Πε. Απρ 18th, 2024

Ιωάννινα: Συνάντηση οκτώ περιφερειών Ελλάδας-Αλβανίας για το Interreg 2021-2027

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή οκτώ Περιφερειών από την Ελλάδα και την Αλβανία, με αντικείμενο συζήτησης τους στρατηγικούς στόχους κάθε περιφέρειας και το σχεδιασμό υλοποίησης τους στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Interreg – IPA CBC Greece – Albania 2021-2027.

Από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση μετείχαν οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας και από την Αλβανική οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Φίερι, Αυλώνα, Μπερατίου και Κορυτσάς.

Σκοπός ήταν να γίνει μία πρώτη στοχοθέτηση των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων που θα τεθούν ώστε η διεκδίκηση της χρηματοδότησης στην πορεία να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμη.

Στις συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των Περιφερειών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος. Καποδίστριας τόνισε, ότι « Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το προηγούμενο Interreg μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή λαθών και προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί. Οι άυλες δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Interreg επιλέχθηκαν λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα των πρώτων προγραμμάτων. Τώρα βρισκόμαστε σε μία καλύτερη φάση, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να επιλέξουμε την ένταξη έργων υποδομών σε διάφορους τομείς».

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, το νέο Interreg θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, με προτεραιότητες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού από τη μία και του ψηφιακού μετασχηματισμού και της «πράσινης» ανάπτυξης από την άλλη.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης στάθηκε στη ανάγκες Ελλάδας και Αλβανίας, που αναφέρονται σε ανάδειξη περιοχών και μνημείων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος από τη μία και της βελτίωσης βασικών υποδομών από την άλλη, με την Ελλάδα να περνά σταδιακά στην ενίσχυση προτάσεων που αφορούν νέες τεχνολογίες σε αστικές και αγροτικές περιοχές.