Δε. Απρ 29th, 2024

Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν πάρω το χρίσμα για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, θα επιδιώξω στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για το αν θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Με αφορμή τη διαγραφή του βουλευτή των Σπαρτιατών λόγω της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «Έχει ενδιαφέρον πώς είναι δυνατόν εν έτει 2023 να βγαίνουν βουλευτές στο βήμα της Βουλής και να κάνουν καμπάνια υπέρ του Κασιδιάρη για δήμαρχο Αθηναίων ενώ έχουμε κάνει όλη αυτή τη συζήτηση προεκλογικά για το πώς θα αποκλείσουμε τους φασίστες και τους ναζί από τη Βουλή… Δεν ξέρω τι περιθώρια έχει ο κ. Στίγκας να κάνει διαφορετικά».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να συζητήσουν περί νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να αποκλειστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για νομοθετική πρωτοβουλία, να υπάρξει διάλογος των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας και επιτέλους αυτή τη φορά, γιατί την προηγούμενη φορά απέτυχαν, να πάμε συναινετικά. Σε ό,τι μας αφορά, θα πάρουμε πρωτοβουλίες τις επόμενες διακομματικά όμως και όχι με παιχνίδια πάλι».

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο της Αθήνας, απάντησε: «Υπάρχει μια συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία το απόγευμα, σύντομα θα ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας για τους δήμους και τις περιφέρειες και πιστεύω ότι θα έχουμε χρόνο είτε με τη μια εξέλιξη είτε με την άλλη να συζητήσουμε».

«Είναι μια τιμητική πρόταση από την πλευρά του κόμματος να προτείνεται κάποιος για υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, θα το δούμε το απόγευμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Για την ενδεχόμενη πρόταση υποψηφιότητας του κ. Φίλη, ανέφερε: «Είναι επίσης μια καλή πρόταση, τον αγαπώ πολύ τον Νίκο και τον εκτιμώ, θεωρώ ότι είναι σημαντικός αγωνιστής, θα τα συζητήσουμε όλα τ’ απόγευμα και θα καταλήξουμε. Τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες μέρες πρέπει να καταλήξουμε».

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό νομοσχέδιο, σημείωσε: «Εμείς δεν ακολουθούμε το ΠΑΣΟΚ, εμείς κάνουμε αντιπολίτευση στη ΝΔ με βάση το πρόγραμμά μας. Εκεί που θεωρείς ότι η ΝΔ τα λέει σωστά ψηφίζεις τα άρθρα. Η ψήφιση ενός νομοσχεδίου έχει να κάνει με το αν συμφωνείς με τη γενικότερη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής, άρα δεν μπαίνει ποιος είναι πιο σκληρός και πιο ελαστικός. Εγώ νομίζω ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο που τώρα ξεκινά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διαλέξει μεταξύ του σκληρού και του χαλαρού, πρέπει να είναι σοβαρός, πρέπει να είναι τεκμηριωμένος, κοστολογημένος, πρέπει να έχει προτάσεις και πρέπει να έχει ανοιχτά τα αυτιά του και τα μάτια του στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ ας κάνει ό,τι θέλει, το ΚΚΕ ας κάνει ό,τι θέλει. Εμείς έχουμε την ευθύνη, αυτή μας έδωσε ο λαός, να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, να αναδιοργανωθούμε, να ετοιμαστούμε, να αλλάξουμε σημαντικά παίρνοντας το μήνυμα των εκλογών και να μπορούμε να είμαστε η πρώτη επιλογή για δυνάμει κυβέρνηση την επόμενη μέρα, άρα δεν θα ασχολούμαστε με τα μικρότερα κόμματα, θα ασχολούμαστε με τον εαυτό μας και με την κυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει επικοινωνία για στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που πάρει το χρίσμα και περάσει στον δεύτερο γύρο, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Βεβαίως θα επιδιώξω και από τον πρώτο γύρο και όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Έχω την άποψη ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μεγαλύτερες και περισσότερες αυτοδιοικητικές συμμαχίες. Εγώ αν ”περπατήσω” την επόμενη περίοδο στην Αθήνα θα κινηθώ αυτοδιοικητικά, δεν θα κινηθώ κομματικά. Εγώ δεν θα κατέβω ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβομαι, στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι, αυτές είναι οι απόψεις μου. Εάν όμως προκριθεί αυτή η κατάσταση θα πάω να μιλήσω για την πόλη και θα συζητήσω και θα ζητήσω μεγαλύτερες συναινέσεις και λύσεις για την πόλη».

Για την επίθεση που δέχεται η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: «Καταρχήν είναι υγιές στον χώρο μας να γίνει μια συζήτηση για όλα τα θέματα, να μην είναι ταμπού, να ανοίξουν. Η σχέση μας με τα media, η σχέση μας με το πολιτικό μας στίγμα, η σχέση μας με τον τρόπο που θέλουμε να απευθυνθούμε και αν χρειάζεται αυτή η συζήτηση να γίνει και με ένταση για να ξεκαθαρίσει, να γίνει και με ένταση. Εμένα με νοιάζει να ξεκαθαρίσει. Θέλω το κόμμα μου από τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά να έχει καθαρό στίγμα και καθαρές γραμμές. έτσι θεωρώ ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τη δύναμή μας, να στηρίξουμε την επόμενη ηγεσία όποια κι αν είναι αυτή. Να είναι σαφή αυτά που λέμε για την παιδεία, για την οικονομία, για τα media, για την αυτοδιοίκηση, για την ευρωπαϊκή μας στρατηγική, για τη σχέση μας με τους άλλους χώρους, το ύφος που πολιτευόμαστε, να είναι σαφή. Αυτή η θολερότητα, αυτή η πολυγλωσσία, αυτή η κακοφωνία, αυτά που βγαίνει ο Ζαχαριάδης και λέει τα δικά του και δεν μας νοιάζει τι λένε οι υπόλοιποι πρέπει να σταματήσουν, αυτά μας κόστισαν πολύ. Θεωρώ χρήσιμο και παραγωγικό να γίνει αυτή η συζήτηση και δεν τη φοβάμαι την ένταση, φοβάμαι αυτό που είχαμε στο παρελθόν., το έτσι κι αλλιώς και δυο-τρεις βάρκες να πατάμε. Να ξεκαθαρίσουμε, να πάμε μπροστά».