Τρ. Απρ 16th, 2024

Οι «πράσινοι» νεολαίοι που «κλειδώνουν» για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής

«Δίνουν και παίρνουν» στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής οι παρασκηνιακές διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα «διά παν ενδεχόμενο».

Στο συγκεκριμένο σημείο να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του βασικού κορμού των υποψηφιοτήτων -σε ποσοστό 60-70%- αναμένεται να γίνει στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει πιθανότητα στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» της «Επιτροπής Ψηφοδελτίων» βρίσκονται εκατοντάδες ονόματα, είτε από τις προτάσεις των κατά τόπους τοπικών οργανώσεων είτε μέσω των αυτοπροτάσεων που εκδηλώθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Παράλληλα, οι επιτελείς του νέου φορέα φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων. Για να πάρει μάλιστα σάρκα και οστά αυτή η στρατηγική επιλογή, τόσο τα μέλη της Επιτροπής Ψηφοδελτίων υπό τον Γιώργο Καμίνη όσο και οι στενοί συνεργάτες της επικεφαλής του νέου φορέα είχαν αναλάβει εδώ και καιρό μια «ειδική αποστολή». Να έρθουν σε επαφή με νέους ανθρώπους ώστε να εξεταστεί κατά πόσο τους ενδιαφέρει ή όχι να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής.

ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές, τους πολιτευτές αλλά και τα παλαιότερα στελέχη, στα ψηφοδέλτια αναμένεται να βρεθούν και νέα πρόσωπα -όχι απαραίτητα ηλικιακά- που έχουν καταξιωθεί κοινωνικά και επαγγελματικά κι έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, στις λίστες θα υπάρξουν και πολλά στελέχη που προέρχονται από τις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Το «Κ» σας παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα από τους εν δυνάµει υποψήφιους βουλευτές που προέρχονται από τη νέα και ενδιάμεση γενιά της Παράταξης αλλά και από τα σπλάχνα της «πράσινης» Νεολαίας.

Η μεγάλη μάχη -παρά την κατάτμηση σε τρεις Τομείς (Νότιο – Βόρειο – Δυτικό) θα δοθεί στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών αφού αναμένεται «συνωστισμός» μεταξύ κορυφαίων και νέων στελεχών που διεκδικούν την παραμονή τους ή την είσοδό τους στη Βουλή.

Υποψήφια στον Δυτικό Τομέα θα είναι η πρώην βουλευτής και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου που «οργώνει» ήδη κάθε γωνιά της περιοχής. Επίσης, για τον ίδιο Τομέα ακούγονται έντονα τα ονόματα της δικηγόρου Νανάς Βρυώνη που γεννήθηκε και εργάζεται στο Περιστέρι, καθώς και του 32χρονου Χαράλαμπου Καρπούζου.

Τα νότια προάστια επιλέγει ο 37χρονος δικηγόρος και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας με δυναμική παρουσία στα ΜΜΕ και τα social media. Στον ίδιο Τομέα θα διεκδικήσει την εκλογή της και η οικονομολόγος Κατερίνα Βαλαβάνη, η οποία στις εκλογές του 2015 είχε καταταγεί στην 7η θέση ως υποψήφια στην πρώην ενιαία Β’ Αθηνών. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ακούγεται ότι θα τοποθετηθούν, επίσης, ο αν. γραμματέας του Τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας του Κινήματος Αλλαγής Λάμπρος Ρώσσης, ο δικηγόρος Μιχάλης Κορδαλής και ο 38χρονος Θεολόγος Μίτζας.

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ Β’ ΑΘΗΝΑΣ

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συνωστισμός υποψηφίων από τη νέα γενιά αναμένεται να επικρατήσει στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθήνας. Βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή που έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα. Επίσης, στον ίδιο τομέα θα είναι υποψήφιοι η δικηγόρος Ρένια Ζαρκαδούλα, η δασκάλα Αλεξάνδρα Σαγρή, ο 39χρονος Μιχάλης Παττακός και η 33χρονη Γωγώ Καζά από την ΕΔΕΜ. Επίσης, το πρώην στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Βλάχος που διαφώνησε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και παρέμεινε για να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι επικεφαλής της συνεργαζόμενης πολιτικής κίνησης «Μπροστά» και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «Vouliwatch».

Όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής («σπάει» σε Ανατολική και Δυτική Αττική), τη «μάχη του σταυρού» στον Ανατολικό Τομέα ετοιμάζεται να δώσει ο 31χρονος Γιάννης Σμέρος που είναι -σε πανελλαδικό επίπεδο- ο μικρότερος ηλικιακά αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, με καθολική μάλιστα αποδοχή από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Αντίστοιχα, για το ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αττικής «παίζει» το όνομα του δικηγόρου Μηνά Αναστασάκη.

Στην Α’ Αθήνας η υποψηφιότητα του 39χρονου Δημήτρη Οικονόμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ «παίζουν» δυνατά και τα ονόματα των Σπύρου Φράγκου και Μάνου Επιτροπάκη.

Στη Β’ Πειραιά σίγουρη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του δικηγόρου και πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας αναμένεται να πολιτευθούν η ειδικεύομενη Δερματολογίας-Αφροδιολογίας Πέννυ Δαλαμπούρα, o γιατρός Νίκος Ξυλούρης, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2012 και 2015, το πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Πάππου, η 28χρονη δικηγόρος Λυκουριώτη Μαρία και και ο 40χρονος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, υποψήφιοι ακούγονται πως θα είναι ο 36χρονος γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κυανίδης, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο 35χρονος Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος.

Για το ψηφοδέλτιο στο Κιλκίς, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σενάριο υποψηφιότητας του Στέφανου Παραστατίδη, γιατρός στο επάγγελμα και γιος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Παραστατίδης έχει εδώ και πολλά χρόνια τη δική του διακριτή και αυτόνομη πορεία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια υποψήφιος θα είναι και ο 36χρονος οικονομολόγος και απόφοιτος της Νομικής Θέμης Ανθρακίδης, με πλούσιο έργο ως π. διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς και τώρα ως γενικός γραμματέας του Δήμου Παιονίας.

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, υποψήφιος στην Ημαθία θα είναι ο δικηγόρος Άγγελος Τόλκας, ο οποίος είχε αναλάβει την κατάρτιση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία.

* Του Χρήστου Δρούζια

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 26/10/2018