Πε. Μάι 2nd, 2024

«Στον Πειραιά οι ευκαιρίες είναι πλέον μπροστά μας. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια στο δημοτικό έργο», άρθρο της Αθηνάς Γλύκα – Χαρβαλάκου

Ο Πειραιάς είναι το σημείο αναφοράς σε κάθε πτυχή της ζωής μου, προσωπικά, επαγγελματικά και πολιτικά.

Το 2014 η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε ένα ξεχωριστό ορόσημο στη ζωή μου. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, αναδεικνύοντάς με σε δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης μου εμπιστεύθηκε τη θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών επί εννέα χρόνια.

Μέσα από τα καθήκοντά μου στον Δήμο Πειραιά, αντιμετωπίζω καθημερινά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχω ποτέ αναλάβει: πώς να προσθέσω στην ευημερία των συμπολιτών μου και πώς να κάνουμε όλοι μαζί καλύτερη την καθημερινότητα της ζωή μας στο αγαπημένο μας μεγάλο λιμάνι.

Το πρώτο μας μέλημα ως δημοτική αρχή το οποίο και κλήθηκα να υλοποιήσω ως αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου Πειραιά. Με συνέπεια και αυστηρό προγραμματισμό μέσα σε 9 χρόνια πετύχαμε πολλά. Μειώσαμε κατά 1/3 το χρέος του Δήμου στην Εφορία, φέραμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις, μειώσαμε την επιβάρυνση από τους τόκους δανείων και κυρίως δεν επιβαρύναμε τους δημότες με κανένα νέο δάνειο.

Παράλληλα, η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων μάς επέτρεψε να ελαφρύνουμε τα οικονομικά βάρη των δημοτών. Από το 2014 έως και το 2023 κάθε χρόνο μειώνουμε τα τέλη και τις επιβαρύνσεις για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες. Σήμερα οι πολίτες του Πειραιά πληρώνουν 25% χαμηλότερα δημοτικά τέλη από το 2014.

Το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε στην Αντιδημαρχία Οικονομικών αποτυπώνεται στους μειωμένους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι δημότες μας αλλά και στην υλοποίηση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων έργων που αλλάζουν την καθημερινότητά τους. Η καλή εικόνα των οικονομικών του Δήμου αλλάζει προς το καλύτερο τις ζωές όλων μας στον Πειραιά.

Η βράβευσή μου το 2023 από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» για την υλοποίηση Πολιτικών Ορθολογικής Οικονομικής
Διαχείρισης στον Δήμο Πειραιά είναι η αναγνώριση συνολικά του έργου που επί 9 χρόνια γίνεται με επιτυχία στα οικονομικά του Δήμου μας.

Tα εμβληματικά έργα

 Πύργος Πειραιά
 Αλλαγή δημοτικού φωτισμού σε LED
 Κέντρο Στήριξης Επιχειρ/τητας
 Μικρολίμανο
Έργα/δράσεις βελτίωσης της
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
 Προμήθεια απορρ/φόρων-κάδων
 Ανακατασκευή οδοστρωμάτων
 Προμήθεια νέων λεωφορείων
 Πυρασφάλεια Σχολείων
 Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων
 Σίτιση μαθητών μουσικού Σχολείου
 Περίθαλψη Αδέσποτων ζώων

Εννέα χρόνια απαιτητικής δουλειάς, με υψηλούς στόχους και μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, για τη σταθερή εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της Γυναίκας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και φυσικά ευχαριστώ τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Μαζί πετύχαμε πολλά: «νοικοκυρέψαμε» τα οικονομικά μας, εξοικονομήσαμε πόρους για τα σχολεία μας, για την Τρίτη Ηλικία, για τους αδύναμους συνδημότες μας, ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες διευκολύνοντας την καθημερινότητα του δημότη. Ολοκληρώσαμε με διαφάνεια μεγάλους διαγωνισμούς για εμβληματικά έργα για την πόλη μας, δημιουργήσαμε μια υγιή και δυναμική οικονομική βάση για να περάσει ο Πειραιάς σε ένα άλλο επίπεδο, ως το μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Έχουμε πλέον κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μεταμορφώσουμε τον Πειραιά σε μια πόλη με υψηλά standards ποιότητας ζωής και καθημερινότητας αλλά και σε ένα εξωστρεφές και μητροπολιτικό σημείο αναφοράς, πύλη εισόδου για την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Οι ευκαιρίες είναι πλέον μπροστά μας. Αυτό που χρειάζεται είναι συνέπεια και συνέχεια στο δημοτικό έργο.

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για το αύριο του μεγάλου λιμανιού μας με κριτήριο αλλά και πρακτική εγγύηση το έργο που έως σήμερα έχει επιτελεστεί. Έχουμε πετύχει πολλά και μπορούμε ακόμη περισσότερα!

Η Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου είναι  Δικηγόρος – Ποινικολόγος και  Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πειραιά