Τρ. Απρ 23rd, 2024

«Μονομαχία» στον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη

Πολύπλοκο…κομματικά το σκηνικό των εκλογών του Μαΐου όπως αυτό διαμορφώνεται στον Άγιο Νικόλαο, με τους δύο βασικούς – έως αυτή την ώρα – διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου να προέρχονται από τον ίδιο χώρο. Δύσκολες οι εποχές για χρίσματα και στήριξη με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να μπλέκουν τις γραμμές τους.

Ο νυν δήμαρχος Αντώνης Ζερβός ανακοινώνει εντός της εβδομάδας και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Ο Ζερβός δεν ζήτησε ποτέ στήριξη από σχήματα αλλά μόνο από πρόσωπα» λένε από το στρατόπεδο του δημάρχου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει συνεργαστεί – εκτός των άλλων – και με κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Όσο  για την σχέση του με το κυβερνών κόμμα, δεν είναι και η καλύτερη, απόδειξη αφενός οι κατά καιρούς δηλώσεις του αφετέρου οι ανακοινώσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.  «Τα κόμματα πρέπει να σεβαστούν τις τοπικές κοινωνίες» λένε συνεργάτες τους, επισημαίνοντας ότι «οι εποχές για χρίσματα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και δεν έχουν πια λογική». Μάλιστα, λένε δεικτικά ότι οι πολίτες δεν είναι πια «πρόβατα» για να ακολουθούν χωρίς κριτήριο, τις κομματικές επιλογές. Ερώτημα παραμένει αν θα τον στηρίξει το ΚΙΝΑΛ το οποίο σε ανύποπτο χρόνο, είχε αναφερθεί μέσω ανακοίνωσης σε «νέα ώθηση» που φέρνουν στον δήμο, «φερόμενες υποψηφιότητες».

Η επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας του τέως βουλευτή Λασιθίου και πρώην διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Κοκκίνη, δεν ξάφνιασε πολλούς. Αυτό που ίσως ξαφνιάζει είναι οι πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει την υποψηφιότητά του. «Ο Δήμος μου είναι ο δικός μου τόπος» λέει ο κ. Κοκκίνης στην γραπτή του δήλωση, καλώντας σε συμμετοχή για «μια αυτοδιοικητική κίνηση ανεξάρτητη και αυτόνομη, ένα κοινό χώρο μιας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς συνάντησης πέρα από πολιτικές προτιμήσεις».

Ο ίδιος δεν προτίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ανοιχτές εκδηλώσεις, αλλά όπως λένε στελέχη που τον στηρίζουν «θα ακούσει τον κόσμο. Θα συνομιλήσει με όλους, θα έχει ανοιχτά αυτιά σε προβλήματα και προτάσεις από συλλόγους, φορείς και τους πολίτες» με στόχο την διαμόρφωση του προγράμματός του και του οράματος του για «έναν ανοικτό, δυναμικά πρωτοπόρο και αποτελεσματικό Δήμο για μας και τα παιδιά μας». Επιμένει και αυτός με την σειρά του «στην ενότητα και το άθροισμα των δυνάμεων του τόπου» επιχειρώντας να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους. «Υπάρχει χρόνος και είναι εφικτός ο στόχος να κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα πέρα από τη φθορά για το επόμενο και το καλύτερο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα της υγείας του αλλά και οι υποχρεώσεις στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης του Δήμητρη Κουνενάκη βάζουν σε δεύτερο πλάνο την επαναδιεκδίκηση του δήμου, χωρίς πάντως να σημαίνει πως δεν θα πάρει θέση και δεν θα εκφραστεί. Φέρεται πάντως να στηρίζει τον  Ν. Κοκκίνη ενώ στελέχη της δημοτικής του παράταξης θα…μεταπηδήσουν στο ψηφοδέλτιο του τ. βουλευτή.

Ο Γιάννης Ανδριώτης, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη Κουνενάκη τον περασμένο Μάΐο είχε εκφράσει παλιότερα την επιθυμία του να διεκδικήσει τον δήμο, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει επίσημα τις προθέσεις του.

Τις προθέσεις του δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα ούτε ο Κύπριος γιατρός Πανίκος Καρατσής, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία» ενώ από την Λαϊκή Συσπείρωση υποψήφιος φαίνεται ότι θα είναι εκ νέου ο Γιώργος Πάγκαλος.

Πηγή: Cretalive.gr