Ο δήμαρχος  του Πειραιά Γιάννης Μώραλης , μίλησε στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους Γιώργο Παπαχρήστο και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφερόμενος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά

Γ.ΜΩΡΑΛΗΣ: Σήμερα στις 19:00 μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο θα ανάψουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ώστε να δώσουμε την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Έχουμε μια συναυλία  από το Μουσικό Σχολείο του Πειραιά και τη Φιλαρμονική και στις 20:00 θα έχουμε μια συναυλία για τους πιο νέους με το συγκρότημα τους Kings.

Το επόμενο 25ήμερο θα έχουμε πληθώρα εκδηλώσεων κυρίως για παιδιά αλλά όχι μόνο, και εκδηλώσεις του δήμου και των δομών του δήμου. Έχουμε τέσσερα πάρκα για παιδιά που μας τα κάνει όπως κάθε χρόνο δωρεά ο Ολυμπιακός στη Μαρίνα Ζέας, στην πλατεία Κανάρη, στο 5ο διαμέρισμα στην Παύλου Μελά και στα Καμίνια στη Δωδεκανήσου που έχουμε τέσσερα πάρκα. Έχουμε τρεις ακόμα συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες που θα γίνουν στο ναυτικό μουσείο στη Ζέα, πολλούς μουσικούς περιπάτους, χριστουγεννιάτικες δράσεις για παιδιά, στην πινακοθήκη.

Νομίζω ότι οι Πειραιώτες θα τα αισθανθούν τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο κάνουμε μια προσπάθεια δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε μπορούμε να δαπανούμε τεράστια χρήματα τι στιγμή που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες στην πόλη ώστε να διοχετεύουμε τα χρήματα αυτά. Έχουμε πάντα τη συνδρομή του Ολυμπιακού μας βοηθάει σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις και είναι σημαντικό.

Ο εμπορικός σύλλογος και αυτός την Τετάρτη θα κάνει τις δικές του εκδηλώσεις. Ολοκληρώνεται αύριο ο στολισμός της πόλης, είναι ένας αξιοπρεπής στολισμός και νομίζω ότι θα είναι μια περίοδος με χαμόγελα και καλή διάθεση. Δεν χρειάζονται υπερβολές, οι χρονιές είναι δύσκολες που περνάμε στη χώρα και νομίζω ότι υπερβολές και μεγάλες δαπάνες για να δοθεί μια αίσθηση δεν νομίζω ότι είναι σωστό στις μέρες μας. Μαζεμένα πράγματα να διασκεδάσουνε τα παιδιά. Πάντα λεω να γελάνε τα παιδιά, χαμογελάμε και εμείς οι μεγαλύτεροι. Έχουμε πολλές δράσεις για παιδιά διάθεση να υπάρχει δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι σε καλή διάθεση από τα προβλήματα που περνάει  για αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο να προσφέρουμε χαρά και διασκέδαση. Το επιχειρούμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για τις ευπαθείς ομάδες 

Γ.ΜΩΡΑΛΗΣ: Κάνει η ΚΟΔΕΠ χριστουγεννιάτικα γεύματα για ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα, για άστεγους ή για ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα έως καθόλου εισόδημα και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Έχουμε πιο ενισχυμένο το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου αλλά και τις άλλες δομές που έχουμε τα  κοινωνικά φαρμακεία, το κέντρο φιλοξενίας που έχουμε γίνονται δράσεις να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που δεν έχουν δυνατότητα. Ξέρετε ότι και η Μητρόπολη Πειραιά σε αυτά είναι πολύ δυνατή και συνεργαζόμαστε. Πριν δύο μέρες κάναμε μια συναυλία κατά της φτώχειας  με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό θέατρο για να ενισχυθεί και το έργο της εκκλησίας. Νομίζω ότι όλος ο Πειραιάς σε αυτό το κομμάτι είμαστε ενωμένοι και είναι θετικό, ότι όλοι οι φορείς της πόλης  ο δήμος, η Εκκλησία, τα επιμελητήρια, η περιφέρεια έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας στο βαθμό που μπορούμε και με βάση τις δυνατότητες που έχουμε που δεν είναι τεράστιες.
Αναφερόμενος στα έργα του Πειραιά 
Γ.ΜΩΡΑΛΗΣ: Σε ότι ενημέρωση είχαμε μέχρι σήμερα έχουνε πέσει έξω τα χρονοδιαγράμματα και όσον αφορά το τραμ. Το τραμ τελειώνει δηλαδή πιστεύω ότι μετά την πρώτη του έτους δεν θα έχουμε κανένα θέμα έργου στην πόλη, θα αρχίσουν κάποια τεστ. Να δούμε βέβαια με τα βαγόνια γιατί είναι μια μεγάλη ιστορία αν υπάρχουν βαγόνια ή αν έχουν παραγγελθεί ή θα χρησιμοποιήσουμε βαγόνια που ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες γραμμές αλλά εν πάση περίπτωση το τραμ τελειώνει.

Το μετρό δυστυχώς κάθε δύο χρόνια χάνουμε και ένα χρόνο καθυστέρηση δηλαδή τώρα είμαστε τέλος ’20 μπορεί και πρώτο εξάμηνο ’21. Για να είμαι ειλικρινής όλα τα χρονοδιαγράμματα πέφτουν έξω εδώ λίγο παραγίνεται όχι ότι δεν έγινε το ίδιο με το μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα τόσο μεγάλο έργο το μετρό και θα αλλάξει τόσο πολύ προς το καλό τη λειτουργία της πόλης που αναγκαστικά θα κάνουμε υπομονή.

Στενοχωριέμαι κυρίως για την περιοχή στα Μανιάτικα όπου εκεί επειδή είναι πολύ στενοί οι δρόμοι είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει ή δίνουνε αγώνα για να μην κλείσουν και οι υπόλοιπες. Δίνουμε μια μάχη, πιέζουμε το αρμόδιο υπουργείο, πιέζουμε τους εργολάβους, βλέπουμε να δουλεύουνε στα εργοτάξια δεν έχουμε και τη δυνατότητα ούτε και την εμπειρία ως δήμος να εξετάζουμε τόσο μεγάλα έργα αν προχωράνε σωστά ή αν ολοκληρώνονται οι εργασίες στο χρόνο που θα έπρεπε, τα παρακολουθούμε. Το κακό είναι ότι κολλάνε και έργα που δεν θα έπρεπε να κολλάνε, θα έπρεπε να ξεκινήσουνε τα δικαστήρια εκεί εγώ στεναχωριέμαι και εκνευρίζομαι.

Τα δικαστήρια του Πειραιά θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος που τα δικαστήρια εδώ και 3-4 χρόνια είναι κολλημένη υπόθεση. Ο δήμος έχει κάνει τη δουλειά του, έχει προσφέρει το κτήριο της παλιάς Ραλλείου και θα έπρεπε το υπουργείο Δικαιοδύνης πλέον να ξεκινήσει το έργο. Όχι να ξεκινήσει το έργο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.  Δυστυχώς αυτό το κράτος είμαστε, αυτές τις διαδικασίες έχουμε.  Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα αν δεν αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Είναι τραγική η δημόσια διοίκηση και οι χρόνοι που απαιτούνται για να κάνεις ένα απλό έργο, πόσω μάλλον ένα σύνθετο έργο.