Δε. Απρ 29th, 2024

Ανοιχτή Πόλη κατά Χαρδαλιά: Οι κάτοικοι της πόλης έχουν δικαίωμα σε ανοιχτά και ασφαλή πάρκα

Η απόφαση της Περιφέρειας να κλείσει το Πεδίο του Άρεως και το λόφο Φινόπουλου, κάτω από ήπιες καιρικές συνθήκες, για λόγους υποτίθεται αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, μπορεί να κατανοηθεί μόνο με δύο τρόπους, που ο ένας δεν αποκλείει τον άλλο.

Είτε ο κ. Χαρδαλιάς πράγματι δεν εμπιστεύεται τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας των οποίων προΐσταται, είτε κάνει μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, συνδράμοντας την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να απαλύνει τις εντυπώσεις μιας μακριάς σειράς συμβάντων που αποδεικνύουν την αδυναμία της να εξασφαλίσει στους πολίτες το αγαθό της ασφάλειας.
Στην πρώτη περίπτωση, οι ευθύνες που προκύπτουν είναι προφανείς: δεν είναι αποδεκτό να αποκλείεις τους πολίτες από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου και αναψυχής που διαθέτουν επειδή δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς αποτελεσματικά ούτε καν τα πάρκα της πόλης.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Περιφέρεια προσπαθεί δια της υπερβολής να λειτουργήσει αποσβεστικά, όχι απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά μάλλον απέναντι στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που νιώθουν να απειλούνται από έναν πελατειακό και επικίνδυνα αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, χαμένοι είναι οι κάτοικοι της Αθήνας και η ποιότητα της καθημερινότητάς τους.