Κυ. Απρ 28th, 2024

«Κεντρική Μακεδονία σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη», άρθρο του Απόστολου Τζιτζικώστα

*Του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα

Η Κεντρική Μακεδονία σε δύσκολες εποχές συνεχίζει να δυναμώνει.

Περάσαμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια, όμως δεν το βάλαμε κάτω, παραμείναμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δουλεύοντας μεθοδικά και υπεύθυνα, με επιμονή και αφοσίωση. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε έργα και δράσεις που δίνουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα και ουσιαστικές απαντήσεις στις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας. Και μαζί χτίσαμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που βασίζεται στην αλήθεια, τις πράξεις, τα έργα και την πολλή δουλειά.

Στηρίξαμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις, προσελκύσαμε μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και την καινοτομία, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, πετύχαμε πρωτιές στην απορρόφηση των πόρων και την αύξηση των εξαγωγών και φιλοξενήσαμε παγκόσμιες κινηματογραφικές παραγωγές.

Ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές, όπως η Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στη Χαλκιδική, η Είσοδος του Κιλκίς και η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, ενώ ξεκινάει το έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης.

Χτίσαμε νέα σχολεία δίνοντας λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και στηρίξαμε τους γονείς και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, εξασφαλίζοντας θέσεις για τα παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Φέραμε σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και στην πιο κρίσιμη περίοδο ενισχύσαμε με ιατρικό εξοπλισμό και επικουρικούς γιατρούς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Δημιουργήσαμε περισσότερους χώρους πρασίνου στις γειτονιές μας και κάναμε πιο ασφαλείς τις πόλεις και τα χωριά μας με νέα αντιπλημμυρικά έργα.

Μειώσαμε το περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος, με την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Ήμασταν δίπλα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με νέες δομές αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, τους έφηβους και τα παιδιά.

Ενισχύσαμε τον πρωτογενή τομέα χρηματοδοτώντας 8.800 νέους αγρότες και 3.440 νέες γεωργικές επενδύσεις στον τόπο μας.

Δημιουργήσαμε την ψηφιακή Περιφέρεια με 250 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες και μειώνουν τη γραφειοκρατία, καταργούν τις ουρές, την ταλαιπωρία και τα γκισέ.

Προβάλαμε σε όλο τον κόσμο την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, με το νέο Μουσείο Βεργίνας, την προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά και τις ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, τα κειμήλια του Αγίου Όρους, τις νέες ψηφιακές εφαρμογές στα Μουσεία και την προβολή 130 μνημείων και αρχαιολογικών μας χώρων.

Πραγματοποιήσαμε 1.050 πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, ενώ στηρίξαμε και τους πολιτιστικούς μας θεσμούς όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, το Φεστιβάλ Βιβλίου και τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.

Βάλαμε την Κεντρική Μακεδονία στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρώπης.

Η Κεντρική Μακεδονία διαρκώς εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, με την αξιοποίηση πόρων τους οποίους μετατρέπουμε σε μετρήσιμο έργο για κάθε πολίτη, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς εξαιρέσεις. Και ο στόχος μας είναι, όπως και στα δύσκολα, έτσι και τώρα, στην περίοδο προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του, κανέναν πίσω. Για αυτό και με κάθε έργο και δράση που κάνουμε και με το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε για τα επόμενα χρόνια, υλοποιούμε το όραμά μας για τη Μακεδονία του 2030, την Περιφέρεια που οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες θα φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι και η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη, θα είναι δίκαιη, θα είναι για όλους.

Με εμπιστοσύνη συνεχίζουμε να χτίζουμε την Κεντρική Μακεδονία που αξίζουμε, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό.

Το είπαμε, το κάνουμε πράξη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά