Τρ. Μάι 7th, 2024

«Γιατί η ψήφος για την Περιφέρεια δεν είναι ελαφριά ψήφος», άρθρο της Εβίτας Ψώνη

Συχνά ακούω ότι η ψήφος για την Περιφέρεια είναι ελαφριά ψήφος, ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με τις περιφερειακές εκλογές όσο με τις δημοτικές και τις εθνικές, ιδίως σε επίπεδο επιλογής μεταξύ των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων. Ακούω μάλιστα πολίτες να μη γνωρίζουν πότε λαμβάνουν χώρα οι εκλογές για την Περιφέρεια, να μην ξέρουν ποιοι είναι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, να μην γνωρίζουν το πρόγραμμα και τη μέθοδο κάθε υποψηφίου και σίγουρα να μην ξέρουν τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ικανότητες του κάθε υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου.

Είναι όμως αυτό συμφέρον τελικά για τους πολίτες και την καθημερινότητά τους;

Είναι γεγονός ότι συχνά ξεχνάμε ότι η ψήφος για την Περιφέρεια μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, στην ποιότητα της ζωής μας και στην ασφάλειά μας.

Οι περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις υποδομές, την εκπαίδευση, την υγεία και πολλούς άλλους τομείς. Σκεφτείτε τις σχολικές μονάδες, τα νοσοκομεία, τις οδικές συγκοινωνίες – όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο με οδηγό πολλές φορές τις αποφάσεις της Περιφέρειας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι εκλεγμένοι περιφερειακοί αξιωματούχοι είναι συχνά πιο προσβάσιμοι από τους εθνικούς. Εκπροσωπούν τη φωνή των πολιτών σε μια πιο άμεση κλίμακα. Η αδράνεια ή και η αποχή από τη ψηφοφορία στις περιφερειακές εκλογές μπορεί να στερήσει την ευκαιρία για αλλαγή ή βελτίωση.

«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Όσο ικανός και να είναι ένας ηγέτης, χρειάζεται σίγουρα στην ομάδα του ικανά και ευσυνείδητα μέλη που να συνεισφέρουν ουσιαστικά και καθοριστικά στο βαρυσήμαντο έργο του. Κάθε ικανός Περιφερειάρχης χρειάζεται μια δυνατή και ευσυνείδητη ομάδα που θα τον ενημερώνει συστηματικά για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα προτείνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να αναζητούμε συστηματικά πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που θα λάβουν αύριο αποφάσεις καθοριστικές για τον τόπο μας; Πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις για τα κοινά και να συνομιλούμε με τους υποψήφιους σχετικά με το όραμα και τη μέθοδό τους; Πόσο σημαντικό είναι να μην πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα καλά τόσα χρόνια χωρίς να έχουμε αναζητήσει τον ρόλο μας σε αυτό σε ένα καθαρά δημοκρατικό πολίτευμα; Ποια είναι τελικά η ευθύνη μας και ποιο το βάρος της ευθύνης μας για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Δύσκολο να το παραδεχτούμε καμιά φορά, ιδίως όταν η καθημερινότητα μας κατακλύζει με προκλήσεις που πασχίζουμε να αντιμετωπίσουμε. Μονόδρομος όμως για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν ας ρωτήσουμε για να μάθουμε. Ας κάνουμε συστηματική αναζήτηση περί των προσώπων και των προτάσεων προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στους ανθρώπους που άφησαν πίσω τις δουλειές τους για να ασχοληθούν εθελοντικά με την Περιφέρεια ως υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στον τόπο μας.

*Η Εβίτα Ψώνη είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Ανατολική Αττική με  τον Νίκο Χαρδαλιά