Πε. Μάι 2nd, 2024

Ευρωεκλογές 2019: Το ΚΙΝΑΛ «καπαρώνει» την τρίτη θέση και διψήφιο ποσοστό

*του Χρήστου Δ. Δρούζια

Χαρακτήρα «μητέρας των μαχών» αποκτούν οι ευρωεκλογές για το Κίνημα Αλλαγής, που μπαίνει στη μάχη με ένα ισχυρό, αξιόμαχο και αξιόλογο ψηφοδέλτιο, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα.

Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι δεδοµένος και διακηρυγµένος: H τρίτη θέση και ένα διψήφιο ποσοστό, που – υπό προϋποθέσεις – θα του εξασφαλίσει την εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή.

Ο συγκεκριμένος στόχος, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, μοιάζει εφικτός αν αναλογιστεί κανείς τα ισχυρά σηµάδια συσπείρωσης προοδευτικών ψηφοφόρων γύρω από το ΚΙΝΑΛ, που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, εξ αιτίας της «γέφυρας» του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά και της προσπάθειας άλωσης του χώρου.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνουν οι φανερές και πιο έντονα οι μυστικές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα από τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα ηγετικά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ, δείχνουν το ΚΙΝΑΛ να «κλειδώνει» την τρίτη θέση, με διψήφιο ποσοστό ή λίγο κάτω από αυτό. Το κρίσιμο στοιχείο, ωστόσο, είναι πως για πρώτη φορά μετά από καιρό, καταγράφεται ρεύμα επιστροφής ψηφοφόρων που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιχειρούν να προσδώσουν στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εγχώριου δημοψηφίσματος, το Κίνημα Αλλαγής δεν ενστερνίζεται αυτή την τακτική.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάλης, «και οι Ευρωεκλογές αναμφισβήτητα πρέπει να αποτυπώσουν κλίμα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών και στη χώρα μας, με το Κίνημα Αλλαγής ως εκφραστή του προοδευτικού χώρου, ώστε να ενισχυθεί για την επόμενη μέρα».

Το νούμερο ένα διακύβευμα για τη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει ευρωεκλογών είναι να μην δυναμώσει άλλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να μπει ένα τέλος στη διαρκή λιτότητα και στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και στις πολιτικές που αφήνουν περιθώριο να ανθίσει η ακροδεξιά και ο εθνικισμός που μπορούν να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά «ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής», εξηγώντας ότι αυτή είναι «ψήφος αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα» ενώ, παράλληλα η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής ψήφο-προμήνυμα ανατροπής στις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει ο «κοιμώμενος γίγαντας», εννοώντας τους κεντροαριστερούς πολίτες που –όπως λέει- «όχι αναίτια», επέλεξαν την αποχή τα προηγούμενα χρόνια.

Η σημασία του διακυβεύματος των ευρωεκλογών αντανακλάται και στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, που το χειρίστηκε προσωπικά η Φώφη Γεννηματά και μόνο ένας μικρός κύκλος συνεργατών της ήταν κοινωνός των προθέσεών της.

Το ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής ένα από τα βασικά του όπλα, αλλά και το μεγάλο του συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκρίνοντας μάλιστα την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τσίπρα και την αντίστοιχη του Κινήματος Αλλαγής από την Φώφη Γεννηματά, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλη Όθωνας, με άρθρο του στα ΝΕΑ υπό τον τίτλο “Fake vs Original”, ανέπτυξε τις διαφορές μεταξύ του ‘κακέκτυπου του αντιγράφου’ και της ‘αυθεντικότητας του πρωτοτύπου’, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το ‘fake’ εικονογραφεί στο ψηφοδέλτιό του τον πολιτικό και ιδεολογικό αχταρμά του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσωπα χύδην από την ακροδεξιά μέχρι την αντικοινοβουλευτική αριστερά, ενώ το original η διεύρυνση του πολιτικού χώρου, ο πλουραλισμός ιδεών, οι διαφορετικές αφετηρίες εκκίνησης και οι διαφορετικές διαδρομές».

Κατά γενική ομολογία και παραδοχή, το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει μια ισχυρή ομάδα, που συνδυάζει την ανανέωση και την εμπειρία και αποτυπώνει το πάντρεμα παλαιών και νέων, σε ηλικία και κομματική προϊστορία, στελεχών, που επιλέγουν στα δύσκολα να βγαίνουν μπροστά και να δώσουν τη δική τους μάχη. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, ο καθένας με τη δική του διαδρομή στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, στα Κινήματα , στην παραγωγή, στον συνδικαλισμό, στο Πανεπιστήμιο, στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο χώρο της υγείας, στην επικοινωνία, στην εκπαίδευση, που έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια. Ένα ψηφοδέλτιο μάχης, με αρκετά στελέχη που θεωρούνται «ισχυρά χαρτιά» του ΚΙΝΑΛ, όπως, μεταξύ άλλων, οι δυο εν ενεργεία ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Παπαναδρέου , που προσδίδουν ειδικό βάρος και δίνουν προστιθέμενη αξία στην αναμέτρηση για την ευρωκάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταυρός προτίμησης, που αναγκάζει τους υποψήφιους να δώσουν προσωπικό αγώνα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για το Κίνημα Αλλαγής, με βάση την αυξημένη ετοιμότητα των οργανώσεών του. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα της σταυροδοσίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014, μετά από μια κίνηση αιφνιδιασμού του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η επιλογή αυτή είχε φέρει ανατροπές στους κομματικούς σχεδιασμούς ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, επέδρασε θετικά και καταλυτικά στη διαμόρφωση του καλού αποτελέσματος για την «ΕΛΙΑ».

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, ξεκινά και με την βούλα η προεκλογική περίοδος για τους «42» πολλαπλασιαστές του μηνύματος του Κινήματος Αλλαγής, που αναμένεται να πάρουν το «δισάκι τους στο ώμο» και να πάνε σε κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να μιλήσουν για την αλλαγή πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Το μεγάλο στοίχημα σε Δήμους και Περιφέρειες

Μεγάλο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν και οι εκλογές στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, καθώς θα αποτελέσουν, μαζί με τις ευρωεκλογές, ένα «crash test» ενόψει των εθνικών εκλογών.

Η Χαριλάου Τρικούπη ποντάρει πολλά στις επιδόσεις των υποψηφίων της στους μεγάλους δήμους κα τις περιφέρειες και θα δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσουν οι «εκλεκτοί» της.

Ειδικά στις περιοχές, όπως η Περιφέρεια Αττική και οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όπου κερδίζονται πάντα οι εντυπώσεις των εκλογών, το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει σκληρή μάχη για να επικρατήσουν οι υποψήφιοι του.

Όσον αφορά το δήμο Αθηναίων, η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου αναπτύσσει μεγάλη δυναμική, κερδίζοντας συνεχώς σε ποσοστά και έχοντας εξασφαλίσει σχετική διαφορά ασφαλείας από τον Νάσο Ηλιόπουλο και – το σημαντικότερο – από την Χρυσή Αυγή και τον Ηλία Κασιδιάρη. Η υποψηφιότητα του μπορεί να κάνει την έκπληξη και να οδηγήσει στην ανατροπή, όπως σημειώνουν στελέχη του επιτελείου του.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο Γιάννης Σγουρός στέκεται πλέον στα ίσια απέναντι στην Ρένα Δούρου και δίνει σκληρή μάχη για να βρεθεί στον πολυπόθητο δεύτερο γύρο. Οι καλά γνωρίζοντες τα περιφερειακά τεκταινόμενα, αναφέρουν ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του, αφού η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου «ξεφουσκώνει» όσο περνάει ο καιρός, καθώς βαρύνεται με τη διαχείριση των πλημμυρών στη Μάνδρα και των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Εφόσον ο Γιάννης Σγουρός καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Πλώρη για επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή έχει βάλει ο Γιάννης Μώραλης, που «παίζει» χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Το Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει επίσημη στήριξη στον νυν δήμαρχο Πειραιά, στο συνδυασμό του οποίου μετέχουν πολλά στελέχη του κόμματος. Στόχος του συνδυασμού του, η επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή, ώστε να διασφαλίσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, χωρίς να χρειαστεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με κάποιον άλλον συνδυασμό.

Μεγάλες πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο έχει και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, στην περίπτωση που καρποφορήσουν οι συζητήσεις της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», που ηγείται ο ίδιος και του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη», με επικεφαλής τον Πέτρο Λεκκάκη. Οι δύο άνδρες φαίνεται να συνειδητοποιούν πως μόνο μέσω της συμπόρευσής τους μπορούν να καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με πράσινο χρώμα αναμένεται να «βαφτεί» ο χάρτης της Κρήτης το βράδυ των εκλογών, καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης θεωρείται το απόλυτο φαβορί για μια ακόμη θητεία στην Περιφέρεια. Μάλιστα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο νυν Περιφερειάρχης μπορεί να κλειδώσει τη νίκη στον πρώτο γύρο.

Μάλιστα, οι μέχρι στιγμής μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία, καταγράφουν πολύ υψηλά ποσοστά, ακόμη και πάνω του 50%.
Άλλες δύο Περιφέρειες στις οποίες ιδιαίτερη βαρύτητα στο Κίνημα Αλλαγής, είναι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία, τόσο ο 38χρονος Παναγιώτης Χριστόφας, όσο και ο Μανώλης Γλυνός φαίνεται να περνούν με άνεση και με αξιώσεις στον β’ γύρο των εκλογών.

Πολύπλοκη είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου το χώρο της Κεντροαριστεράς ερίζουν ο Απόστολος Κατσιφάρας και ο Κώστας Σπηλιόπουλος, που τον στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, εξαιτίας της συμπόρευσης του νυν Περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η γενική εκτίμηση είναι πως αν ο Κώστας Σπηλιόπουλος καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες επικράτησής του είναι πολύ μεγάλες.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη.

Τέλος, βέβαιη θεωρείται η είσοδος στον β΄ γύρο των εκλογών του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Νίκου Τσιλιμίγκα, ενώ πολλές πιθανότητες έχει και ο «εκλεκτός» του ΚΙΝΑΛ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, αφού ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, βρίσκεται αρκετά χαμηλά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»