Τε. Ιούν 12th, 2024

Περιφέρεια Κρήτης: Σύμβαση προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ με τον Δήμο Κισσάμου για το έργο «Βελτίωση δημοτικού δρόμου Κίσσαμος-Πολυρρήνια»

Υπογράφτηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Κισάμου, για τη υλοποίηση του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΣ – ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ»

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, παρουσία της Βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, αιρετών, στελεχών της Περιφέρειας και του Δήμου, καθώς και κατοίκων της Πολυρρήνιας.

Το έργο αφορά στη βελτίωση του οδοστρώματος της δημοτικής οδού που συνδέει την πόλη του Καστελίου με τον οικισμό Πολυρρήνιας του Δήμου Κισσάμου, διαμέσου των οικισμών Κάτω Παλαιόκαστρου και Γρηγοριανών και έχει συνολικό μήκος 6.756,00 μ.  Η αρχή της οδού ξεκινάει από τη διασταύρωση με την οδό 1 του σχεδίου πόλεως του Καστελίου και το πέρας της είναι εντός του οικισμού Πολυρρήνιας.

Η Πολυρρήνια ήταν αρχαία πόλη στη βορειοδυτική Κρήτη, νότια από το σημερινό Καστέλι Κισσάμου. Η πόλη ήκμασε από τα αρχαία μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και η επικράτειά της καταλάμβανε το δυτικό άκρο της Κρήτης. Το επίνειό της ήταν η Κίσσαμος.

Η αρχαιολογική έρευνα φέρνει συνεχώς στο φως νέα ευρήματα και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς πέρα από το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της, είναι γνωστή και για το εξαιρετικό φυσικό τοπίο της.

Ανασταλτικός παράγοντας για την ανάδειξη της Πολυρρήνιας και για την επισκεψιμότητα στην περιοχή, αποτελεί η κακή κατάσταση του δημοτικού δρόμου που συνδέει την πόλη της Κισσάμου με τον οικισμό, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και έχει ανάγκη βελτίωσης με νέο οδόστρωμα και τεχνικά έργα.

Η πίστωση εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών με πρωτοβουλία της  κ. Μπακογιάννη, μετά και την επίσκεψή της στην Πολυρρήνια τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του δήμου Κισάμου και των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Κισάμου και οι κάτοικοι της Πολυρρήνιας ευχαρίστησαν θερμά την κ. Μπακογιάννη για την εξασφάλιση της πίστωσης, καθώς  και την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και δήμου,  ξεκινά η δημοπράτηση του έργου από την Δ/νση Τεχνικών έργων της Π.Ε. Χανίων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.500.000€ που περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

  • 1ο Υποέργο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΣ – ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ»,
    προϋπολογισμού 450.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
  • 2ο Υποέργο: «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ»,
    προϋπολογισμού 000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
  • 3ο Υποέργο: «ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΚΩ»,
    προϋπολογισμού 000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Κύριος του Έργου είναι ο Δήμος Κισσάμου.

Φορέας Χρηματοδότησης  είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (μέσω

προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Κισάμου)