Πα. Σεπ 29th, 2023

Ανατολική Μακεδονία Θράκη: Ψυχολογική υποστήριξη στις πυρόπληκτες οικογένειες της Θράκης

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκινά ένα σημαντικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των φορέων ψυχικής υγείας: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος, Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Τομέας Ψυχικής Υγείας- Ψυχιατρικό Τμήμα και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ξάνθης.

Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε όσους κατοικούν ή φιλοξενούνται στις πληγείσες περιοχές, αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια, προσφέροντας βοήθεια για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και ψυχολογικών συνεπειών των γεγονότων.

Οι ειδικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, θα βρίσκονται κοντά στους κατοίκους με στόχο να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη και διαχείριση του στρες και του άγχους που προκλήθηκαν από τα συμβάντα. Η παροχή αυτής της υποστήριξης επιδιώκει την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν λόγω της τραυματικής εμπειρίας που βίωσαν οι πληγέντες.

Πέρα από την άμεση παροχή βοήθειας, η πρωτοβουλία αποσκοπεί να στηρίξει την μακροπρόθεσμη αποκατάσταση των πληγέντων κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεσμεύεται να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και την υποστήριξη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την καταστροφή.

Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι η έκθεση σε τραυματικά γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αίσθηση μουδιάσματος, συναισθηματική απομάκρυνση, αναβίωση του γεγονότος, μέσα από εικόνες, σκέψεις, εφιάλτες, έντονα συμπτώματα άγχους όπως αϋπνία ή αυξημένη διεγερσιμότητα. Εάν εσείς ή κάποιος οικείος σας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος ως φορέας παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, ανταποκρινόμενη με ευαισθησία στις ψυχολογικές ανάγκες των ανθρώπων των Νομών Έβρου και Ροδόπης, παρέχει δωρεάν Ψυχολογική υποστήριξη. Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, έχει προγραμματίσει επίσκεψη σε όλους τους οικισμούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τους φορείς μας για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού.