Τρ. Απρ 30th, 2024

Δήμος Πηνειού: Καθαρισμός και συμβολική δενδροφύτευση στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού

Με σύνθημα “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις”, δεκάδες εθελοντές βρέθηκαν το πρωινό της Κυριακής στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού και προχώρησαν στην συλλογή και απομάκρυνση απορριμμάτων καθώς και σε συμβολική δενδροφύτευση. Πρόκειται για μία δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της εθελοντικής εκστρατείας “Let’s do it Greece” και στην οποία συμμετείχαν πανελλαδικά περισσότεροι από εξακόσιοι σύλλογοι και οργανώσεις. 

Πρωταγωνιστές της εθελοντικής δράσης στις Θίνες ήταν τα παιδιά· οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου και 4ου Νηπιαγωγείου Γαστούνης φόρεσαν τα γάντια τους, πήραν στα χέρια σακούλες και προχώρησαν -υπό τη συνεχή καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους- στον καθαρισμό του δάσους από τα σκουπίδια. Το περιεχόμενο της δράσης ήταν διττό· αφενός ο καθαρισμός και η προστασία του πανέμορφου πευκοδάσους των Θινών αφετέρου η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα εθελοντισμού και οικολογίας.

Η πρωτοβουλία για τη συμμετοχή στη φετινή εκστρατεία “Let’s do it Greece” και την επιλογή της συγκεκριμένης δράσης ανήκει στους εκπαιδευτικούς του 3ου και 4ου νηπιαγωγείου Γαστούνης. Στο κάλεσμα για συμμετοχή που απηύθυναν ανταποκρίθηκαν άμεσα φορείς και σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή -μεταξύ των οποίων το Λύκειο Γαστούνης, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Γαστούνης “Οι Ίωνες”, ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γαστούνης, η Εθελοντική Ομάδα “Πηνειός” κ.α.- καθώς και πλήθος ενεργών πολιτών με οικολογική ευαισθησία.

Στη σημασία των εθελοντικών δράσεων στάθηκε ιδιαίτερα η προϊσταμένη νηπιαγωγός του 3ου Νηπιαγωγείου Γαστούνης κα. Ελένη Αβραμίδη. “Συμμετέχουμε για πολλοστή φορά σε αυτή την πανελλήνια συντονισμένη δράση για το περιβάλλον· φέτος εστιάσαμε στην προστασία του περιβάλλοντος του δάσους και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε στον καθαρισμό του δάσους των Θινών και σε συμβολική δενδροφύτευση. Είναι ιδιαίτερο ελπιδοφόρο ότι την πρωτοβουλία μας αγκάλιασαν και στήριξαν οι γονείς των μαθητών, φορείς και σύλλογοι της περιοχής καθώς και πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών”.

Από την πλευρά της η κα. Σοφία Χρέππα, προϊστάμενη νηπιαγωγός του 4ου Νηπιαγωγείου Γαστούνης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε ζητήματα εθελοντισμού. “Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι μαθητές -αλλά και όλοι μας- την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης καθώς και της οικολογικής ευαισθησίας. Το δάσος είναι η πράσινη κληρονομιά μας για τις μελλοντικές γενιές”.

“Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος”

Την εκπεφρασμένη άποψη της δημοτικής αρχής ότι ο Δήμος Πηνειού θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας προάγει τον εθελοντισμό και την προστασία του περιβάλλοντος, επανέλαβε ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Βασίλειος – Νικόλαος Ντούγκας. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και στους νέους τις αξίες του εθελοντισμού, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής σε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως δημοτική αρχή, παραμένουμε πάντα στις επάλξεις προκειμένου να στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες”.