Πα. Μαρ 29th, 2024

Δήμος Άνδρου: Εγκαινιάστηκε μονάδα κομποστοποίησης στον Όρμο Κοθρίου

Εγκαινιάστηκε στον Όρμο Κοθρίου Άνδρου μονάδα κομποστοποίησης. Η μονάδα αποτελεί υπόδειγμα συνδιαχείρισης υγρών αποβλήτων και βιοαποβλήτων στη λογική της κυκλικής οικονομίας για μία νησιωτική περιοχή και αποτελείται από κλειστούς κομποστοποιητές και δεν υπάρχει πρόβλημα με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από φωτοβολταϊκά. Το απαιτούμενο νερό για την κομποστοποίηση παρέχεται από επεξεργασμένα λύματα, ενώ εκτός από τα βιοαπόβλητα η μονάδα μπορεί να συνεπεξεργάζεται και την παραγόμενη από τον βιολογικό καθαρισμό λυματολάσπη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος SIRCLES στο οποίο εταίροι είναι το ΕΜΠ( Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και η ΜΚΟ “Γη” εκπαιδεύτηκαν και εργάζονται 10 άτομα και σύντομα θα προστεθούν άλλα 10, κατά προτεραιότητα άνεργοι και γυναίκες.

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης εξήγησε  τη σημασία του όλου εγχειρήματος για το νησί.

Ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος  αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων και την κυκλική οικονομία εξήγησε  τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη σημαντική  διαδικασία της διαλογής στην πηγή υπολειμμάτων τροφών στον πορτοκαλί κάδο.

Η μονάδα έχει λειτουργήσει από 30 Νοεμβρίου του 2022 με τροφοδοσία από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καταστήματα λιανικής πώλησης. Τώρα πλέον γίνεται επέκταση για τη συμμετοχή των κατοίκων στους οποίους μοιράστηκε τσάντα με πληροφοριακό υλικό και κλειδί για πρόσβαση στον πορτοκαλί κάδο.  Σύντομα θα τους δοθούν και μικροί φορητοί κάδοι και κομποστοποιήσιμες σακούλες για να διευκολυνθεί και διαδοθεί περισσότερο η όλη αυτή περιβαλλοντικά και οικονομικά σωστή προσέγγιση.

Το κομπόστ που θα παραχθεί (το πρώτο, σύντομα θα είναι έτοιμο) θα ενσακιστεί και θα επιστραφεί στους δημότες.