Τρ. Μάι 7th, 2024

Γιάννης Δαρδαμανέλης δήμαρχος Καλαμαριάς: «Ξεκλειδώσαμε έργα δεκαετιών και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις άνω των 80εκ»

 

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνουμε τη θητεία μας και μπορώ να πω ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια πετύχαμε όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες διοικήσεις σε βάθος δεκαετιών.

Ξεκινώντας από τα μεγάλα έργα θα αναφερθώ στο Αλιευτικό Καταφύγιο του οποίου η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί (6,6εκ ευρώ), ενώ έχει βρεθεί και ο ανάδοχος. Περιμένουμε την έγκριση από μέρα σε μέρα από το ελεγκτικό για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η αλιεία βλέπετε είναι ο μοναδικός πρωτογενής τομέας στην Καλαμαριά και οφείλουμε να τον ενισχύσουμε. Οι οικογένειες των ψαράδων μας αποκτούν πια το δικό τους «σπίτι», ενώ όλη η περιοχή αφήνει πίσω την εγκατάλειψη που βίωνε κι ετοιμάζεται για μία εντυπωσιακή ανάπλαση, με χώρους αναψυχής, περιπατητικούς διαδρόμους και πολύ πράσινο. Η Καλαμαριά όπως είχαμε δεσμευτεί άλλαξε σελίδα και αυτό φαίνεται.

Ένα άλλο μεγάλο έργο αφορά στη διάνοιξη της οδού Πόντου, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Καλαμαριάς για πολλές δεκαετίες.Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πόλη μας του παρουσιάσαμε την πλήρη εικόνα και άμεσα αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου και έδωσε εντολή να προχωρήσει. Εξασφαλίσαμε τα πρώτα 8εκ, για τις απαλλοτριώσεις και σύντομα περιμένουμε τα υπόλοιπα 7,5εκ. Μόλις ολοκληρώσουμε τις απαλλοτριώσεις, προχωράμε χωρίς καθυστερήσεις στο έργο, το οποίο θα αλλάξει ουσιαστικά τον κυκλοφοριακό χάρτη της Καλαμαριάς.

Επίσης εξασφαλίσαμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δώσει η ΠΚΜ και ξεπερνάει τα 10εκ. ευρώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση Βότση- Κηφισιά.Πρόκειται για δύο περιοχές που ασφυκτιούν από το τσιμέντο, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης και την έλλειψη πάρκων.Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν. Φέρνουμε ουσιαστικά την αναγέννηση σε άλλη μία περιοχή, την οποία είχαν εγκαταλείψει θεωρώντας πως δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Κι όμως ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι με τον σωστό σχεδιασμό τα πάντα αλλάζουν!

Όμως αυτό που  ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες είναι τα μικρά έργα, αυτά που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε ασφαλτοστρώσει περισσότερους από 100 δρόμους! Προχωρήσαμε στην ανάπλαση των οδών Μητροπολίτη Χρυσάνθου, Θερμαϊκού και Κωστή Παλαμά, κατασκευάσαμε ράμπες και WC ΑΜΕΑ στα σχολεία της Καλαμαριάς, επισκευάζουμε πεζοδρόμια γύρω από τους κοινόχρηστους χώρους. Παραδώσαμε οχτώ νέα πάρκα, ενώ από μέρα σε μέρα περιμένουμε να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου αισθητηριακού πάρκου στην Ελλάδα “Sensorypark”.

Ωστόσο πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών έχει η καθαριότητα και σ’ αυτό το κομμάτι είναι  γενικά αποδεκτό ότι η Καλαμαριά πλέον είναι μία καθαρή πόλη. Σ’ αυτό συνέβαλε η εφταήμερη αποκομιδή σκοπιδιών, που καθιερώσαμε από την αρχή της διοίκησής μας. Προμηθευτήκαμε νέους κάδους, τοποθετήσαμε υπόγειους, ενώ εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης η δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης. Επίσης προμηθευτήκαμε νέα απορριμματοφόρα και ανανεώσαμε το στόλο του δήμου μας με υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί, όπως και αυτός των απορριμματοφόρων.

Όμως το πιο σπουδαίο, κατά τη γνώμη μου, που έγινε σ’ αυτόν τον τομέα είναι ο καθαρισμός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, αλλά και την παραλίας μας. Με απόλυτο σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον απομακρύναμε τους καταπατητές και τα αδέσποτα, που αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Επιπλέον μαζέψαμε όλα τα μπάζα, καθαρίσαμε και περιφράξαμε όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τοποθετήσαμε νυχτερινό φωτισμό. Παραδώσαμε στους πολίτες ένα καθαρό πάρκο, το οποίο αποτέλεσε τόπο εκτόνωσης, ιδιαίτερα για τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, προσφέροντας τη δυνατότητα άθλησης ή βόλτας στους επισκέπτες.

Η Καλαμαριά αλλάζει και βαδίζει στον δρόμο των νέων τεχνολογιών και της ανάπτυξης. Οι χρηματοδοτήσεις των 80 εκ. ευρώ που φέραμε στον δήμο, βοηθούν σίγουρα σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Με γνώμονα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών, η ομάδα της Γενιάς Δημιουργίας, με επίμονη και εντατική δουλειά παραμένει συνεπής στην εντολή που έλαβε το 2019, από το λαό της Καλαμαριάς για τη μετατροπή της σε πόλη φιλική, προσβάσιμη, έξυπνη, μια πόλη του αύριο. Συνεχίζουμε μαζί.