Δε. Απρ 29th, 2024

Δήμος Λάρισας – Θανάσης Μαμάκος: Μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, σαν τη Λάρισα, οφείλει να έχει σχέδιο και να προνοεί

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, Θανάσης Μαμάκος, μιλώντας στο e-ota.gr αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, στην αλλαγή που απαιτείται να επέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αναλύοντας τη δική του φιλοσοφία και όσα οραματίζεται για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί να μην είναι κάποιος ευχαριστημένος με την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή;

Για να είμαι ειλικρινής μιλάμε για μια θητεία 9 χρόνων. 9 χρόνια είναι πολλά, για να υπάρχουν τόσο μικρά αποτελέσματα και τόσο μεγάλη στασιμότητα σχεδόν σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου. Γιατί αν εξαιρέσει κάποιος τον καλλωπισμό  κάποιων κεντρικών δρόμων, με τον τρόπο που έγιναν και τα προβλήματα που κληροδότησαν στις επόμενες δημοτικές αρχές και τα αυτονόητα που κάθε δημοτική Αρχή κάνει για το δήμο της, η Λάρισα – δυστυχώς- βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ίδια μεγάλα προβλήματα που ήταν μπροστά της και το 2014.

 

Ποιο αξιολογείτε σαν πιο σημαντικό πρόβλημα στην πόλη;

Δεν είναι δυστυχώς ένα…

Το κυκλοφοριακό γίνεται ολοένα και πιο μεγάλο πρόβλημα, καθώς με τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής διοχετεύεται ακόμη μεγαλύτερος φόρτος αυτοκινήτων σε λιγότερους κεντρικούς δρόμους, μετατρέποντας σε βασανιστήριο την κίνηση των οδηγών. Το πρόβλημα της στάθμευσης και η αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει τους κατάλληλους χώρους που θα έπρεπε να υπάρχουν πριν την έναρξη σχεδιασμού του ΣΒΑΚ, ταλαιπωρεί τους πάντες, από μόνιμους κατοίκους μέχρι και επισκέπτες.

Φαίνεται το μέγεθός του προβλήματος και από τον τρόπο που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή. Φτιασιδώματα και υποσχέσεις, χωρίς κανένα νόημα, κανένα πρόγραμμα, καμία προοπτική!

 

Δεν είναι μόνο η Λάρισα όμως που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.

Προφανώς και το κυκλοφοριακό ή το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης δεν είναι ιδιαιτερότητα μόνο της Λάρισας. Αλλά ο απερχόμενος Δήμαρχος, δεν έχει ασχοληθεί, δεν έχει δώσει την παραμικρή λύση, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Υπάρχει κάποιος λόγος που επί 9 χρόνια ο ίδιος Δήμαρχος εθελοτυφλούσε μπροστά την ανάγκη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, δεν κατατέθηκε καμία πρόταση για χρηματοδότηση έργων τέτοιας μορφής, δεν έγινε ούτε καν η απαραίτητη μελέτη και έρχεται τώρα, παραμονή εκλογών να εξαγγείλει υπόγεια πάρκιγνκ; Μιλάμε για την απόλυτη κοροϊδία!

Καταθέσαμε αναλυτικό και επεξεργασμένο πρόγραμμα, με άμεσο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, που μπορεί να δώσει λύσεις. Είμαι περήφανος για το πρόγραμμά μας, τον τρόπο που αυτό πήρε σάρκα και οστά και κυρίως γιατί δεν απευθύνεται στους εραστές της εύκολης και πρόσκαιρης λύσης αλλά απαντά στον προβληματισμό για μια πόλη που μπορεί να είναι καλύτερη για εμάς και πολύ καλύτερη για τα παιδιά μας.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της δικής σας πρότασης;

Το ζητούμενο για την παράταξη μας είναι η υγιής, ελεγχόμενη και ισόρροπη ανάπτυξη της Λάρισας: υγιές αστικό περιβάλλον, βιώσιμη και λειτουργική κινητικότητα, πράσινη πόλη, επένδυση στην αγροδιατροφή – πράγμα που αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας – και αναβάθμιση σε ζητήματα ανακύκλωσης και αποκομιδής. Προσκαλούμε τους κατοίκους να δουν την πόλη μέσα από το βλέμμα ενός νέου, ενημερωμένου και ευαίσθητου δημάρχου. Η πόλη μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Στο διεθνές και εγχώριο πεδίο η μία μεταβολή διαδέχεται την άλλη. Σε τόσο απρόβλεπτους καιρούς μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, σαν τη Λάρισα, οφείλει να έχει σχέδιο και να προνοεί· οφείλει να έχει ορίζοντα και να κοιτά μακριά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν περιεχόμενο στις προτεραιότητές σας;

Να σας αναφέρω κάποιες σημειακές και σημαντικές παρεμβάσειςπου απαντάνε σε διαφορετικά προβλήματα αλλά εντάσσονται στον ενιαίο σχεδιασμό μιας ανθρώπινης, λειτουργικής και μοντέρνας πόλης:

Δημιουργία Αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής (για την πόλη που θέλει να αντιμετωπίσει σοβαρά τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής)

Εισαγωγή θεσμού ‘’Βοηθού του δημότη’’ (γιατί δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή, τη λογοδοσία και την ενεργοποίηση των πολιτών)

Δημιουργία πράσινου δακτυλίου και πράσινης παραποτάμιας διαδρομής (εσπλανάδα) με σκοπό το αγκάλιασμα του Πηνειού ( για να κατευθύνουμε σωστά τη στρατηγική για το πράσινο στην πόλη και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων)

Οικολογικό πάρκο στον Πηνειό

Δημιουργία ‘’Παρατηρητηρίου Συνοικιών’’ (γιατί ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει για εμάς  ότι  αγκαλιάζουμε τις συνοικίες)

Αυτή είναι η Λάρισα που μας αξίζει, για αυτή θα παλέψουμε και αυτή θα κάνουμε πραγματικότητα με την ψήφο και στήριξη των συμπολιτών μας.