Πα. Μάι 3rd, 2024

«Οι ανάγκες των πολιτών είναι ανάγκες όλων μας- Προτάσεις για ένα σύγχρονο «έξυπνο» Περιστέρι», άρθρο του Βαγγέλη Γιακουμή

Του Βαγγέλη Γιακουμή, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Περιστερίου

Εμείς στο Περιστέρι, έχουμε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε συνηθίσει σε μια ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει κατά κάποιον τρόπο τις ανάγκες της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης εδώ και 20 χρόνια με άοκνες προσπάθειες καθημερινά πασχίζει για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής των συμπολιτών του.

Το Περιστέρι βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας ελπιδοφόρας πενταετίας 2023-2028. Έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για μεγάλα έργα που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Δύο υπερσύγχρονα υπόγεια γκαράζ και χώροι στάθμευσης που θα ελευθερώνουν δρόμους και πεζοδρόμια από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα αλλά και έργα πολιτισμού όπως το υπερσύγχρονο Μέγαρο πολιτισμού στη θέση της της παλιάς «ξυλοτεχνίας» που ήδη γκρεμίστηκε.

Ωστόσο οι κοινωνίες αλλάζουν και μεταμορφώνονται, οι παλιές ανάγκες γρήγορα ξεπερνιούνται και στη θέση τους δημιουργούνται νέες, οι οποίες πρέπει γρήγορα να λύνονται προτού γιγαντωθούν και δημιουργήσουν άλλου είδους ζητήματα όπως αποκλεισμού, κοινωνικής ανισότητας, φτώχειας και διακρίσεων.

Ο κόσμος συνεχώς μεταβάλλεται η Ευρώπη αλλάζει και οι πόλεις επιβάλλεται να ανταποκριθούν σε αυτές τις ραγδαίες μεταβολές .

Επομένως χρειάζεται να βρούμε λύσεις που θα ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά προκειμένου να μην δημιουργούνται ζητήματα που αφορούν και τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους.

Μερικές ιδέες και προτάσεις τις οποίες καταθέτω μπορούν και πρέπει να βρουν την κατάλληλη εφαρμογή έτσι ώστε να συμβαδίσουμε με τις αλλαγές και τις ανάγκες των πολιτών.

Οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους ποιοτικές υπηρεσίες και ευκολίες:

1. Μεταφορές: Αποτελεσματικά και βιώσιμα συστήματα μεταφοράς, όπως μαζική μεταφορά, ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους, για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών.

2. Υγεία: Πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και νοσοκομεία.

3. Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικά ιδρύματα και προγράμματα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών.

4. Κατοικία: Προσιτή και ασφαλής στέγαση.

5. Περιβάλλον: Βιώσιμη πολεοδομία και προστασία του περιβάλλοντος.

6. Ασφάλεια: Ασφάλεια και προστασία από το έγκλημα.

7. Ψυχαγωγία: Ποικιλία «αναψυκτικών»δραστηριοτήτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

8. Ψηφιακή υποδομή: Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο μέσω γρήγορου διαδικτύου και ψηφιακών υπηρεσιών. Στο Περιστέρι ήδη έχουμε ανάλογες υπηρεσίες από τις οποίες οι πολίτες διεκπεραιώνουν σημαντικές ανάγκες με ψηφιακό τρόπο.

9. Συμμετοχή: Δημοκρατικές διαδικασίες και ευκαιρίες για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

10. Κοινωνική πρόνοια: Υποστήριξη για τις ανάγκες των ευάλωτων και αποκλεισμένων ομάδων.

Οι πόλεις πρέπει επίσης να επιδιώκουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Για όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα θέλω να συμβάλλω από τη δική μου πλευρά προκειμένου να ωφεληθούμε όλοι μαζί στο Περιστέρι που ζούμε.

Στις δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου επιζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου έτσι ώστε την επόμενη μέρα να μπορέσουμε με ενότητα, με σύνεση, με συνεργασία, και κυρίως με πνεύμα αλληλοκατανόησης και σεβασμού να αναδείξουμε την πόλη μας και τους κατοίκους της στη νέα εποχή που έρχεται και δεν περιμένει .