Δε. Απρ 29th, 2024

Διακομματική Επιτροπή Εκλογών

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει αύριο στις 4 μ.μ, η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Καλλιόπης Σπανού.

Στην διευρυμένη σύνθεση ης Διακομματικής, συμμετέχουν, εκτός από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα(Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ Ελληνική Λύση) και εκπρόσωποι επτά κομμάτων τα οποία δενεκπροσωπούνταν στη Βουλή πουδιαλύθηκε, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις  που ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας:Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗ», Πλεύση Ελευθερίας ΖωήΚωνσταντοπούλου, ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Ένωση Κεντρώων, Ευ Κίνηση, Πράσινο και Μωβ, ΠατριωτικόςΣυνδυασμός.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν  ζητήματα που αφορούν στην ισότιμη, αναλογικά, κατανομή του χρόνου τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής προβολής των κομμάτων και θα δοθεί  η δυνατότητα στα κόμματα που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη Διακομματική Επιτροπή να καταθέσουν τις απόψεις τους και να υποβάλουν προτάσεις για τη βελτίωση των εκλογικών διαδικασιών.Η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών θα συνεδριάσει στο κτήριο του ΥπουργείουΨηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρξουν περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων Βουλευτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με γνώμονα το γεγονός πως οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης.  

Διευκρινίζεται ότι παραμένει σε ισχύ η αναλογική κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου των κομμάτων όπως διαμορφώθηκε με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου 2023.

* Περικλής Καπετανόπουλος