Τε. Απρ 24th, 2024

Ηχηρή καταδίκη για Παπαγγελόπουλο: Ένοχος για παραβάσεις καθήκοντος στη σκευωρία της Novartis ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ

Τίτλοι τέλους έπεσαν και στο δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο της φετινής χρονιάς, το οποίο έκρινε ένοχο για δύο παραβάσεις καθήκοντος τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η χρηματική ποινή των 10.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ήταν μονόδρομος για τους δικαστές μετά την αναγνώριση κατά πλειοψηφία 8-5 των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, αφού ο νόμος υπαγορεύει μόνο την επιβολή χρηματικής ποινής. Σημειώνεται ότι πέντε μέλη του δικαστηρίου πρότειναν να μη δοθεί κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό.

Πιέσεις στη Ράικου

Μπορεί ο άλλοτε κραταιός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απαλλάχθηκε ομόφωνα από το κακούργημα και κατά πλειοψηφία από τέσσερις περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος, ωστόσο καταδικάστηκε για δύο σημαντικές υποθέσεις, εκ των οποίων η μία έβαλε ξανά από το παράθυρο στην πολιτική συζήτηση την υπόθεση της σκευωρίας κατά πολιτικών προσώπων στη δικογραφία της Novartis.

Με οριακή πλειοψηφία 7 έναντι 6 δικαστών ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος για την παράβαση καθήκοντος κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Κατά το βούλευμα με το οποίο οδηγήθηκε στο εδώλιο φέρεται να πίεσε «την τότε εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση Novartis και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, στις αρχές Μαρτίου του 2017, της άσκησε πίεση, απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε προτρέποντάς την, όπως από αυτήν ελέχθη, να κατασκευάσει στοιχεία».

Η υπόθεση της φερόμενης σκευωρίας δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο, αλλά οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως υπήρξαν παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση Novartis, αφού τον καταδίκασαν για προσπάθεια επηρεασμού της εισαγγελέως που τότε χειριζόταν την υπόθεση.

«Παρενέβη επανειλημμένα»

Την ενοχή του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δεν βρισκόταν για πρώτη φορά λόγω ασθένειας στη δικαστική αίθουσα, αποφάσισαν οι δικαστές και για παράβαση καθήκοντος σε βάρος τού πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Αθανασίου σχετικά με την υπόθεση Μιχάλη Σάλλα και με πλειοψηφία 8-5. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαγγελόπουλος «παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του οικονομικού εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα».

Αθώοι

Οι 13 ανώτατοι δικαστές έκριναν αθώους για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αντιστοίχως. Κατά πλειοψηφία 9 έναντι 4 μελών του Ειδικού Δικαστηρίου η κυρία Τουλουπάκη κρίθηκε αθώα για κατάχρηση εξουσίας, ενώ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία 8-5 και μεταβολή της κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος. Ομόφωνα αθώος κρίθηκε για την ηθική αυτουργία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η υπόθεση αφορούσε τη μη διαβίβαση αμελλητί στη Βουλή της αναφοράς βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τιμή τιμολόγησης φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη «παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβουλών, πειθούς και φορτικότητας».

Απαλλαγή

Ο πρώην υπουργός απαλλάχθηκε πάντως κατά πλειοψηφία και για την υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, η οποία τον είχε καταγγείλει για πιέσεις σε υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενοπούλου. Κατά πλειοψηφία απαλλάχθηκε και για τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για τις υποθέσεις των Γιώργου Παπαχρήστου, Ανδρέα Βγενοπούλου και Γιάννη Αλαφούζου.

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis. Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δηλώνοντας «σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου, που κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά».

Όπως έγραψε η στήλη «Insider» στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή, πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέμεναν την αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη, για αυτό και πρόβαλαν την απόφαση του δικαστηρίου τόσο εμφατικά. Η στήλη επισημαίνει επίσης ότι η κυρία Τουλουπάκη αναμένεται, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πηγές, να περιληφθεί στα ψηφοδέλτια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ψηλά. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι παλιότερα από τον Αλέξη Τσίπρα και αναθερμάνθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή το μεσημέρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής απόφασης, επισημαίνει: «Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως εισαγγελέας Διαφθοράς. Αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών. Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας».

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «κρίνει ξανά την απόφαση α λα καρτ». Μάλιστα όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση «τη στιγμή που ένας δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, Νίκο Παππά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για έναν δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κυρίας Τουλουπάκη!».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 6 Μαρτίου 2023.