Β’ Αθηνών, στην εκλογική περιφέρεια του ΒορειοΑνατολικού Τομέα Αττικής, στην Ά Αθηνών, στη Β΄Πειραιά, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης, στην Αχαΐα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στην Ηλεία, στην Εύβοια, στα Δωδεκάνησα, στην Κοζάνη, στις Σέρρες και στη Φθιώτιδα.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνεται και στις τριεδρικές περιφέρειες, καθώς σε όσο πιο πολλές βγάλει έδρα το ΚΙΝΑΛ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 12 τριεδρικές περιφέρειες, το Κίνημα Αλλαγής θέλει να κρατήσει αυτές που έχει, αλλά να κερδίσει και άλλες.
Θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή των βουλευτών της στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Ροδόπη, στην Δράμα και στην Λακωνία, ενώ διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή τρίτου βουλευτή στην Άρτα, στην Βοιωτία, στο Κιλκίς, στη Λέσβο, στην Ξάνθη, στην Ροδόπη και στην Χαλκιδική.

Ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί – μέχρι στιγμής – το τοπίο ανάμεσα στους υποψηφίους, που δίνουν τη μάχη του σταυρού, με τα λεγόμενα «δίδυμα» να έχουν ήδη πάρει θέση σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες.

Η πιο σκληρή μάχη διεξάγεται στη Β΄Αθηνών. Στον Βόρειο Τομέα, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της έδρας.

Για την έδρα στον Νότιο Τομέα θα «κονταροχτυπηθούν» η Τόνια Αντωνίου, όπου ήδη έχει αναπτύξει ισχυρό μηχανισμό και ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος «μετακόμισε» πρόσφατα από την Αχαΐα, λόγω της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Να επισημανθεί ότι στον ίδιο Τομέα θα είναι υποψήφια και η Φώφη Γεννηματά – η οποία μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ως αρχηγός κόμματος. Επίσης, προσανατολίζεται να είναι υποψήφια στην Α΄Θεσσαλονίκης – μετά και την δήλωση Βενιζέλου ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την έδρα – καθώς και στα Δωδεκάνησα. Το ποια εκλογική περιφέρεια θα επιλέξει την επόμενη των εκλογών, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της στιγμής, όπως για παράδειγμα, ποιοι θα έχουν εκλεγεί βουλευτές.

Στον Δυτικό Τομέα, τα «φώτα» είναι στραμμένα στη μάχη ανάμεσα στην υπερδραστήρια αν. εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και στον πρώην υπουργό και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ενδιαφέρον θα έχει η μάχη στην Ά΄ Αθηνών, περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης. Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του αν. εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα ανακατεύει για τα καλά την «τράπουλα» και θα δοθεί σκληρή μάχη για την μια «σίγουρη » έδρα.

Στον Βορειονατολικό Τομεά της Αττικής, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου φαίνεται ότι δεν απειλείται από κανέναν και θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και πάλι την κυριαρχία της.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ, ενδεχομένως να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή, είτε στον Βόρειο είτε στον Νότιο Τομέα.

Στη Β΄Πειραιά, ένα από τα σίγουρα δίδυμα που θα «κονταροχτυπηθούν» είναι ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Σταμάτης Μαλέλης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Την έδρα στην Αχαΐα θα πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου, που εκλέγεται χωρίς σταυρό, ως πρώην πρωθυπουργός.

Σκληρή μάχη θα δοθεί στην Α΄Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση της μίας και μοναδικής έδρας. Αναμένεται να αναμετρηθούν ο παπανδρεϊκός, Χάρης Καστανίδης και ο νυν αντιδήμαρχος Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης. Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, ο νυν βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιώργος Αρβανιτίδης θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και πάλι την κυριαρχία του.

Στην Κοζάνη, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στον νομό, θα δώσει τη μάχη του σταυρού για να επιστρέψει στη βουλή.

Στο Κιλκίς, ο αγώνας θα γίνει ανάμεσα σε δύο γιατρούς. Στον Γιώργο Φραγκίδη, που διατηρεί στενή πολιτική και προσωπική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Στέφανο Παραστατίδη, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Στον νομό Σερρών, το μεγάλο προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, που φέρεται να ηγείται της κούρσας και να έχει τον πρώτο λόγο.

Στην Ηλεία έχει ήδη ξεχωρίσει το δίδυμο και αναμένεται σκληρή μάχη ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Κουτσούκο και τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη.

Το δίδυμο που θα διεκδικήσει την μοναδική για το ΚΙΝΑΛ, έδρα στη Λάρισα είναι ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας.

Στο Ηράκλειο θα δώσει εκ νέου την μάχη ο στενός συνεργάτης της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, που θεωρείται φαβορί για την έδρα, αφού διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στο νησί.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, που έχει σταθερή και έντονη παρουσία στον νομό, φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο σε σχέση με τον Λάμπρο Αντωνόπουλο, ενώ στον νομό Ιωαννίνων θα αναμετρηθούν ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής και το πρώην στέλεχος της ΠΑΣΠ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη Σωτήρης Ζαρμπαλάς.

Την επιστροφή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη Βουλή θα επιδιώξουν άλλοι δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, που δίνει τη μάχη του σταυρού στην Εύβοια και ο Νίκος Τσώνης, που κατεβαίνει υποψήφιος στην Φθιώτιδα.

Στα Δωδεκάνησα, οι γνωρίζοντες μιλούν για επανεκλογή του πρώην υπουργού Δημήτρη Κρεμαστινού.

ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ

Στη Δράμα, η ισχυρή υποψηφιότητα είναι της εν ενεργεία βουλευτίνας Χαρά Κεφαλίδου, που θεωρείται μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, αφού έχει «οργώσει» ουκ ολίγες φορές το νομό.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στον νομό Λακωνίας ήταν μακράν πρώτος.

Στην Αρκαδία, τον «κυρίαρχο» ρόλο θα έχει και πάλι ο εν ενεργεία βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που «παίζει» χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.

Στη Χαλκιδική, μετά τη μεγάλη ανανέωση που υπήρξε στο ψηφοδέλτιο, οι υποψήφιοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την απειλή της Χρυσής Αυγής, η οποία στις προηγούμενες εκλογές αναδείχθηκε τρίτο κόμμα. Ως το απόλυτο φαβορί για την έδρα εμφανίζεται το στέλεχος της νέας γενιάς Απόστολος Πάνας.

Στην Αργολίδα, κατεβαίνει εκ νέου ο ισχυρός του νομού και νυν βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, που είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της έδρας.

Στην Άρτα είναι πιθανόν να «κονταροχτυπηθούν» ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόγκας και το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας, στην περίπτωση που τελικά συμπεριληφθεί στην εκλογική λίστα.

Στη Βοιωτία το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ του πρώην ΠΑΣΠίτη Άρη Καρβούνη και του Γιώργου Μουλκιώτη, ενώ στη Λέσβο μεταξύ του Νάσου Γιακαλή και του πρώην κεντρικού στελέχους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γιανουλέλη.

Την επανεκλογή του στην Ροδόπη θα επιδιώξει ο νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ξάνθη, θα αναμετρηθούν οι δύο ισχυροί του νομού. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης και ο Φώτης Καραλίδης.

Τέλος, σε ότι αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μετά την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα, αυξάνονται οι πιθανότητες να τεθεί επικεφαλής του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 04/05/2019