Πα. Μάι 3rd, 2024

Άργος: Ένας Δήμος σε αναζήτηση ταυτότητας, άρθρο του Αντώνη Βαρδάκα

*Του Αντώνη Βαρδάκα

Το Άργος, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, με συνεχή ιστορία και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της ανατολικής Πελοποννήσου στην νεότερη ελληνική ιστορία, βρίσκεται εδώ και χρόνια χωρίς ανάπτυξη και ταυτότητα.

Ο Δήμος στο σύνολο του, με ελλείψεις στις βασικές του υποδομές, με νερό οριακής ποιότητας και ίσως το ακριβότερο στην Ελλάδα, με έναν προβληματικό βιολογικό καθαρισμό που δεν καταφέρνει να καθαρίσει τον Αργολικό κόλπο, με σοβαρότατα θέματα απορριμμάτων και ανεξέλεγκτης απόρριψης λυματολάσπης, με καμία μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, με έντονο πρόβλημα κυκλοφοριακού και έλλειψης πάρκινγκ κατέληξε να είναι μια πόλη σε οικονομικό μαρασμό και πτώση της εμπορικότητας, η οποία αποδεικνύεται από την μείωση του πληθυσμού και την πτώση της τιμής των ακινήτων.

Όλα μαύρα λοιπόν;

Τα μηνύματα που λαμβάνω δείχνουν ότι μετά από 13 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη δίψα για αλλαγή αυτού του αρνητικού κλίματος.

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών πρέπει να προβάλει και να αναδείξει τις Μυκήνες, τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα, ως προορισμό. Πρέπει να ανοιχτεί και να στηρίξει την παραλιακή του ζώνη, τεράστια σε μήκος. Πρέπει η ορεινή Αργολίδα, βαριά σε ιστορία και απίθανη σε ομορφιά, να ακολουθήσει το παράδειγμα της ορεινής Αρκαδίας και Κορινθίας, με καταλύματα, ορεινά μονοπάτια, ανάδειξη των σπηλαίων (Κεφαλόβρυσο, Καπαρέλλι) και βέβαια την Καρυά, το γνωστό σε όλους “Κολοκοτρωνιτσι” με το όρος Αρτεμίσιο από πάνω του.

Νέοι άνθρωποι με ενδιαφέρον, μεράκι και αγάπη για τον τόπο χρειάζεται, τα υπόλοιπα έρχονται.

Αντώνης Σ. Βαρδάκας
Δικηγόρος LLM
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Γιάννη Μαλτέζου