Τε. Ιούν 19th, 2024

Ιστορική η απόφαση της Κυβέρνησης για άρση των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων

Η απόφαση της κυβέρνησης για άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα από πλευράς ομογένειας

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η  πρωτοβουλία της Ν.Δ να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Οι Ελληνικές Κοινότητες που εκπροσωπούν 600.000 απόδημους σε όλο τον κόσμο, με επιστολές τους ζητούν από τους Βουλευτές την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ανέφερε ότι: «Μετά από 48 χρόνια, τρία κόμματα είναι κοντά στο να άρουν τους περιορισμούς», ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε ως επιφυλακτικό τον επικεφαλής τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελο. Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ η κα Κεραμέως, υπογράμμισε ότι δεν έχει ενημερώσει επίσημα την κυβέρνηση ποια στάση θα κρατήσει στο θέμα κατά την συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

 Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο εργαζόμενοι εντός της Επικράτειας, να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους με ειδικές εκλογικές καταστάσεις, μακριά από τον Δήμο που υπάρχει η βασική εγγραφή τους  στα δημοτολόγια. Το νομοσχέδιο που θα δώσει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους απόδημους που  είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους των τόπων καταγωγής τους και κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, κατατέθηκε σήμερα από την υπουργό Εσωτερικών στην Βουλή και ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές, περί τα τέλη Ιουλίου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι τα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για την υπερψήφιση του, αφού το 2021 το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο είχε συγκεντρώσει 190 ψήφους και τα κόμματα που τότε το υπερψήφισαν, σήμερα διαθέτουν 202 ψήφους. Αν μάλιστα προστεθούν και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, μετά την θετική στάση που πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συνάντηση που είχε χθες με την Νίκη Κεραμέως,  τότε είναι δυνατόν να σχηματιστεί πλειοψηφία 210 βουλευτών για την υπερψήφιση του.

Κινητοποίηση Ομογενών

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, έχει κινητοποιήσει τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους σε όλες τις χώρες που έχουν εγκατασταθεί.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Φόρουμ των προέδρων των Ομοσπονδιών των Αποδήμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, απηύθυναν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, καθώς και σε όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, καλώντας τους όχι μόνο να άρουν όλους τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και να κατοχυρώσουν την επιστολική ψήφο.

Το ίδιο αίτημα υπέβαλλαν με επιστολή τους προς τους βουλευτές, οι Ελληνικές Κοινότητες, Σύλλογοι και Ομοσπονδίες Αποδήμων, από την Αίγυπτο, την Αυστραλία, την Γερμανία, την Νέα Ζηλανδία, την Βραζιλία, την Νότια Αφρική, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή, την Αυστρία, την Ρουμανία, την Αρμενία και την Γεωργία.

Περικλής Καπετανόπουλος