Πε. Μάι 16th, 2024

Γιώργος Στεργίου: Θα αναδείξουμε την περιοχή ως μια μοναδική τουριστική διαδρομή

Συνέντευξη Γιώργου Στεργίου νέου δημάρχου Πρεσπών

Στον Περικλή Καπετανόπουλο

 

Ο Δήμος Πρεσπών είναι ο μικρότερος σε πληθυσμό Δήμος της ηπειρωτικής Ελλάδας με την μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Μόλις 1201 κάτοικοι μένουν στα 16 χωριά που τον απαρτίζουν και συνορεύει με τον Δήμο Οχρίδας που ανήκει στην Βόρεια Μακεδονία. Ο Γιώργος Στεργίου είναι ο νέος δήμαρχος που  εκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και θα διαδεχθεί τον Παναγιώτη Πασχαλίδη.

-Κύριε Στεργίου, ποιο το πρόγραμμά σας για τις  100 πρώτες μέρες της θητείας σας;

Ξεκινάμε με μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με την πολιτική, μαζί με κάποιους πιο έμπειρους, που συμμετείχαν και στο προηγούμενο σχήμα. Ο δήμαρχος καλείται οργανώσει αυτήν την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να γίνει αποτελεσματική. Τις πρώτες εκατό μέρες θα τις διαθέσουμε για την οργάνωση, την ενημέρωση και τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.

-Πιστεύετε ότι  θα βρεθεί λύση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες της Οχρίδας από τη γειτονική χώρα να επισκέπτονται και την περιοχή της Μικρής Πρέσπας;

Στην Οχρίδα φτάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και σίγουρα αρκετοί από αυτούς θα ενδιαφέρονταν να επισκεφτούν και τις Πρέσπες. Αυτό θα είναι εφικτό με την επαναλειτουργία της συνοριακής διάβασης στο χωριό Λαιμός, κάτι που, αν όλα πάνε καλά, θα συμβεί μέσα στην επόμενη διετία. Θεωρώ ότι θα αλλάξει η δυναμική της περιοχής. Με τους δυο γειτονικούς Δήμους, στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουμε στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς και έχουμε κοινό στόχο να προωθήσουμε την περιοχή των Πρεσπών ως μια μοναδική τουριστική διαδρομή, μοιρασμένη σε τρεις χώρες.

-Η περιοχή σας φημίζεται για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Έχετε  επεξεργαστεί κάποιο πρόγραμμα υποστηρικτικών ενεργειών προς τους αγρότες του Δήμου σας, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Η περιοχή των Πρεσπών φημίζεται για το εξής ένα προϊόν, το εξαιρετικό φασόλι. Πρόκειται σχεδόν για μονοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα, όταν υπάρχουν προβλήματα, αυτά να εντοπίζονται στο σύνολο της παραγωγής. Σήμερα στην Πρέσπα είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου αρδευτικού δικτύου, με την ολοκλήρωση του οποίου θα δοθούν νέες δυνατότητες στους αγρότες. Με τις κλιματικές συνθήκες να αλλάζουν, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διεξόδους για τους παραγωγούς.

-Ποιές ενέργειες έχει κάνει ο δήμος για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Αγίου Γερμανού;

Ο Δήμος Πρεσπών πρόσφατα παρουσίασε την τοπογραφική – κτηματολογική αποτύπωση και το α’ στάδιο της πολεοδομικής μελέτης του Αγίου Γερμανού, η οποία θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν για περισσότερο από 50 χρόνια σε αυτό το χωριό – στολίδι της περιοχής.  Η μελέτη περιλαμβάνει χάρτες, σχέδια και πίνακες που αναλύουν τις χρήσεις γης, τα ιδιοκτησιακά δεδομένα, τα θεσμικά δεδομένα, τη γενική και ειδική φυσιογνωμία του οικισμού και είναι ένας ουσιαστικός μηχανισμός για την αναβάθμιση και βιώσιμη ανάπτυξη του Αγίου Γερμανού και, κατά συνέπεια, όλης της περιοχής των Πρεσπών.

-Τι αξίζει να δει ο επισκέπτης της περιοχής σας;

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει τις πύλες της η Βυζαντινή Συλλογή που βρίσκεται στον Άγιο Γερμανό, και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μνημεία που αφηγούνται την πλούσια ιστορία της περιοχής. Πέρα από αυτό όμως, η περιοχή των Πρεσπών είναι ένα ανοιχτό μουσείο της φύσης και του πολιτισμού. Εύκολα μπορεί να αναζητήσει κανείς την εμβληματική Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου ή να επισκεφτεί με βάρκα τα ασκηταριά στις σπηλιές στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Ο Δήμος Πρεσπών έχει στόχο την ανάδειξη όλων των σημαντικών μνημείων της περιοχής και στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η προβολή αυτών των στοιχείων στους επισκέπτες της περιοχής μας.

-Τέλος, ποια είναι η συμβουλή σας σε όσους  θα επέλεγαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή σας, αφήνοντας τα μεγάλα αστικά κέντρα;

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί νέοι άνθρωποι από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν εγκατασταθεί στις Πρέσπες. Κάποιοι μάλιστα ήρθαν γιατί ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εδώ. Νομίζω ότι έκαναν την καλύτερη επιλογή, γιατί εδώ δεν τους λείπει κάτι από την πόλη όσον αφορά την Παιδεία ή την Υγεία, ενώ ζουν σε έναν πανέμορφο τόπο, γνωρίζοντας και απολαμβάνοντας τη φύση. Ως δήμος, προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά η πραγματική ποιότητα ζωής είναι αυτή που σου προσφέρει η περιοχή από μόνη της: γαλήνη, ομορφιά και ανθρώπινο ρυθμό ζωής.  Επομένως θα έλεγα σε όποιον το σκέφτεται, να μην διστάσει και δεν θα το μετανιώσει!